Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Saçmalık Asimetrisi İlkesi: Brandolini Yasası

Bir saçmalığın aksini kanıtlamak, aynı saçmalığı ortaya atmaktan daha mı zordur ?

2 dakika
25
Saçmalık Asimetrisi İlkesi: Brandolini Yasası Holy Bible
  • Blog Yazısı
Pixabay
Blog Yazısı
Tüm Reklamları Kapat

Tarihçe

Brandolini yasası yada bir diğer adıyla “Saçmalık Asimetrisi İlkesi” bir saçmalığı üretmenin aynı saçmalığın doğru olmadığını kanıtlamaktan daha zor olduğunu söyler bu da astroloji gibi bir sahte bilimin neden aksinin kanıtlanamadığını açıklıyor. Sözkonusu yasa 2013 yılının Ocak ayında İtalyan yazılımcı Alberto Brandolini tarafından bir tweet ile ortaya atıldı. Brandolini eski İtalyan başbakanı Silvio Berlusconi’nin konuk olduğu ve gazeteci Marco Travaglio’nun sunduğu bir talk şovu izlemeden hemen önce Daniel Kahneman’ın “Hızlı ve Yavaş Düşünmek” adlı kitabını okumaktan ilham aldığını söyledi.

Benzerleri

Bir Fransız ekonomist olan Claude-Frédéric Bastiat bu yasanın bir benzerini 1847 de “Sofismi Economici” yada Türkçe karşılığıyla “Ekonomik Safsatalar[1] adlı kitabında işte böyle anlatmıştır:

İtiraf etmeliyiz ki, tartışmada hasımlarımızın bize karşı belirli bir üstünlüğü var. Çok az kelimeyle yarı gerçeği ilan edebilirler; eksik olduğunu göstermek için ise uzun ve sıkıcı tezlere başvurmamız gerekir”. Amerikan komedyen ve yazar Mark Twain ya da gerçek adıyla: “Samuel Langhorne Clemens” otobiyografisinde[2] şöyle demiştir: “Bir yalan üzerine inşa edilen ihtişam, kısa sürede tatsız bir yük haline gelir… İnsanları bir yalana inandırmak ne kadar kolay ve o işi tekrar bozmak ne kadar zor! ”. İngiliz din adamı ve akademisyen olan George Horne yazdığı “Letters of Infidelity” yani “Sadakatsizlik Mektupları[3] adlı kitabında benzer düşüncelere şu sözleriyle yer vermiştir: ”Arsızlık ve cehalet, üç satırda bir soru sorabilir ve bu soruyu cevaplamak için otuz sayfa uzmanlığa mal olur”.

Tüm Reklamları Kapat

Örnek

Brandolini yasasını gösteren bir örnek, insanların sözde derin saçmalıklar yaydığı durumlarda ortaya çıkar. Bu tür saçmalıklar, sözdizimsel bir yapı izleyen ve okuyucuyu etkilemeyi amaçlayan bir moda sözcükler topluluğudur... belirsiz, boş ve esasen anlamsızdır, ancak daha derin ve belirsiz kelimeler seçerek ve günümüzdeki inançlarla harmanlanarak sanki derin bir anlamı varmış gibi lanse edilir.

Bu tür saçmalıklara bir örnek:

"Bizler yerel olmayan bir nokta olarak yerelleşen sonra tekrar yerel olmamak için şişen yerel olmayan varlıklarız. Evren içimize yansımıştır"

Yukarıda vermiş olduğum örnekteki gibi bir saçmalığı üretmesi çok basit olabiliyor çünkü nasıl olsa esasen hiçbir anlam ifade etmiyor ve hiçbir kanıt veya bir neden barındırmıyor, ama bu gibi sözde derin saçmalıkları çürütmek bu gibi saçmalıkları ortaya atmaktan daha zor olabiliyor çünkü dediğim gibi nasıl olsa hiçbir anlam ifade etmiyor.

Sentez

Bu makalede bahsetmiş olduğum Saçmalık Asimetrisi Yasası'nı kendiniz evde test edebilirsiniz. Ortaya saçma bir teori atın, ve sonra aksini kanıtlamaya çalışın. Teoriyi ortaya atarken sarf ettiğiniz efor aksini kanatlamaya çalışırken sarf ettiğniz effordan kat kat daha az olacaktır. Eğer kendiniz bir şey uyduramıyorsanız komplo teorilerine göz atmanızı öneririm, orada da bir sürü saçmalık bulacağınızdan eminim. Alberto Brandolini aslında çok büyük bir sosyolojik keşif değildi, fakat tarih boyunca hiçbir isim alamayan bu "yasa" Brandolini sayesinde bir isime kavuştu. Safsatalara inanmayın ve bilimle kalın.[4]

Okundu Olarak İşaretle
2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Raporla
Mantık Hatası Bildir
Yukarı Zıpla
Bu Blog Yazısı Sana Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 1
  • Muhteşem! 0
  • Bilim Budur! 0
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 0
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Umut Verici! 0
  • Merak Uyandırıcı! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  • ^ Claude-Frédéric Bastiat. (2016). Ekonomik Safsatalar. ISBN: 978605833245. Yayınevi: Liber Plus. sf: 320.
  • ^ Mark Twain. (1999). My Autobiography: "Chapters" From The North American Review. ISBN: 0486408981. Yayınevi: Dover Publications. sf: 288.
  • ^ George Ripley. (2016). Letters Of The Latest Form Of Infidelity. ISBN: 1372981985. Yayınevi: Wentworth Press. sf: 412.
  • ^ Dr. Itamar Shatz. (2022). Brandolini’s Law: The Bullshit Asymmetry Principle – Effectiviology. effectiviology. | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 02/05/2025 08:36:29 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/13377

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Size Özel
Makaleler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000

Bize Ulaşın

ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close