Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Sığaçta Depolanan Enerjinin Bulunması

Bu yazıda, sığaçta depolanan enerji formülünü (U=(1/2).C.ΔV²) izah etmeye çalıştım.

2 dakika
4
Sığaçta Depolanan Enerjinin Bulunması
  • Blog Yazısı
Blog Yazısı
Tüm Reklamları Kapat

Sığaçta depolanan enerji, sığacın deşarjı sırasında açığa çıkan toplam elektriksel enerjidir. Sığaç deşarj olurken akım sürekli akar ve potansiyel fark giderek azalır, deşarjın sonunda gerilim sıfıra iner. Deşarj sırasında bir elektronun, yüksek potansiyelden düşük potansiyele akarken açığa çıkardığı elektriksel enerjiyi; 1 C(Coulomb) yükün açığa çıkaracağı enerji olan ΔV ile elektronun yükünü çarparak bulabiliriz. Eğer ΔV sabit olsaydı, doğrudan ΔV ile Q’yu çarpıp toplam enerjiyi bulurduk. Ama akım aktıkça sığaçtaki yük azalır. Yük azaldıkça da, ΔV = Q/C denkleminden ΔV azalır. Bunu şu şekilde de düşünebiliriz. Deşarj ilk başladığında sığaçta yük maksimumken telin üzerindeki elektrik alan da maksimum olur. Bu yüzden akan elektronlara maksimum kuvvet etki eder ve akan elektronların hızı, kinetik enerjisi yani elektrik enerjisi maksimum olur. Sığaçtaki yükler azaldıkça akan elektronlara daha az kuvvet uygulanır ve akan elektronların enerjisi azalır. ΔV değiştiği için her elektronun enerjisini ayrı ayrı bulup toplamamız gerekir. ΔV, q'ya bağlı bir fonksiyon olur. ΔV= (1/C)q . Bu fonksiyon, eğimi 1/C olan doğrusal bir fonksiyon olur. Bu fonksiyonun grafiğini inceleyelim. Aşağıdaki görselde grafiği koydum.

Her bir sonsuz küçüklükteki dq'yu kendi ΔV'si ile çarpıp toplarsak toplam enerjiyi buluruz. ΔV.dq grafikte gösterdiğim gibi çizilebilen sonsuz tane, sonsuz incelikteki çizginin her birinin kendi alanını ifade eder. Bu sonsuz tane çizginin alanlarının toplamı da grafiğin altında kalan alanı ifade eder. Bu yüzden üçgenin altında kalan alanı bularak toplam depolanan enerjiyi bulabiliriz. O halde formül şöyle olur:

U= (1/2).ΔV.Q

Tüm Reklamları Kapat

Ben, her bir elektronun enerjisini tek tek toplamamız gerektiğini söylemiştim. Çünkü metal kabloda yük taşıyıcımız elektrondu. Ama grafikte yük taşıyıcının taşıdığı yük miktarını, dq yani sonsuz küçüklükte kabul ettim. Aslında sonsuz küçüklükte değil, belli bir miktarda. Ama elektronun yük miktarı çok küçük bir sayı olduğu için bu, bizim için bir sorun oluşturmuyor.

Formülümüze geri dönersek, pratikte bir sığacın ne kadar yük depoladığını doğrudan ölçmek zordur. Buna karşılık sığaç üzerindeki potansiyel farkı kolayca ölçebiliriz. Sığacın sığasını da zaten biliriz. Bu yüzden formüldeki Q'yu ΔV ve C cinsinden açacağız.

Q = ΔV.C U = (1/2).ΔV.Q = (1/2).ΔV.(ΔV.C)

U=(1/2).C.ΔV²

Okundu Olarak İşaretle
1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Raporla
Mantık Hatası Bildir
Yukarı Zıpla
Bu Blog Yazısı Sana Ne Hissettirdi?
  • Muhteşem! 0
  • Tebrikler! 0
  • Bilim Budur! 0
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 0
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Umut Verici! 0
  • Merak Uyandırıcı! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 12/07/2025 03:38:48 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/21026

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Size Özel
Makaleler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000

Bize Ulaşın

ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close