Yapay zeka İstanbul'da olan depremler hakkında ne diyor?Büyük İstanbul depreminin habercileri mi?
Yapay zekanın deprem yorumları.

- Blog Yazısı
İstanbul'daki depremler hakkında yapay zeka;[1]
Bilim insanları zaten uzun süredir Marmara Denizi’nin altındaki fay hattına dikkat çekiyordu. Özellikle Kuzey Anadolu Fay Hattı’nın batı kesimi 1999 Gölcük’ten bu yana stres biriktiriyor. Bu tür 6'lar civarındaki depremler, bazen büyük bir depremin öncüsü olabilir, bazen de sadece enerjiyi kısmen boşaltan bağımsız sarsıntılar olabilir. Yani “kesin büyük deprem geliyor” demek bilimsel olmaz ama riskin arttığı bir döneme girildiği açık.
İstanbul büyük depreme hazır mı?
Gerçekçi olalım: Hayır, tam anlamıyla hazır değil.
Birçok bina eski yönetmeliğe göre yapılmış.
Kentsel dönüşüm yavaş ilerliyor.
Toplanma alanları az ve bilinmiyor.
Halkın çoğu temel afet bilincine sahip değil.
Ama son yıllarda bazı olumlu adımlar da var:
AFAD ve belediyeler tatbikatlar yapıyor.
Yeni yapılan binalar daha sağlam yönetmeliklerle yapılıyor.
Aslında maddi destek istememizin nedeni çok basit: Çünkü Evrim Ağacı, bizim tek mesleğimiz, tek gelir kaynağımız. Birçoklarının aksine bizler, sosyal medyada gördüğünüz makale ve videolarımızı hobi olarak, mesleğimizden arta kalan zamanlarda yapmıyoruz. Dolayısıyla bu işi sürdürebilmek için gelir elde etmemiz gerekiyor.
Bunda elbette ki hiçbir sakınca yok; kimin, ne şartlar altında yayın yapmayı seçtiği büyük oranda bir tercih meselesi. Ne var ki biz, eğer ana mesleklerimizi icra edecek olursak (yani kendi mesleğimiz doğrultusunda bir iş sahibi olursak) Evrim Ağacı'na zaman ayıramayacağımızı, ayakta tutamayacağımızı biliyoruz. Çünkü az sonra detaylarını vereceğimiz üzere, Evrim Ağacı sosyal medyada denk geldiğiniz makale ve videolardan çok daha büyük, kapsamlı ve aşırı zaman alan bir bilim platformu projesi. Bu nedenle bizler, meslek olarak Evrim Ağacı'nı seçtik.
Eğer hem Evrim Ağacı'ndan hayatımızı idame ettirecek, mesleklerimizi bırakmayı en azından kısmen meşrulaştıracak ve mantıklı kılacak kadar bir gelir kaynağı elde edemezsek, mecburen Evrim Ağacı'nı bırakıp, kendi mesleklerimize döneceğiz. Ama bunu istemiyoruz ve bu nedenle didiniyoruz.
Bazı altyapılar (barajlar, köprüler, hastaneler) güçlendirildi.
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- ^ Gpt. Istanbul Depremleri Buyuk Istanbul Depreminin Habercisi Mi. (23 Nisan 2025). Alındığı Tarih: 23 Nisan 2025. Alındığı Yer: ChatGPT | Arşiv Bağlantısı
Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?
Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:
kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci
Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 03/05/2025 08:18:29 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/20450
İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.