Tarihin Dijitalleşmesi ile Olumlu/Olumsuz Etkileri
Dijitalleşmenin Tarih Araştırma ve Yazım Süreçlerine Olumlu ve Olumsuz Etkileri

- Blog Yazısı

Dijitalleşme, dönemimizde yeni bir çağ başlatmıştır. Dijitalleşmenin elverişli olduğu sıralarda tarih de dijitalleşmeye, tarihi ürünler dijital ortamlarda sunulmaya başlanmıştır. Ancak dijitalleşmenin tarih araştırmalarına olumlu veyahut olumsuz etkileri de görülmüştür. Bu, tarih araştırmacılarına bir avantaj da dezavantaj da yaratabilir. Dijitalleşmenin tarihe olan etkilerini konuşalım.
Olumlu Etkileri:
1: Zengin İçerik ve Ulaşılabilirlik
Dijitalleşme öncesi tarih araştırmaları daha dar kapsamlıydı. Kaynaklar daha sınırlı, böylelikle bilgi daha sınırlıydı. Aynı zamanda her isteyen bu kaynaklara ulaşamıyordu. Kütüphanelere ulaşım gerekiyordu (her şehirde iyi bir kütüphane olmayabilir). Dijitalleşme ile tarih araştırmacıları daha fazla kaynağa ulaşabilme hakkı kazanarak daha fazla bilgi topladı ve daha geniş kapsamlı araştırmalar gerçekleştirdi. Artık arşivler, müzeler ve kütüphaneler dijital ortamda bulunuyor. Hem araştırmacılar hem de meraklılar sadece bir tıklama ile bu kaynaklara ulaşabiliyor. Böylece coğrafi sınırları aşarak tarih öğrenebiliyoruz.
2: Tarama ve Analiz Kolaylığı
Dijitalleştirme, büyük veri kümelerinin analiz edilmesini epey kolay hale getirmiştir. Çeşitli dijital analiz yöntemleri bulunmaktadır. Büyük veri kümelerinin analizi için metin analizi (text analysis) ve istatiksel analiz (statistical analysis) kullanılır. Büyük veri kümelerinin analiz edilmesi ile yapılan bir dijital tarih araştırmasına verebileceğim bir örnek aşağıda fotoğrafı bulunan araştırmadır.

