Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Tüm Reklamları Kapat

Siyaset ve Rejim

Etimolojik Gözden Geçirme

Siyaset ve Rejim pixabay
4 dakika
114
  • Blog Yazısı
Blog Yazısı
Tüm Reklamları Kapat

Siyaset karşılığı olarak Nişanyan Türkçe Sözlüğe baktığımızda ''seyislik; at bakımı'' anlamı taşıdığını görüyoruz. İlginç bir biçimde ''devlet yönetimi'' anlamı ikinci karşılık olarak veriliyor. Aynı madde için genişletici bir örnek şu tümceyle veriliyor ''isizlerke ḥaşmat siyāsat kerek / eḏgülerke tutçı ḥurmat gerek [kötülere maiyet ve siyaset gerek, iyilere daima hürmet gerek].

Aynı sözlükte rejim için “yönetim, düzen, özellikle sıkı düzen” karşılığı verilmiş. Sözcüklerin etimolojik karşılıklarının peşine düştüğümüzde geçmişe doğru yolculuk yapmış oluruz; bugünkü kullanımlarının kökenini öğrenir, dil aracılığı ile kültürümüzün nasıl somut unsurlara dönüştüğünü kavrama imkanı elde ederiz.

Tüm Reklamları Kapat

Yazımızın başlığı Rejim ve Siyaset de olabilirmiş birbirinin görevini yapabilen iki ayrı sözcük... Sırasıyla Fransızca ve Arapça' dan dilimize kazanılmış bu iki ayrı sözcük, üzerinde biraz daha kazı yapılmayı ziyadesiyle hak ediyor çünkü topluluklar ve devletler siyasi hasleti tekamül etmiş yöneticiler tarafından belli bir rejim altında varlıklarını sürdürüyor. Siyasi yetenekleri gelişmiş ve toplumu belli rejim altında dengede tutan yöneticiler kimlerdir ve bunu nasıl başarıyorlar?

Kutadgu Bilig salt bir sözlük olmanın ötesinde devlet teorisinin derinlemesine işlendiği ilk Türkçe kaynak olarak değerlendirilebilir*. Kutadgu Bilig' i kaleme alan Yusuf Has Hacib neredeyse 1000 yıl önce ''kötülere maiyet ve siyaset gerek, iyilere daima hürmet gerek'' derken ne anlatmak istiyordu, kötülere maiyet ne anlama geliyor. Bu kez TDK ' ya gidiyoruz ve maiyet için ''üst görevlinin yanında bulunan kimseler, alt kademedekiler'' yazıldığını görüyoruz. Burada kötülerin hassaten yönetilmesi ve onlar için bir siyaset "reaya yönetimi' (Nişanyan Sözlük' te siyaset için ek açıklama' dan) tesis edilmesi kaygısı öne çıkarken, iyiler düzenden yanadır gibi bir mesaja tanık oluyoruz.

Tüm Reklamları Kapat

Bütün bu etimolojik madencilikten sonra günümüze geldiğimizde toplumsal düzen ve çeşitli devlet rejimleri için, düzenin rejimi nasıl sağlanıyor üzerine evrimsel perspektiften bir açıklama getirmek daha kolay görünüyor. Siyaset düzeni hangi rejimle yürütüyor sorusu muhtemelen toplumu bir arada dengede tutabilme sorunsalı ile bağlantılı. Rejimin biçiminden daha önemli olan fertlerin onayı ve yönetime aktif katılımı. Rejime gönüllü destek tarihsel kültürel devralmalar ile ilişkili. Gönüllü destek kuşkusuz anonim olan kültürel mirasla tahkim edilirken geleneksel ve sınanmış yönetim biçimlerinin sürekli ve dinamik regülasyonu ve restorasyon süreci neticede bu işi idare etmek için yetkinleşmiş kişiler sayesinde mümkün hale geliyor..

Toplumun karmaşıklık seviyesinden bağımsız olan yönetimin icrası işi son tahlilde iş bölümüyle sağlanır; iş birliğini en iyi başaranlar bir anlamda fertlerin onayı ve gönüllü katılımının maksimizasyonu temin ederler, bu sayede toplum kararlı denge üzerinde geleceğe taşınmış olur. Siyaset bir yandan dengeye itiraz edenleri ikna etme faaliyetidir, ikna sürecinin tamamlanması ile artık gönüllü katılım için ekseriyet sağlanmış olur; diğer taraftan bu süreç aynı zamanda itiraz edenlerin maiyet altında tutulması sürecidir. Şu veya bu rejimin devamlılığı ve katılıma razı olan fertlerin ekseriyeti sağlaması insan bilişinin evrimsel bir kazanımıyla ilişkili görünüyor; türümüz bugün için hayatta kalma mücadelesi verirken eş zamanlı olarak yarını planlıyor, enerjimizin neredeyse yarısı yarın için planlara harcanıyor. Memelilerin hatta karıncaların yaptığı da tam olarak bu değil mi; kıtlık zamanları için yiyecek sağlamak. Bize özgü olan ilave bilişsel kazanım yarına ilişkin planlarımızın doğanın izin verdiğinin ötesinde sigortalar temin etmeyi daha doğrusu böyle bir sigortanın varlığına inanmamızı sağlamış olmasıdır. Bugünkü planlarımızın yarın tutması için bir rejim altında yaşamaya ikna olurken, rejimin icrasını da iş bölümü yaparak bizim adımıza yönetenlere havale etmiş oluruz. Rejimin devamı; toplumsal dengeyi en iyi başaranlar yani fertler arasındaki eşitsizliklerin en makul çözümünün ancak kendileri tarafından sağlanacağına toplumu ikna edenlerin (icra heyetinin) yetkinliğiyle evrensel olarak bağlantılıdır. Yönetilenlerin nabzını en iyi ölçen en iyi tanıyı koyar, en şifalı reçeteleri hazır eder; iş bölümünün diğer odalarında kalan her bir ferdin yarına ilişkin kaygıları icra heyetine devredilir ve toplam toplumsal enerjiden tasarruf sağlanmış olur. Rejimin adı ve sıfatından ve icra heyetinin ideolojisinden bağımsız olarak yürüyen bu yönetişim süreci esasında hayvanlar aleminin yabancı olmadığı ama sadece insana özgü kurgulanmış ilave yarın senaryolarıyla kültürlenmiş bir anlamda üretilmiş bir alet, tarihsel bir vakıa olarak yaşamımıza entegre edilmiş görünüyor; ikna edilme veya aktif katılımın tercihimize bırakıldığı bir yaşam biçimi.

*Kutadgu Bilig üzerine geniş bir inceleme için bkz: Teori Dergisi, sayı 397.

Okundu Olarak İşaretle
2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Raporla
Mantık Hatası Bildir
Yukarı Zıpla
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Muhteşem! 0
  • Tebrikler! 0
  • Bilim Budur! 0
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 0
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Umut Verici! 0
  • Merak Uyandırıcı! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 19/04/2024 09:45:42 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/14719

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Tüm Reklamları Kapat
Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Kanıt
Sinek
Protein
Uyku
Göz
Yaşanabilir Gezegen
Lipit
Kromozom
Dilbilim
Yanlış
Kütleçekimi
Ara Geçiş Türleri
Doğum
Travma
Tohum
Ecza
Covid-19
Güve
Tekillik
Stephen Hawking
Tahmin
Foton
Evrimsel Tarih
Ekoloji
Kimyasal Bağ
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close