Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Retrograd hareket ve Chi. Chikyuu no Undou ni Tsuite animesinden örnekler

5 dakika
56
Retrograd hareket ve Chi. Chikyuu no Undou ni Tsuite animesinden örnekler My anime list
  • Blog Yazısı
Chikyuu no undou ni tsuite
Blog Yazısı
Tüm Reklamları Kapat

15. yüzyıl Polonya’sında, küçük bir kırsal kasabanın meyhanesinde Gallus ve arkadaşı birer içki eşliğinde sohbet etmektedir. Burası, görece zenginlerin de uğradığı bir yer olsa da, Gallus’un zihnini meşgul eden şey tamamen farklıdır:

"Takımyıldızların her gece aynı konumda olduğunu bilirsin," diye başlar Gallus, gözleri heyecanla parıldayarak. "Ama bir gün, amaçsızca gökyüzüne bakarken inanılmaz bir şey fark ettim. Sabit yıldızlar arasında hareket eden bazı yıldızlar vardı. Konumları her gün değişiyordu."

Arkadaşı merakla ona döner. Gallus devam eder: "Tanıdığım bir keşişe danıştım ve onların gezegen olduğunu öğrendim. Beş tane varmış. Benim fark ettiğim ise Mars’tı. Hareketi diğerlerinden daha belirginmiş. Kıpkırmızı bir gezegen. O günden sonra her gün Mars’ı izledim ve defterime kaydettim. Kusursuz bir daire çizerek ilerliyordu.

Tüm Reklamları Kapat

Gallus'un Mars Yörüngesi gözlemi
Gallus'un Mars Yörüngesi gözlemi
Görseller, Chi: Chikyuu no Undou ni Tsuite adlı anime serisinden alınmıştır. (Telif hakları ilgili yapımcılara aittir.)

Gallus’un heyecanı doruğa ulaşmışken, yan masadan gelen bir kahkaha sohbeti böler.

"Mars'ın izlediği kusursuz yol mu? Amma da zorlayıcı bir çıkarım. Şu ayaktakımının cehaletine bitiyorum doğrusu! Lütfen çekinmeden keyfinize bakın ancak gözlem yapmak için yanlış bir zamanı seçmişsiniz. Daha erken fark edebilirdiniz."

Gallus bu alaycı adama cevap vermez. Ancak ertesi gece onu büyük bir sürpriz beklemektedir. Mars, o gün hiç hareket etmemiştir.

Bir sonraki gece ise, Gallus büyük bir şokla Mars’ın geri hareket ettiğini fark eder.

Tüm Reklamları Kapat

Mars'ın geriye dönüşü hakkındaki çizim
Mars'ın geriye dönüşü hakkındaki çizim
Görseller, Chi: Chikyuu no Undou ni Tsuite adlı anime serisinden alınmıştır. (Telif hakları ilgili yapımcılara aittir.)

Mars’ın izlediği mükemmel yörünge, aslında kusursuz değildir. Kilisenin öğretileriyle şekillenen Dünya merkezli evren modeline göre, gökler mükemmel ve değişmez olmalıydı. Ama Gallus’un gördüğü şey, bu modeli sorgulamaya iter.

Ancak yaşadığı dönemdeki kilise baskısı ve fakirlikle mücadele eden Gallus, gözlemlerini bırakmaya ve gökyüzüne bakmaktan vazgeçmeye karar verir.

Bu, dönemin bilim meraklılarının sıklıkla yaşadığı dramatik bir deneyimdi. Kilise, Batlamyus’un Dünya merkezli evren teorisini destekliyordu.

Onlara göre bu oldukça tutarlıydı. İsa dünyaya gönderilmişti veyahut inmişti. Yine kilisenin desteklediği Aristoteles'in fizik anlayışı ''Ağır nesneler yere düşer'' fikri bunu destekliyordu. Dünyanın neresinde olursan ol her şey yere düşer çünkü merkezde dünya vardır düşüncesini destekliyorlardı.

Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Evrim Ağacı'nın çalışmalarına Kreosus, Patreon veya YouTube üzerinden maddi destekte bulunarak hem Türkiye'de bilim anlatıcılığının gelişmesine katkı sağlayabilirsiniz, hem de site ve uygulamamızı reklamsız olarak deneyimleyebilirsiniz. Reklamsız deneyim, sitemizin/uygulamamızın çeşitli kısımlarda gösterilen Google reklamlarını ve destek çağrılarını görmediğiniz, %100 reklamsız ve çok daha temiz bir site deneyimi sunmaktadır.

