Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Tüm Reklamları Kapat

Bufotenin ve Halüsinojenik Kurbağalar: Kafayı Bulmak İçin, Bir Kurbağanın Kulağının Arkasından Salgılanan Zehri Yalar mıydınız?

3 dakika
10,523
Bufotenin ve Halüsinojenik Kurbağalar: Kafayı Bulmak İçin, Bir Kurbağanın Kulağının Arkasından Salgılanan Zehri Yalar mıydınız?
Tüm Reklamları Kapat

1935 yılında, adadaki şeker kamışı mahsullerini tahrip eden bok böceklerine karşı, Hawaii’den doğu Avustralya’ya dev kara kurbağaları getirildi. Böcekler, kurbağalar arasında sıkça tercih edilen bir atıştırmalık olduğu için bu hamle o zamanlar iyi bir fikir gibi görünüyordu. Fakat kurbağa ailesinin bu üyeleri, bir seferde 8.000 ila 35.000 yumurta bırakan dişilere sahip olduğu için, nüfusları hızla çoğaldı ve haşerelerle mücadelede bir silahken, haşerenin ta kendisi hâline geldiler.

Bok böceklerinin yanı sıra; bal arıları, diğer böcekler, karıncalar, termitler ve hatta küçük memeliler bile bu kurbağaların akşam yemeğidir. Küresel İstilacı Türler Veritabanı (GISD), dev kara kurbağalarını dünyadaki en kötü 100 istilacı türden biri olarak listelemiştir.

Nature

1989 yılında, Avustralya'nın üçüncü büyük şehri Brisbane'deki yetkililer, kıtanın faunası ve yaban hayatı için büyük bir tehdit oluşturan kurbağaları ortadan kaldırmak için ayrıntılı bir plan hazırladılar. Hükümet, dev kara kurbağalarını kontrol etmenin etkili bir yolunu bulabilmek için 15 milyon dolardan fazla para harcasa da, bir kesim insan, kara kurbağalarıyla vedalaşmak istemedi. Çünkü kurbağalar, vazgeçmek istemedikleri "ritüellerinin" başrolünde bulunuyordu.

Tüm Reklamları Kapat

Bir yemek tabağı kadar büyüyebilen ve 1,5 kilogram ağırlığa ulaşabilen bu kurbağalar, tehlike anlarında yırtıcıları uzaklaştırmak için bufotenin adlı bir toksin üretir. Yalandığında veya pişirildiğinde bu toksin, bir halüsinojen gibi davranır. Bu zehir, köpekleri ve hatta dozu aşılacak olursa insanları öldürecek kadar güçlüdür. Güney Amerika yerlileri, toksini zihni bulandıran nitelikleri nedeniyle yıllardır dini törenlerde, bazı kabileler ise avlarını öldürmek için kullanırlar.

Kara kurbağası dışkısı üretimi, 1980'lerin sonunda, Uyuşturucu Suistimali Yasası uyarınca Avustralya hükümeti tarafından yasaklandı. Bunun nedeni, bazı heyecan meraklılarının bufotenin toksini ile kafayı bulabilmek için kurbağa yalamış olmasıydı.

Üstelik kurbağa yalama sadece Avustralya'ya özgü bir yöntem değildir. Amerika Birleşik Devletleri'nde, Colorado Nehri kurbağası veya Sonoran Çölü kurbağası olarak bilinen başka bir kurbağa türü olan Bufo alvarius da benzer etkilere sebep olur. Amerika Birleşik Devletleri'nde Colorado Nehri kurbağasına sahip olmak yasa dışı olmasa da, kurbağa zehrindeki aktif kimyasal olan bufotenin, denetim altında tutulan bir maddedir.

Bu halüsinojen, kurbağanın kulak zarlarının arkasında bulunan paratoid bezlerine baskı uygulanarak elde edilir. Zehir, daha sonra doğrudan yalanarak veya kuruması için bırakıldıktan sonra yakılıp dumanı solunarak tüketilir.

Tüm Reklamları Kapat

Bufotenin oldukça tehlikeli bir maddedir. Bu toksinin maruz kalan kişilere etkileri, halüsinasyonlardan kalp durması veya ölüme kadar değişiklik gösterebilir. Bufoteninin psikedelik doğası, 5-MeO-DMT adı verilen bir kimyasaldan gelir. Dimetiletanamin ailesinden olup, sentetik olarak üretilen LSD'ye benzer. Doğal olarak oluşan halüsinojenik bir kimyasal olan DMT ile yakından ilgilidir. 5-MeO-DMT tüketen kişinin kalbi hızla artmaya başlar ve gözbebekleri genişler. Titreşen ışık ve hızlı hareket eden görüntüler gibi halüsinasyonlar yaşanır. Bu etkiler, beyindeki nörotransmiterlerle, yani kimyasal habercilerle etkileşime giren ilacın bir sonucudur.

