Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
500 ATP Ödüllü Soru: Kanıt Nedir, Sadece Bilimsel mi Demek, Bilimsel Kanıtı Tek Ölçü Sayan Din Karşıtları, Dini ve Felsefi Kanıtların da Bilgi Ürettiğini Neden Görmezden Geliyor? Hemen cevapla! Okan Alver'in cevabı ödüllü bir soruda en iyi cevap seçildi! Ödüllü cevabı okumak için tıklayın!
Tüm Reklamları Kapat

Schopenhauer'un Felsefesinin Eleştirisi

3 dakika
220
Schopenhauer'un Felsefesinin Eleştirisi
  • Blog Yazısı
Blog Yazısı
Tüm Reklamları Kapat

Kadınlar Hakkındaki Fikirleri

Schopenhauer’un “Aşkın Metafiziği” kitabındaki kadın düşmanı fikirleri çok şaşırtıcıdır. Fakat şunu düşündüm Schopenhauer gibi bir adamı bu denli kadın düşmanı yapacak şey ne olabilirdi? Biyografisini okurken buna cevap buldum. Annesi Johanna Schopenhauer daima kötü bir anneydi. Arthur’a sevgisini pek göstermezdi. İyi bir eş olduğu da söylenemezdi, Heinrich Floris (Arthur’un babası) ile parası için evlenmişti onu pek sevmiyordu, âşık da değildi. Hatta Heinrich Floris hastalığından dolayı tekerlekli sandalyeye mahkum olduğunda Johanna onunla ilgilenmek yerine parti veriyor adeta Heinrich Floris’i hiç önemsemiyor ve ölüme terk ediyordu. Schopenhauer önce annesinden tiksindi daha sonra da kadınların tümünden.

Tabi ki Schopenhauer’un bir sebebi olsa bile bu fikirlerinin doğru olduğunu göstermez. Schopenhauer kadın ve erkeklerin eşit haklara sahip olmaması gerektiğini düşünür. Ve bunu desteklediğini düşünerek kadın ve erkeğin yaradılışının birbirinden farklı olduğunu söyler. Fakat eşit haklara sahip olmak ile eşit yaratılışta olmak aynı şey değildir. Kadınlar ve erkekler aynı türün mensuplarıdırlar ve bu aynı haklara sahip olmaları gerektiğini gösterir. Tabi ki eşit durumda değiliz zaten tamamen eşit olsaydık kadın ve erkek diye ayırmaya gerek kalmazdı. Ama cinsiyetleri ayıran farklılıklar eşit haklara sahip olmamıza engel değildir. Ayrıca Schopenhauer kadınların, erkeklerin işlerini yapmamalarını gerektiğini düşünür. Schopenhauer’a göre kadınlar ya bir ev hanımı olmalı ya da ev hanımı olmayı umut eden genç kızlar olmalı. Fakat bu kadınlar Schopenhauer’un önerdiği hayatı yaşasalar belki de aralarından çıkacak dehalar sırf bu nedenle bilime katkı sağlayamamış olacak ve bilimin ilerleme hızı dolaylı olarak yavaşlamış olacak. Bu nedenle ben Schopenhauer’un bu fikirlerini yanlış buluyorum. Elbette doğru olduğu bazı noktalar vardır. Örneğin

Dişi karınca çiftleştikten sonra üreme amaçları için artık gereksiz, hatta tehlikeli olan kanatlarını kaybeder, bir kadın da bir veya iki çocuk doğurduktan sonra güzelliğinin büyük bölümünü kaybeder ve muhtemelen aynı sebeplerden ötürü.

der. Ve bu çok doğrudur. Gerçekten de dişi arılardaki gibi kadınlar da üreme amaçlı olan güzelliğini üredikten sonra kaybeder. Ama bu durum sadece kadınlarda böyle değildir erkeklerde de aynı şeyler olur.

