Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Yıldızların Ömürlerine Kimyasal Bir Bakış.

Yıldızların Yakıtlarının Kimyası

3 dakika
720
Yıldızların Ömürlerine Kimyasal Bir Bakış.
  • Blog Yazısı
Yıldızların Yaşam Döngüsü
Blog Yazısı
Tüm Reklamları Kapat
Yanma Denilen Olay Nedir

Çoğu kişi yıldızlardaki yanma olayını tıpkı çakmağın yanmasına veya bir kağıdın yanmasına benzetmektedir. Ama bu büyük bir hatadır. Çünkü bizim bildiğimiz yanma bir maddenin oksijen ve ısı ile bir araya gelerek bir kimyasal tepkime oluşturmasıdır. Örneğin:

  1. CH4 + 2 O2 → CO2 + 2 H2O + enerji.
  2. C2H6 + 7/2 O2 → 2 CO2 + 3 H2O + enerji.
  3. C6H12O6 + 6 O2 → 6 CO2 + 6 H2O + enerji.
  4. C2H5OH + 3 O2 → 2 CO2 + 3 H2O + enerji.

gibi tepkimeler yanma tepkimeleridir. Ve karbondioksit ile su oluşturur.

Fakat yıldızlarda bu olay yoktur. Çünkü yıldızların yapısında oksijen denen element bulunmamaktadır. Buda böyle tepkimelere engel olmaktadır.

Tüm Reklamları Kapat

Füzyon Nedir

Füzyon denilen tepkime 2 hafif elementin kaynaşma sonucu daha ağır elementlere dönüşmesidir. Bu sırada etrafa oldukça ısı çıkar işte yıldızlarda bu şekilde etraflarına ısı saçabilmektedirler. Füzyon olayı en fazla demir elementine kadar gidebilmektedir. Daha sonraki daha ağır elementler süpernova patlaması sonucu oluşmaktadırlar. füzyon yıdızların merkezinde gerçekleşmektedir. ve bunun sonucunda da ilk olarak helyum elementi oluşmaktadır. Yani yıldızlar enerjilerini bu yöntemle elde etmektedirler. Oksijen ile yanma tepkimesinden değil.

Fisyon nedir

Fisyon füzyonda olanın aksine hafif elementten ağır elemente değil ağır elementten hafif elemente doğru bir süreçtir. Buradada yoğun miktarda enerji çıkmaktadır. Ve genellikle Uranyum Plütonyum gibi elementler kullanılmaktadır. Yıldızlar fisyon yapmazlar füzyon yaparlar ayrıca fisyon zincirleme bir reaksiyondur. Bir tepkime başka bir tepkimeyi tetiklemektedir. Bu bir ağacın dalları gibi gider.

Örneğin Uranyum 235 in fisyonunda ilk önce nötron sayesinde 236 izotopu oluşur. Daha sonra bozunma ile de baryum 144 ve kripton 89 oluşur. Burada Uranyum gibi ağır bir elementten hafif elementlere doğru bir tepkime vardır. Buradaki nötronlarda başka uranyum atomlarına çarpıp aynı reaksiyonu başka atomlarda yapacaktır. Oradaki nötronda gene aynı olayı tekrarlayacaktır işte zincirleme budur.

Hidrojen Fizyonundan sonrası

Eğer ki yıldız ne kadar büyükse o kadar çok basınç oluşacağından dolayı yakıtı o kadar çok çabuk biter. Burada ters orantı bulunmaktadır. Eğer bir yıldız hidrojenini tüketip helyum yakmaya başlarsa helyum daha çok sıcak yanacağı için ısı ve hacim artışı olur. Buda yıldızı büyütüp kırmızı dev evresine sokar. Kırmızı dev evresinde ise karbon azot oksijen gibi elementler sentezlenmeye başlar. Bu elementler daha çok enerji üreten ve daha hızlı yanan elementler olduğu için her yeni bir elemente geçtiğinde süreç daha da hızlanmış olacak ve en sonunda enerji üretemeyecek olacak. Ayrıca yıldızın merkezinde kalan helyum daha sonra sıkışacak ve patlama sonucundada yıldızların son katmanları uzaya dağılacak ve gezegenimsi bulutsu denilen yapı oluşacak. Bundan daha sonra ise gezegenimsi bulutsunun dağılmasından sonra ortaya beyaz cüce kalacak. Ve burada yıldızın ömrü sona ermiş olacak. Yapması gereken tek şey soğumasını beklemek. Fakat bu gerçekten çok çok uzun zaman istemektedir. Ayrıca gezegenimsi bulutsuları bu kadar parlak yapan şey ortasında bulunan nötron yıldızıdır.

Tüm Reklamları Kapat

yıldızların yaşam evreleri
yıldızların yaşam evreleri

beyaz cüceler oldukça yoğun maddelerdir. Bir pinpon topu kadar beyaz cüce 1 ton ağırlığında olabilmektedirler. Gezegenimsi bulutsu evresinde bulutsunun en ortasında bulunan beyaz parlak cisimlerdir kendileri. Bu süreç büyük kütleli yıldızlarda süpernova patlaması ile nötron yıldızı veya karadeliğe dönüşerek tamamlanmaktadır.

Peki Öbür Elementler Ne Olacak

Periyodik tabloda bulunan öbür elementler küçük kütleli yıldızlarda üretilemezler. Bunlar için süpernova patlaması denilen çok güçlü patlamalar lazımdır. Burada o esnadaki basınç sayesinde uranyum toryum gibi çok çok ağır elementler oluşur. Süpernova patlaması periyodik tablonun geriye kalan kısmını oluşturmaktadı.r daha sonra bu elementler zamanla başka gezegenlere yayılırlar. Fakat tek süpernova patlaması değil başka olaylar da element sentezlenmesine yardımcı olmaktadır.

elementlerin ne sonucu üretildiğini gösteren tablo
elementlerin ne sonucu üretildiğini gösteren tablo
Okundu Olarak İşaretle
11
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Raporla
Mantık Hatası Bildir
Yukarı Zıpla
Bu Blog Yazısı Sana Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 3
  • Muhteşem! 2
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 2
  • Bilim Budur! 1
  • Güldürdü 1
  • İnanılmaz 1
  • Umut Verici! 1
  • Merak Uyandırıcı! 1
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  • C. Sagan. (1997). Kozmos - Evrenin Ve Yaşamın Sırları. ISBN: 9789752107830. Yayınevi: Altın Kitaplar.
  • B. Hazer. (2012). Genel Kimya. ISBN: 9786054259748.
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 28/04/2025 11:29:04 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/12414

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Size Özel
Makaleler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000

Bize Ulaşın

ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close