Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Çağanalp Sarıkaya
Üye 17 saat önce 2 Cevap
4

Ödüllü Soru Geleceğin önceden belli olmadığını biliyor muyuz, neden?

112 görüntülenme
Cevap Ver 500 UP
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Görkem Bakırcı
Fen Bilimleri Öğretmeni 5 saat önce

Tam tersi, geleceğin big bangden beridir belli olduğunu söylesem? Evet biz geleceği bilmiyoruz. Geçmiş hakkında birçok bilgimiz var ama gelecek hakkında sadece tahminler yapabiliyoruz ve planlamalar. Bu durumun sebebi zamansal olarak etkili olan big bangin yakınında var olmamızdan kaynaklı kendisini gösteren zaman oku. Geçmiş, gelecekten çok daha düşük entropili durumlar kümesini oluşturuyor ve bu durumlar üzerine elimizde geçmişe ait veriler var. Biz buna Geçmiş Varsayımı diyoruz.

Gelecek ise belirli demiştik. Buna literatürde Laplace'nın Şeytanı diyoruz. Pierre Simon Laplace tarafından ortaya atılan bu düşünce deneyi, evrendeki tüm verili durumları ve fiziksel parametreleri bildiğinizde aslında evrenin bir sonraki durumunu da bilebilirsiniz. Yani şimdiki bütün fiziksel durumları eksiksiz bir şekilde denklemlere girdiğinizde fizik bilimi size bir sonraki durumun çıktısını verecektir ve bu tüm gelecek ve geçmiş için uygulanabilir. Ancak bu Laplace'nın Şeytanı için geçerlidir. Şeytan bu işlemleri yapabilir çünkü mükemmel bir işlem kapasitesine sahiptir ancak bizlerin hem bütün verili durumları kayıt altına alıp hem de bunları işleyebilecek bir işlem kapasitemiz yok ve mümkün de görünmüyor. Bizim geleceği bilemememizin tek nedeni tüm verili durumları bilemiyor oluşumuz.

Tüm Reklamları Kapat

4
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Esat Kudret
Akıl yürütmeyi öğrenmeye çalışan bir öğretmenim. 43 dakika önce

Geleceği Ön görebiliriz sadece…

(Ve sevgili Görkem dostumuzun isabetli değerlendirmesinin devamı olarak)

Bilme eylemi sürekli bir kesinlik içermez ve bilimde öyle bir şey yok ne yazık. Gerekçe ise sürekli devinen bir evrenin varlığıdır.

Tüm Reklamları Kapat

Hatta anlık olarak evrenin bütün parametrelerine vakıf olsak bile, andan da daha hızlı devinen bir evrende değil biz evrenin kendisi bile geleceği bilemez.

Ancak bu, büyük bir isabetle geleceği ön göremeyeceğimiz anlamına gelmez. Bilim ve elindeki en sihirli evrensel araç olan matematik ve bugüne kadar öngördüklerindeki yüksek isabet bunu her seferinde doğruluyor.

Ayrıca egemen kıldığımız akıl ve onun yöntemi olan diyalektik de muazzam bir maymuncuk görevi görüyor. Bu ikisi bize geleceği büyük isabetle ön görme imkanı sunduğu gibi, yanılma hakkını da veriyor.

Şayet evren dediğimiz devasa nehrin suyu sürekli akış halinde ve biz bu nehrin bir kıyısının bir girintisindeki suyun hareketi üzerinden bütün nehir hakkında çok isabetli öngörülerde bulunabiliyor isek, alkışı fazlasıyla hak ediyoruz demektir. İyi ki bilim var, iyi ki ticarileşmeyen bilim insanları var. Çok yaşasınlar…. Sevgiyle…

1
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.

Bize Ulaşın

ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close