Kara kurbağalarının zehirleri, günümüzde bazı yerlerde travma sonrası stres bozukluğu ve depresyon tedavisinde kullanıldığına dair araştırmalar bulunsa da yüksek dozlarda "white out" adı verilen (alkol gibi uyuşturucuların aşırı tüketilmesi sonucu görülen "bilinç kararması", yani "black out" olgusunun zıttı olan) geçici veya kalıcı görme kaybı yaşanabilir, günler süren bir kaygı bozukluğu yaşanabilir.

İnsanların kafayı bulmak için yapabilecekleri sınır tanımıyor gibi gözükmektedir. Türümüzde görülen bu uyuşturucu merakı hayvanlar aleminde eşsiz bir özelliğimiz olmasa da, insanların bunun için denemeyi göze aldıkları davranış çeşitliliğinin eşsiz olduğu açıktır. Kurbağa yalamak! Daha neler göreceğiz?

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
40
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Güldürdü 18
  • İnanılmaz 11
  • İğrenç! 8
  • Merak Uyandırıcı! 7
  • Muhteşem! 5
  • Tebrikler! 4
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 4
  • Bilim Budur! 3
  • Umut Verici! 1
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  • E. Uzelac. Licking Toads Leaves More Than A Bad Taste In The Mouth : Trends: It May Indeed Be A ‘Desperation High,’ But Licking A Toad Is The Latest Way To Hallucinate.. (31 Ocak 1990). Alındığı Tarih: 25 Mart 2021. Alındığı Yer: | Arşiv Bağlantısı
  • D. E. Carpenter. 5-Meo-Dmt: The 20-Minute Psychoactive Toad Experience That’s Transforming Lives. (2 Şubat 2020). Alındığı Tarih: 25 Mart 2021. Alındığı Yer: Forbes | Arşiv Bağlantısı
  • J. Hilliard. Psychedelic Toad Venom Is The New Trendy Hallucinogen. (11 Ekim 2019). Alındığı Tarih: 25 Mart 2021. Alındığı Yer: | Arşiv Bağlantısı
  • C. Conger. Are There Really Hallucinogenic Frogs?. (25 Mart 2021). Alındığı Tarih: 25 Mart 2021. Alındığı Yer: How Stuff Works | Arşiv Bağlantısı
  • M. Licea. The Hottest New Psychedelic Drug Among Trendy New Yorkers Is Illegal Toad Venom. (28 Eylül 2019). Alındığı Tarih: 25 Mart 2021. Alındığı Yer: NY Times | Arşiv Bağlantısı
  • Elsevier BV. (2010). Toxic Exposures. W.B. Saunders, sf: 50-104. doi: 10.1016/B978-1-4160-6837-2.00008-7. | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 21/11/2024 13:23:35 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/10300

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Tüm Reklamları Kapat
Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Eşey
Genler
Evrim Ağacı Duyurusu
Yeşil
Asteroid
Beslenme Bilimi
Kalıtım
Sendrom
Kanser
Dağılım
Ağrı
Nöronlar
Deniz
Sars
Ara Tür
Renk
Embriyo
Tür
Periyodik Tablo
Hukuk
Ortak Ata
Carl Sagan
Evrimsel Tarih
Hayatta Kalma
Kanser Tedavisi
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
Z. Şeniş, et al. Bufotenin ve Halüsinojenik Kurbağalar: Kafayı Bulmak İçin, Bir Kurbağanın Kulağının Arkasından Salgılanan Zehri Yalar mıydınız?. (26 Mart 2021). Alındığı Tarih: 21 Kasım 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/10300
Şeniş, Z., Bakırcı, Ç. M. (2021, March 26). Bufotenin ve Halüsinojenik Kurbağalar: Kafayı Bulmak İçin, Bir Kurbağanın Kulağının Arkasından Salgılanan Zehri Yalar mıydınız?. Evrim Ağacı. Retrieved November 21, 2024. from https://evrimagaci.org/s/10300
Z. Şeniş, et al. “Bufotenin ve Halüsinojenik Kurbağalar: Kafayı Bulmak İçin, Bir Kurbağanın Kulağının Arkasından Salgılanan Zehri Yalar mıydınız?.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, 26 Mar. 2021, https://evrimagaci.org/s/10300.
Şeniş, Zeynep. Bakırcı, Çağrı Mert. “Bufotenin ve Halüsinojenik Kurbağalar: Kafayı Bulmak İçin, Bir Kurbağanın Kulağının Arkasından Salgılanan Zehri Yalar mıydınız?.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, March 26, 2021. https://evrimagaci.org/s/10300.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close