Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Yılın kelimesi: Beyin Çürümesi

3 dakika
54
Yılın kelimesi: Beyin Çürümesi https://corp.oup.com/news/brain-rot-named-oxford-word-of-the-year-2024/
  • Blog Yazısı
https://corp.oup.com/news/brain-rot-named-oxford-word-of-the-year-2024/
Blog Yazısı
Tüm Reklamları Kapat

Oxford sözlüğüne göre 2024 yılının kelimesi: Beyin çürümesi (Brain Rot).[1]

Beyin çürümesi saatlerce ekran başında vakit geçirip sosyal medyanın sonsuz kaydırma döngüsünde pek çok içerik tükettikten sonra tüketilen içeriği hatırlamama durumuna verilen isimdir.

Televizyonun yaygınlaşmasıyla birlikte insanların artık bir içeriği izlemekten ziyade televizyonun kendisini izlediği fikri ortaya atılmış ve iletişim bilimlerinde "Akış teorisi" olarak isimlendirilen durum bir hayli kabul görmüştü. Raymond Williams ile özdeşleşen bu fikir Amerikan televizyonculuğu sayesinde literatüre girmişti. Akış teorisini kısaca hatırlamak gerekirse Williams, Amerika ziyareti esnasında izlediği televizyonun İngiltere'deki televizyon yayınından farklı olarak bitmek tükenmek bilmeyen bir akış/izleme deneyimi sunduğunu öne sürmüştü. İngiliz televizyonunda izlenilen içerikten reklama geçerken bir anons veya sinyal kullanılarak içerik kuşakları arası bir seperatör kullanılmaktaydı ancak Amerikan televizyon yayınında böyle bir ayrım olmadığı hatta içerik ile reklamlar arasında bir bütünlük olduğu ve kesintisiz izleme deneyimi sunduğunu ifade etmişti. Bu sonsuz akış, ticari yayıncılık için önemli bir olgudur. Çünkü televizyonu izlemek istediğiniz içeriği izlemek için açarsınız ve o içerik araya girdiğinde aslında izlemek istemediğiniz bir içerik olan reklamlar başladığında televizyon karşısından ayrılmak istersiniz. Ancak bu reklamcıların ve reklam verenlerin işine gelmeyen bir durumdur.

Tüm Reklamları Kapat

Ticari televizyon kanallarının ana gelir kaynağı olan reklamların izlenebilmesi için izleyiciye sunulan bu kesintisiz deneyim, şimdilerde kendisini yeni medyada da göstermektedir. Sosyal medyaya yayılan reklamlar ve içeriklerinin tüketilmesini isteyen içerik üreticilerinin içeriklerine sponsorluk almaları, içeriklerini öne çıkartmak için yaptıkları yatırımlar, bu platformların gelir kaynağı olurken aynı zamanda açık şekilde reklam alma-verme alanı haline gelmesi sonucunda, premium hizmetler haricinde bu içerikler doğrudan kullanıcıların önüne çıkartılmaktadır. Konvansiyonel medya araçlarındaki reklam yapılanmasında bir sıralı akış ve bir biri ardında gelen yayın kuşaklarında hedef kitleye ulaşma çabasının yerini yeni medyada eşsüremli olarak yayınlanabilen reklamlar almıştır. Bu reklamlar algoritmalar aracılığı ile doğrudan hedeflenen kitlelere sunulmaktadır. Bu reklamlar ve öne çıkartmaların kullanıcıların ilgilisini "akıştan" kopartmadan sunulabilmesi için de sonsuz bir akış döngüsü yaratılması bir gerekliliktir.

Sevgili okuyuculara sorarım: en son ne zaman timeline'ın sonunu görebildiniz? Eskiden "görecek yeni bir şey yok" ibaresi karşımıza çıkarken şu an durmadan timelineı saatlerce kaydırsanız bile böyle bir ibare ile karşılaşamazsınız. Çünkü akış artık sonsuz. İş molalarında, sıkıcı toplantılarda, gece uyumadan veya sabah yataktan kalmadan önce, tuvalette... Kısacası boş vakit olarak tanımlanabilen her an da ve alanda elimizde olan ekranlarımız bize sonsuz bir akış sunmakta ancak bu sonsuz akış içerisinde tüketilen yüzlerce içeriğe rağmen akılda en fazla bir ya da iki içerik kalmaktadır. İşte bu durum Oxford'un yılın kelimesi seçtiği "Beyin Çürümesinin" ta kendisidir.

Uzun yıllardır uzmanların başta ebeveynler olmak üzere tüm yeni medya kullanıcılarını uyardığı ekran kullanım süresi kavramı bugün önemini yitirmiş durumda. Online dersler, e-kitaplar, tutoriallar, müzik platformları, online toplantı ve uzaktan çalışma imkanları gibi artık hayatımızın tamamına sirayet eden ekranları kullanma süremizi azaltmamız bir kenara her geçen gün bir gereklilik olarak daha çok kullanmak durumundayız.

Bu da oldukça eski ve önemli bir başka ayrıma geri götürüyor: nicelikten ziyade nitelik.

Tüm Reklamları Kapat

Niteliği arttırılmış ekran kullanım süresi beyin çürümesinin en büyük ilacıdır. Sosyal medyanın insanları yakaladığı en önemli nokta sonsuz kaydırma ile elde edilen "dopamindir". Pek çok uzmana göre bu ekran bağımlılığının ana nedeni dopamin bağımlılığıdır. Beyin tarafından salgılanan dopamin hormonu, sigara, alkol ve uyuşturucu bağımlılığında da karşımıza çıkan bağımlılık yapıcı mutluluk hormonunun ta kendisidir. Bu dopamin etkisini kullanan platformlar yerine, ekran kullanım sebebimizi daha nitelikli hale getirebilirsek beyin çürümesinin önüne geçebiliriz.

Uzak bir arkadaşınızla görüntülü görüşmek, e-kitap okumak, iyi bir film izlemek ve görüntülü derslere katılmak gibi kişisel gelişimi destekleyen tüketimler ekranı belki de en iyi kullanma aracı olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu yüzden ekran süremizi kısıtlamak yerine daha verimli kullanabileceğimiz yollara yönelebilir ve beynimizi çürümekten alıkoyabiliriz.

Okundu Olarak İşaretle
4
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Raporla
Mantık Hatası Bildir
Yukarı Zıpla
Bu Blog Yazısı Sana Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 2
  • Muhteşem! 0
  • Bilim Budur! 0
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 0
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Umut Verici! 0
  • Merak Uyandırıcı! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 03/05/2025 08:07:02 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/19721

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Size Özel
Makaleler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000

Bize Ulaşın

ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close