Kreosus

Kreosus'ta her 50₺'lik destek, 1 aylık reklamsız deneyime karşılık geliyor. Bu sayede, tek seferlik destekçilerimiz de, aylık destekçilerimiz de toplam destekleriyle doğru orantılı bir süre boyunca reklamsız deneyim elde edebiliyorlar.

Kreosus destekçilerimizin reklamsız deneyimi, destek olmaya başladıkları anda devreye girmektedir ve ek bir işleme gerek yoktur.

Patreon

Patreon destekçilerimiz, destek miktarından bağımsız olarak, Evrim Ağacı'na destek oldukları süre boyunca reklamsız deneyime erişmeyi sürdürebiliyorlar.

Patreon destekçilerimizin Patreon ile ilişkili e-posta hesapları, Evrim Ağacı'ndaki üyelik e-postaları ile birebir aynı olmalıdır. Patreon destekçilerimizin reklamsız deneyiminin devreye girmesi 24 saat alabilmektedir.

YouTube

YouTube destekçilerimizin hepsi otomatik olarak reklamsız deneyime şimdilik erişemiyorlar ve şu anda, YouTube üzerinden her destek seviyesine reklamsız deneyim ayrıcalığını sunamamaktayız. YouTube Destek Sistemi üzerinde sunulan farklı seviyelerin açıklamalarını okuyarak, hangi ayrıcalıklara erişebileceğinizi öğrenebilirsiniz.

Eğer seçtiğiniz seviye reklamsız deneyim ayrıcalığı sunuyorsa, destek olduktan sonra YouTube tarafından gösterilecek olan bağlantıdaki formu doldurarak reklamsız deneyime erişebilirsiniz. YouTube destekçilerimizin reklamsız deneyiminin devreye girmesi, formu doldurduktan sonra 24-72 saat alabilmektedir.

Diğer Platformlar

Bu 3 platform haricinde destek olan destekçilerimize ne yazık ki reklamsız deneyim ayrıcalığını sunamamaktayız. Destekleriniz sayesinde sistemlerimizi geliştirmeyi sürdürüyoruz ve umuyoruz bu ayrıcalıkları zamanla genişletebileceğiz.

Giriş yapmayı unutmayın!

Reklamsız deneyim için, maddi desteğiniz ile ilişkilendirilmiş olan Evrim Ağacı hesabınıza yapmanız gerekmektedir. Giriş yapmadığınız takdirde reklamları görmeye devam edeceksinizdir.

Animede Aristoteles'in görüşünün temsili anlatımı
Animede Aristoteles'in görüşünün temsili anlatımı
Görseller, Chi: Chikyuu no Undou ni Tsuite adlı anime serisinden alınmıştır. (Telif hakları ilgili yapımcılara aittir.)

Bu dönemde Thomas Aquinas gibi filozoflar, Aristoteles'in fikirlerini Hristiyan inancına entegre ederek Kilise'nin doktrinleriyle uyumlu hale getirdi.

Gallus’un dostu Oczy, o dönem astrolojiye meraklı bir rahip olan Badeni ile tanışır. Badeni, bu olayı oldukça basit ama dahiyane bir yöntemle açıklar.

Elindeki uzun bir sopayla yere bir nokta koyar:

- "Bu Güneş."

- Ardından, noktayı merkez alarak büyük bir daire çizmeye başlar. "Ve ben Mars’ım."

- Oczy’ye daha iç tarafta, daha küçük bir daire çizecek şekilde koşmasını söyler. "Sen de Dünya’sın."

Tüm Reklamları Kapat

Oczy, Mars rolündeki Badeni’yi bir noktada yan yana hareket ederken görür. Ama belli bir anda Badeni’nin geri gidiyormuş gibi göründüğünü fark eder. Oysa Badeni hiç durmamış ya da geriye adım atmamıştır.

"Geri gitmiyorum, sadece yörüngemi izliyorum. Ama senin bakış açından bu farklı görünüyor."

Badeni’nin ifadesiyle, bin yıllık Batlamyus modeli, işte bu basit gözlemle çöküyordu.