Tüm Reklamları Kapat

İntihar Hakkındaki Fikirleri

Arthur sürekli intiharı öven ve intiharı suç olarak görenlere kızan bir insandı. Hatta “Hayatın Anlamı” isimli yapıtında diyor ki:

Eski zamanların kahramanlarının ve bilge adamlarının çoğu, hayatlarını kendi özgür iradeleriyle sona erdirmişlerdir.

Tabi Schopenhauer’un intiharı övmesinin de altında yatan bir sebep var. Ve yine biyografisinden öğrendim ki.

Babası Heinrich Floris intihar ederek ölmüştü, Arthur da babasına gerçekten çok bağlı bir insandı ve benim yorumum şöyledir: Bence Arthur babasının intiharı sebebiyle intiharı çok öven bir insan haline geldi. Çünkü babasına çok bağlı bir insandı ve onun yaptığı şeyin yanlış olduğunu düşünmek bile istemedi.

Tek Eşlilik Hakkındaki Fikirleri

Schopenhauer'e göre insanlar çok eşli olmalıdır, ancak sadece erkeklerin birden fazla eşi olabileceğini savunuyor. Bir erkeğin çok eşi olması sonucunda daha fazla bekar kadının evlenip daha ahlaki bir yaşam tarzı bulabileceğini savunuyor. Schopenhauer'e göre, tek eşli ülkelerde daha fazla ahlaksızlık vardır çünkü tek eşlilik yüzünden daha az kadın evlenir ve evlenemeyenler geçimlerini sağlamak için ahlaksız işler yapmak zorunda kalır. Hatta çok övdüğü İngiltere'yi çok eşliliğin yasaklanması nedeniyle eleştirmiştir.

Tek eşlilik doğal olmasa da ve bir süre sonra beraberinde mutsuzluk ve depresyon getirse de Schopenhauer'un çok eşlilik fikri doğru değildir. Bence çok eşlilik hem erkek hem de kadın için olmalıdır. Yani hem erkeğin birden fazla eşi olmalı hem de kadının birden fazla eşi olmalıdır. Doğal olan yapılmak isteniyorsa bu yapılmalıdır. Tabi her zaman doğal olan doğrudur diye bir kural yoktur. Bazı durumlarda kurmuş olduğumuz yapay düzen doğal olana nispetle daha iyi çalışmaktadır. Biz Homo Sapiensler biyolojik olarak çok eşli, sosyal olarak tek eşli hayvanlarız.

Okundu Olarak İşaretle
8
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Raporla
Mantık Hatası Bildir
Yukarı Zıpla
Bu Blog Yazısı Sana Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 3
  • İğrenç! 1
  • Muhteşem! 0
  • Bilim Budur! 0
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 0
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Umut Verici! 0
  • Merak Uyandırıcı! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  • A. Schopenhauer. (2014). Hayatin Anlami. ISBN: 9789754686784.
  • A. Schopenhauer. (2010). Aşka Ve Kadınlara Dair, Aşkın Metafiziği. ISBN: 9786054099528. Yayınevi: Alter.
  • D. E. Cartwright. (2014). Schopenhauer. ISBN: 9786053321156.
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 14/06/2026 00:20:03 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/15156

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Size Özel
Makaleler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Geçmiş ve Notlar
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
İşaretle
Göz Attım
Site Ayarları

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.

[Site ayalarına git...]
Bu Yazıdaki Hareketleri
Daha Fazla göster
Tüm Okuma Geçmişin
Daha Fazla göster
0/10000
Kaydet
Keşfet
Ara
Yakında
Sohbet
Agora

Bize Ulaşın

ve seni takip ediyor
Türkiye'deki bilimseverlerin buluşma noktasına hoşgeldiniz!

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close
"Bilim ve sanat, itibar görmediği toplumları terk eder."
İbn-i Sina
Kapak Görseli Seç
Videodan otomatik olarak çıkartılan karelerden birini seçin.
Kareler yükleniyor…
Videoyu kaydırarak istediğiniz kareyi seçin.
0:00 / 0:00
Kendi kapak görselinizi yükleyin. Görsel otomatik olarak kırpılacaktır.
Görseli sürükleyin veya tıklayın PNG, JPG veya WEBP (Maks. 10MB)