Birden fazla veriye, büyük bir dünya haritasında tek bir tıklamayla ulaşabiliyoruz. Bunun hepsinin bir araya getirilmesi için de büyük miktarda veri analiz edildi. Bu araştırmaya ulaşabildiğimiz için dijitalleşmeye borçluyuz.
3: Etkileşimli Araştırmalar ve Hipermetinler
Birbirleriyle bağlantılı uzantılar, görsel araçlar ve yazılar bize daha etkileşimli bir öğrenim sunar. Daha zengin bir anlatıma sahip olan sunumlar gerçekleştirilebilir, böylelikle tarihi daha geniş kapsamda ulaştırabiliriz. Örneğin videolar ve görsellerle okuma yazma bilmeyen bireylere, dinleme metinleri ile görme engellilere tarih eğitimi verilebilir. Veya sadece anlatımı zenginleştirmek ve daha çok kanıt bir arada gösterebilmek için bunların hepsi bir araya getirilip bir hipermetin oluşturulabilir.
Olumsuz Etkiler:
1: Güvenilirlik Sorunları ile Bilgi Kirliliği
Kısıtlama olmayan herkese açık bir platform oluşturulduğunda insanlar istedikleri bilgileri internete yazıp yükleyebilirler. Böylece bilgi kirliliği oluşur. Bu, tarih araştırmacılarına bir dezavantaj oluşturur. Hangi bilginin doğru, hangisinin yanlış olduğunu bilemezler. Böylelikle kaynak belirtmemiz önemlidir. Aynı zamanda dijitalleşmenin çok yaygın olduğu dönemimizde bilginin dijital ortamlarda saklanması daha da zor hale gelmektedir. Bilgilere sızma, değiştirme, propaganda, yalan, vb. dikkatli olmamız gereken bazı zararlara örnektir.
2: Dijital Bağımlılık
Evrim Ağacı'nın çalışmalarına Kreosus, Patreon veya YouTube üzerinden maddi destekte bulunarak hem Türkiye'de bilim anlatıcılığının gelişmesine katkı sağlayabilirsiniz, hem de site ve uygulamamızı reklamsız olarak deneyimleyebilirsiniz. Reklamsız deneyim, sitemizin/uygulamamızın çeşitli kısımlarda gösterilen Google reklamlarını ve destek çağrılarını görmediğiniz, %100 reklamsız ve çok daha temiz bir site deneyimi sunmaktadır.
KreosusKreosus'ta her 50₺'lik destek, 1 aylık reklamsız deneyime karşılık geliyor. Bu sayede, tek seferlik destekçilerimiz de, aylık destekçilerimiz de toplam destekleriyle doğru orantılı bir süre boyunca reklamsız deneyim elde edebiliyorlar.
Kreosus destekçilerimizin reklamsız deneyimi, destek olmaya başladıkları anda devreye girmektedir ve ek bir işleme gerek yoktur.
PatreonPatreon destekçilerimiz, destek miktarından bağımsız olarak, Evrim Ağacı'na destek oldukları süre boyunca reklamsız deneyime erişmeyi sürdürebiliyorlar.
Patreon destekçilerimizin Patreon ile ilişkili e-posta hesapları, Evrim Ağacı'ndaki üyelik e-postaları ile birebir aynı olmalıdır. Patreon destekçilerimizin reklamsız deneyiminin devreye girmesi 24 saat alabilmektedir.
YouTubeYouTube destekçilerimizin hepsi otomatik olarak reklamsız deneyime şimdilik erişemiyorlar ve şu anda, YouTube üzerinden her destek seviyesine reklamsız deneyim ayrıcalığını sunamamaktayız. YouTube Destek Sistemi üzerinde sunulan farklı seviyelerin açıklamalarını okuyarak, hangi ayrıcalıklara erişebileceğinizi öğrenebilirsiniz.
Eğer seçtiğiniz seviye reklamsız deneyim ayrıcalığı sunuyorsa, destek olduktan sonra YouTube tarafından gösterilecek olan bağlantıdaki formu doldurarak reklamsız deneyime erişebilirsiniz. YouTube destekçilerimizin reklamsız deneyiminin devreye girmesi, formu doldurduktan sonra 24-72 saat alabilmektedir.
Diğer PlatformlarBu 3 platform haricinde destek olan destekçilerimize ne yazık ki reklamsız deneyim ayrıcalığını sunamamaktayız. Destekleriniz sayesinde sistemlerimizi geliştirmeyi sürdürüyoruz ve umuyoruz bu ayrıcalıkları zamanla genişletebileceğiz.
Giriş yapmayı unutmayın!Reklamsız deneyim için, maddi desteğiniz ile ilişkilendirilmiş olan Evrim Ağacı hesabınıza üye girişi yapmanız gerekmektedir. Giriş yapmadığınız takdirde reklamları görmeye devam edeceksinizdir.
Dijital bağımlılıkla hareket eden tarihi araştırmacılar, eski tarihi araştırmacıların kullandığı geleneksel yöntemlerden vazgeçerek daha yüzeysel bir araştırmaya yönelebilirler. Son zamanlarda büyük bir evrim geçiren yapay zeka sistemi, tarihi araştırmacılar yerine onların işlerini yapmak için kullanılabilir, bunun da dijital yöntemlere olan bağımlılığımızı ve tembelliğimizi gösterdiğini düşünmekteyim. Dijitalleşmenin olumsuz etkilerinden biri de bu tembelliğimize destek vermesidir.
3: Dijital Erişimin Eşitsizliği
Eğer tarihi araştırmalar eskisi gibi basılmaya devam edilmez, kitaplaştırılmaz ve sadece dijital ortamda tutulursa o zaman dijital erişime sahip olmayan tarihe meraklı bireyler bu tarihi araştırmalara ulaşamayacaktır. Herkesin dijital kaynaklara erişemeyeceğini bilmeli, ve her bireyden dijital erişime ulaşabilmesi beklenemezdir. Dijital erişime sahip olamayan araştırmacılar ve öğrenciler için bu bir dezavantaj olacaktır.
Sonuç:
Özetle; dijitalleşme, araştırmalarımızı zenginleştiriyor, daha geniş ve kapsamlı bir kitleye ulaştırabilirken aynı zamanda bize birkaç sorun beraberliğinde getiriyor. Bunun önüne geçmek için tarih araştırmacılarımıza ve öğrencilerimize doğru eğitimi vermeliyiz. Dijitalleşme bize hizmet edip bizi bir adım daha ileriye götürmeli, bizi geriye çekmemelidir.
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?
Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:
kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci
Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 09/05/2025 19:48:08 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/19188
İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.