Sinir Sistemi Nedir? Sinir Sistemindeki Yapı ve Organların Görevleri Nelerdir?

- Blog Yazısı
Sinir Sistemi Nedir?
Sinir sistemi vücudun komuta merkezidir.[1] Uyarıya göre tepkiler, düşünceler ve refleksler bu sistem tarafından kontrol edilir.[1] Sinir sistemi bunlarla sınırlı kalmayıp aynı zamanda solunum, dolaşım, sindirim, boşaltım, üreme, öksürme, kusma gibi yaşamsal faaliyetler de bu sistem tarafından kontrol edilir.[1]
Sinir sistemini oluşturan yapı ve organlar beyin, beyincik, omurilik soğanı, omurilik ve diğer nöronlardır. Bütün yapı ve organların sinir sisteminde büyük görevi vardır.
Sinir sistemi iki kısma ayrılır. Bunlar merkezi sinir sistemi ve çevresel sinir sistemidir. Şimdi bunlara detaylıca bakalım.
Merkezi Sinir Sistemi
Merkezi sinir sistemi, vücudun işlem merkezidir.[1] Beyin, beyincik, omurilik ve omurilik soğanından oluşur. Şimdi bu organların görevlerine detaylıca bir bakış atalım.
Beyin
Beyin, sinir sistemimizin en önemli organlarından biridir. Düşünmeyi, hatırlamayı, öğrenmeyi, konuşmayı, susama ve acıkmayı, vücudun duruşunu düzenlemeyi ve hayal kurmayı sağlamakla birlikte kan basıncı ve vücut sıcaklığını da ayarlamaktadır. Beyin sağ ve sol lob olarak ikiye ayrılır. İki lobun da birbirine özel işlevleri vardır. Beynin sağ lobunun daha çok yaratıcılık ve görsel alanda gelişmişken sol lobunun ise mantık ve dil becerileri üzerine geliştiği söylenir.[1] Beynin Serebrum adı verilen kısmı görme, işitme, konuşma, öğrenme, problem çözme, duygu oluşumu, hareket kontrolü gibi işlevlerde rol oynar.[1] Aynı zamanda beyin çevresel sinir sistemi ve omurilik aracılığıyla aldığı uyarıyı yorumlar ve ona göre bir cevap üretir. Aynı zamanda beynimizde 100 milyardan fazla nöron olduğu bilinmektedir.
Beyincik
Beyincik, vücudumuzun denge ve hareket merkezidir. Beynin arka alt kısmında yer almaktadır ve yapısı aynı beyne benzer. Aynı zamanda vücuttaki kas koordinasyonunu sağlar. 50 milyardan fazla nöron(sinir hücresi) barındırır.[1] Küçük beyin olarak da adlandırılır.[1] Beyinciğin göz hareketlerini koordine etmesi, duyguları kontrol etmesi, karar verme sürecinde rol oynaması gibi birçok görevi vardır.[1]
Omurilik Soğanı
Evrim Ağacı'nın çalışmalarına Kreosus, Patreon veya YouTube üzerinden maddi destekte bulunarak hem Türkiye'de bilim anlatıcılığının gelişmesine katkı sağlayabilirsiniz, hem de site ve uygulamamızı reklamsız olarak deneyimleyebilirsiniz. Reklamsız deneyim, sitemizin/uygulamamızın çeşitli kısımlarda gösterilen Google reklamlarını ve destek çağrılarını görmediğiniz, %100 reklamsız ve çok daha temiz bir site deneyimi sunmaktadır.
KreosusKreosus'ta her 50₺'lik destek, 1 aylık reklamsız deneyime karşılık geliyor. Bu sayede, tek seferlik destekçilerimiz de, aylık destekçilerimiz de toplam destekleriyle doğru orantılı bir süre boyunca reklamsız deneyim elde edebiliyorlar.
Kreosus destekçilerimizin reklamsız deneyimi, destek olmaya başladıkları anda devreye girmektedir ve ek bir işleme gerek yoktur.
PatreonPatreon destekçilerimiz, destek miktarından bağımsız olarak, Evrim Ağacı'na destek oldukları süre boyunca reklamsız deneyime erişmeyi sürdürebiliyorlar.
Patreon destekçilerimizin Patreon ile ilişkili e-posta hesapları, Evrim Ağacı'ndaki üyelik e-postaları ile birebir aynı olmalıdır. Patreon destekçilerimizin reklamsız deneyiminin devreye girmesi 24 saat alabilmektedir.
YouTubeYouTube destekçilerimizin hepsi otomatik olarak reklamsız deneyime şimdilik erişemiyorlar ve şu anda, YouTube üzerinden her destek seviyesine reklamsız deneyim ayrıcalığını sunamamaktayız. YouTube Destek Sistemi üzerinde sunulan farklı seviyelerin açıklamalarını okuyarak, hangi ayrıcalıklara erişebileceğinizi öğrenebilirsiniz.
Eğer seçtiğiniz seviye reklamsız deneyim ayrıcalığı sunuyorsa, destek olduktan sonra YouTube tarafından gösterilecek olan bağlantıdaki formu doldurarak reklamsız deneyime erişebilirsiniz. YouTube destekçilerimizin reklamsız deneyiminin devreye girmesi, formu doldurduktan sonra 24-72 saat alabilmektedir.
Diğer PlatformlarBu 3 platform haricinde destek olan destekçilerimize ne yazık ki reklamsız deneyim ayrıcalığını sunamamaktayız. Destekleriniz sayesinde sistemlerimizi geliştirmeyi sürdürüyoruz ve umuyoruz bu ayrıcalıkları zamanla genişletebileceğiz.
Giriş yapmayı unutmayın!Reklamsız deneyim için, maddi desteğiniz ile ilişkilendirilmiş olan Evrim Ağacı hesabınıza üye girişi yapmanız gerekmektedir. Giriş yapmadığınız takdirde reklamları görmeye devam edeceksinizdir.
Omurilik soğanı beynin arka kısmında ve beyinciğin arkasında bulunan başka bir organdır. Solunum, boşaltım, dolaşım, üreme ve sindirim merkezlerini denetler. Kusma, öksürme, hapşırma, yutma gibi olayları da kontrol eder. Aynı zamanda omuriliği beyne bağlayan organdır.
Omurilik
Omurilik de sinir sistemimizde çok önemli bir organdır. Omurga tarafından korunmaktadır. Beyinden aldığı bilgileri kaslara ve iç salgı bezlerine iletmek ve refleksleri kontrol etmek görevlerinden bazılarıdır. Omurilik tarafından kontrol edilen reflekslerden bazıları diz kapağı refleksi, göz kapağı refleksidir. Aynı zamanda istemsiz davranışları da kontrol eder. İnsanlarda 43-45 cm civarındadır.[1]
Çevresel Sinir Sistemi
Çevresel sinir sistemi vücudumuzu ağ gibi saran sinir hücrelerinden oluşmaktadır. Çevresel sinir sisteminin temel görevi dışarıdan aldığı uyartı mesajlarını merkezi sinir sistemi organlarına götürmesidir. Aynı zamanda sinir hücreleri bölünemediğinden dolayı felç gibi hastalıklar da ortaya çıkabilmektedir.
- 4
- 3
- 2
- 1
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?
Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:
kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci
Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 28/04/2025 09:31:01 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/20091
İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.