Tüm Reklamları Kapat

Badeni'nin çizimi ile Batlamyus modeli ve yeni evren modeli bu şekildedir. Bu çizimde ''T'' harfi Terra yani Dünya'yı temsil etmektedir.
Badeni'nin çizimi ile Batlamyus modeli ve yeni evren modeli bu şekildedir. Bu çizimde ''T'' harfi Terra yani Dünya'yı temsil etmektedir.
Görseller, Chi: Chikyuu no Undou ni Tsuite adlı anime serisinden alınmıştır. (Telif hakları ilgili yapımcılara aittir.)

Döneme baktığımızda Mars'ın böyle bir hareket sergilemesi ve evrensel güzelliğin yalnızca Dünya'ya özel olmaması insanlar için çok etkileyici olmalı. Mangada hikayenın devamında olaylar farklı yerlere evriliyor ve retrograd hareket ile ilgili olan yer son buluyor.

Görünür geri hareket (retrograd hareket), bir gezegenin sistemdeki diğer cisimlerin ters yönündeki, belirli bir bakış açısından gözlemlenen görünür hareketidir.

Latince "retrogradus" (geri adım) kelimesinden türemiştir. "Retro-" geriye doğru, "gradus" ise adım anlamına gelir.

Antik Yunan astronomu Batlamyus, MS 150'de Dünya'nın evrenin merkezi olduğuna inanıyordu ve gezegenlerin yıldızlara göre hareketini tanımlamak için "retrograd" ve "prograd" terimlerini kullandı. Güneş'e benzer şekilde, gezegenler doğuda doğup batıda batıyor gibi görünür. Bir gezegen yıldızlara göre doğuya doğru hareket ettiğinde bu harekete "prograd" denir. Eğer batıya doğru hareket ediyorsa buna "retrograd" denir.

Tüm Reklamları Kapat

Mars'ın retrograd hareketi
Mars'ın retrograd hareketi

Bu hareket, gökbilimcileri uzun süre şaşırttı ve gezegen kelimesinin kökenine ilham verdi. "Gezegen" kelimesi, Yunanca "gezgin" anlamına gelen kelimeden türetilmiştir.

MÖ 3. yüzyılda Apollonius'un önerdiği jeosantrik modelde, gezegenlerin deferentler ve episikller içinde hareket etmesiyle retrograd hareket açıklanıyordu. Ancak Kopernik zamanına kadar bunun bir yanılsama olduğu tam olarak anlaşılmamıştı. Yunan gökbilimci Aristarchus, MÖ 240'ta Güneş Sistemi için Güneş merkezli bir model önermişti, ancak bu uzun süre kabul görmedi.

Galileo'nun çizimleri, Neptün'ü ilk kez 28 Aralık 1612'de ve ardından 27 Ocak 1613'te gözlemlediğini göstermektedir. Ancak Galileo, Neptün'ü Jüpiter'e çok yakın bir noktada bir yıldız sanmış ve hareketini fark edememiştir. Özellikle Aralık 1612’deki ilk gözleminde Neptün gökyüzünde hareketsiz görünüyordu çünkü tam o gün gerilemeye başlamıştı. Neptün’ün yıllık gerileme döngüsü yeni başladığı için hareketi Galileo’nun küçük teleskopuyla tespit edilemeyecek kadar hafifti.

Tarih boyunca insanoğlu gökyüzüne bakarak yalnızca yıldızları değil, evrenin işleyişine dair büyük soruları da keşfetmeye çalıştı. Gözlemlerle şekillenen bilim, yalnızca yeni keşifler yapmakla kalmaz, aynı zamanda eski düşünceleri sorgulatarak ilerler. Mars’ın retrograd hareketi gibi bir olgu, geçmişte bilim insanlarını şaşırtmış ve mevcut teorilere meydan okumuştur. Bugün, bu olayın gezegenlerin yörüngesel hareketlerinden kaynaklanan bir optik yanılsama olduğunu biliyoruz, ancak bu bilgiye ulaşmak için yüzlerce yıl süren bir bilimsel mücadele gerekti.

Okundu Olarak İşaretle
6
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Raporla
Mantık Hatası Bildir
Yukarı Zıpla
Bu Blog Yazısı Sana Ne Hissettirdi?
  • Bilim Budur! 2
  • Muhteşem! 0
  • Tebrikler! 0
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 0
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Umut Verici! 0
  • Merak Uyandırıcı! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 29/04/2025 09:28:37 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/20024

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Size Özel
Makaleler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000

Bize Ulaşın

ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close