Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Blog Yazısı
Tüm Reklamları Kapat

Sosyal türlerin yaşamı bir arada sürdürebilmeleri belirli bir düzen tesis etmeleriyle mümkün hale gelir. Tıpkı bir organizmanın çevreye, popülasyondaki herhangi bireyin diğerlerine uyum sağlama süreçlerinde olduğu gibi sosyal düzen de evrim mekanizmalarıyla ilişkilidir.

Düzenin biyolojik evrimi uyum , seçilim ve genetik mirasın yeni kuşaklarla aktarılması sayesinde gerçekleşirken insana geldiğimizde toplumsal düzen inşasına bir konsensüsün eşlik ettiğine tanık oluruz. Tercihler ve yadsımalar arasındaki çatışma kültürel evrimin devrede olduğu karmaşık ve deterministik olmayan bir uzlaşmayla aşılır; her ne biçimde olursa olsun bu uzlaşı sayesinde ortaya çıkan durum artık bir düzene karşılık gelmiş demektir. Toplumsal düzen, genetik-kültürel birlikte evrimin doğası gereği iyi veya kötü kavramlarından azade hatta geleceğe ilişkin herhangi vizyonu olmadan yoluna devam eder; ta ki tercihler ve yadsımalar arasındaki uyum yeni çatışmalara yenik düşene ve yeni bir konsensüs ve yeni konsensüs için kendi kendini ikna tamamlanana kadar..

Sosyal yaşamda bireylerin mevcut düzen içindeki rolüne-etkisine baktığımızda bütün türlere evrensel olarak tekrarlayan kalıtımsal mirasın birincil belirleyici olduğu, biyolojik evrimin imzaları yoluyla kendini hemen belli eder. Türümüz için bir ''farklılaşma'', bireyin ve toplumun gelecekteki olaylara ilişkin adeta beyin jimnastiğine indirgenecek her seferinde kendi kendini ikna çabaları, sürüp giden düzenin ayrılmaz bir parçasıdır. Yabanıl yaşamda sosyal düzen kalıtımsal öğelere bağlıyken insana geldiğimizde bireylerin mevcut düzene kendi kendine bilişsel onayının eklemlenmesi ile karşılaşırız; sırasıyla bireylerin düzendeki konum ve faaliyetini sorgulamadan kabul ve icraları, ikincisinde ek olarak bireylerin kendi rollerini sorguladıkları bir işleyiş..

Tüm Reklamları Kapat

Son olarak şimdiye kadarki insan geçmişinde toplumsal düzenin devamında birincil belirleyici unsurun yaşamsal gereksinimler olduğuna ilişkin somut kanıtın yine kendimizden geldiğini açıkça ortaya koymak gerekiyor. Açıkçası bize özgü toplumsal düzenin inşası ve yeniden inşasına ilişkin faaliyetin esas olarak toplumların ancak belirli bir azınlık grubunun işi olduğunu; diğerlerinin esas olarak sadece düzen ve yeni düzenlere uyum sağlamak adına kendi kendini ikna etme ile yetindiklerini -biyolojik ve/veya kültürel hiyerarşinin türümüz için de geçerli olduğunu-anlıyoruz; diğer bir dizi sosyal türün varyasyonlu düzenlerinin bir başka doğal versiyonu...

Okundu Olarak İşaretle
4
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Raporla
Mantık Hatası Bildir
Yukarı Zıpla
Bu Blog Yazısı Sana Ne Hissettirdi?
  • Muhteşem! 0
  • Tebrikler! 0
  • Bilim Budur! 0
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 0
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Umut Verici! 0
  • Merak Uyandırıcı! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 05/05/2025 08:35:40 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/14673

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Size Özel
Makaleler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000

Bize Ulaşın

ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close