Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Programlama Dil Seçimi | Basit Bir Kılavuz

Yazılımcı olmak istiyorsunuz ama hangi dili öğrenmeniz gerektiğini bilmiyorsunuz...

5 dakika
115
Programlama Dil Seçimi | Basit Bir Kılavuz
  • Blog Yazısı
Blog Yazısı
Tüm Reklamları Kapat

Kod yazmayı seviyorsunuz ya da en azından seveceğinizi düşünüyorsunuz ama hangi programlama dilini öğrenmeniz gerektiğinizi, nasıl bir yol izlemeniz gerektiğinizi bilmiyorsanız bu yazıda biraz fikir edinebileceksiniz.

Alan Belirlemek

Her programlama dili her ürünü veya yazılımı üretmenizi sağlayamaz. Örneğin Python öğrenerek oyun geliştiremezsiniz, teknik olarak geliştirebilirsiniz ama Python size bir C++ kadar rahatlık sağlamaz. Çünkü Python, C++ kadar hızlı değildir ve bir bilgisayarın işlemcisine veya geçici hafızasına C++ kadar iyi müdahale edemez, dolayısıyla optimizasyon sorunları yaşarsınız. Üstelik C++ veya C# gibi dillerle yazılmış ve desteklenen Unity, Unreal Engine gibi oyun motorlarını kullanamazsınız ya da tam tersine C++ veya C# gibi diller kullanarak büyük hacimli verileri kolayca manipüle edemez, veri görselleştirme yapamaz veya kolayca makine öğrenmesi gibi yapay zeka alanlarında uygulamalar geliştiremezsiniz. Bunları en kolay Python, R gibi programlama dillerinde yaparsınız.

Anlayacağınız üzere, programlama dillerinin belirli kullanım amaçları vardır ve bu amaçlar etrafında kendi topluluğunu, kültürünü ve alt yapısını oluşturmuşlardır. Dolayısıyla, ilgi duyduğunuz veya uzmanlaşmak isteyeceğiniz alanı belirlemeniz çok önemli.

Tüm Reklamları Kapat

İlk adımınız uzmanlaşmak istediğiniz alanı belirlemek olmalı. Bunu sadece ama sadece siz belirleyebilirsiniz. Hangi alan daha çok ilginizi çekiyor ve merakınızı cezbediyorsa o alanı seçmelisiniz.

Kısaca bazı alanlar ve programlama dilleri:

Web geliştirme: kısacası web ile alakalı her şey. İki kolu vardır, birisi frontend, diğeri backend. Frontend arayüz, görsel kısım backend ise işin arka kısmı, veritabanı, veri manipülasyonu. Frontend için JavaScript ve framework'leri (React, Angular, Vue...) ve HTML/CSS araçları (programlama dilleri değildir). HTML/CSS bilmeniz, JavaScript ve en azından 1 adet framework'ünü bilmeniz beklenir. Backend'de ise Python (Django, Flask framework'leri), Node.js, Ruby (Rails), Java (Spring) gibi programlama dilleri mevcuttur. Bunların hepsini bilmeniz beklenmez lakin backend ilginizi çekiyorsa bu teknolojilerden birini bilmeniz beklenir.

Mobil geliştirme: akıllı telefonlarımızdaki bütün uygulamalar bu alana girer. Swift, Objective C, Kotlin, Java, React Native, Flutter gibi framework ve dilleri öğrenmeyi düşünebilirsiniz. Burada dikkat etmeniz gereken şey, Swift ve Objective C ile yalnızca iOS tabanlı akıllı telefonlara, Kotlin (Java) ile yalnızca android tabanlı akıllı telefonlara uygulama geliştirebilirsiniz ve bunlara "Native development" denilir. Flutter, React Native gibi framework ve diller ile hem android hem iOS tabanlı akıllı telefonlara uygulama geliştirebilirsiniz ve bunlara "Cross-platform development" denir.

Tüm Reklamları Kapat

Veritabanı: burada aslında tüm olay verilerin depolanması ve manipülasyonu. PostgreSQL, MySQL veya MongoDB, Cassandra gibi veritabanı sistemleri kullanılır. Bunların dışında bu verilerin yönetimi ve analizi için Python, R gibi diller önem teşkil eder. Python'ın NumPy ve Pandas gibi kütüphaneleri çok önemlidir ve bu alanda ilerlenmek isteniyorsa öğrenilmelidir.

Yapay zeka & makine öğrenmesi: Yine Python karşımıza çıkıyor burada lakin Python tek başına yeterli olmaz. TensorFlow, PyTorch, scikit-learn, transformers gibi kütüphanelerin öğrenilmesi önemlidir. Bunun dışında yine R programlama dili önemli adaylardan birisi.

Oyun geliştirme: C# ve C++ tartışmasız bu alanın en iyileri ve Unreal Engine, Unity gibi oyun motorlarını ve assetlerini kullanarak oyun geliştirme alanında ilerleyebilirsiniz.

Yerleşik yazılım: Diğer bir gömülü sistem yazılımı. Burada donanıma daha yakınsınız, mikro denetleyicileri kontrol edebilirsiniz, çeşitli cihazların, trafik lambalarının, tıbbi cihazların, anakartların aklınıza gelebilecek her türlü elektronik aletin ve hatta belki uçakların yazılımını yazabilirsiniz. Bu alanda C ve C++ en önemli iki programlama dili.

Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Evrim Ağacı'nın çalışmalarına Kreosus, Patreon veya YouTube üzerinden maddi destekte bulunarak hem Türkiye'de bilim anlatıcılığının gelişmesine katkı sağlayabilirsiniz, hem de site ve uygulamamızı reklamsız olarak deneyimleyebilirsiniz. Reklamsız deneyim, sitemizin/uygulamamızın çeşitli kısımlarda gösterilen Google reklamlarını ve destek çağrılarını görmediğiniz, %100 reklamsız ve çok daha temiz bir site deneyimi sunmaktadır.

Kreosus

Kreosus'ta her 50₺'lik destek, 1 aylık reklamsız deneyime karşılık geliyor. Bu sayede, tek seferlik destekçilerimiz de, aylık destekçilerimiz de toplam destekleriyle doğru orantılı bir süre boyunca reklamsız deneyim elde edebiliyorlar.

Kreosus destekçilerimizin reklamsız deneyimi, destek olmaya başladıkları anda devreye girmektedir ve ek bir işleme gerek yoktur.

Patreon

Patreon destekçilerimiz, destek miktarından bağımsız olarak, Evrim Ağacı'na destek oldukları süre boyunca reklamsız deneyime erişmeyi sürdürebiliyorlar.

Patreon destekçilerimizin Patreon ile ilişkili e-posta hesapları, Evrim Ağacı'ndaki üyelik e-postaları ile birebir aynı olmalıdır. Patreon destekçilerimizin reklamsız deneyiminin devreye girmesi 24 saat alabilmektedir.

YouTube

YouTube destekçilerimizin hepsi otomatik olarak reklamsız deneyime şimdilik erişemiyorlar ve şu anda, YouTube üzerinden her destek seviyesine reklamsız deneyim ayrıcalığını sunamamaktayız. YouTube Destek Sistemi üzerinde sunulan farklı seviyelerin açıklamalarını okuyarak, hangi ayrıcalıklara erişebileceğinizi öğrenebilirsiniz.

Eğer seçtiğiniz seviye reklamsız deneyim ayrıcalığı sunuyorsa, destek olduktan sonra YouTube tarafından gösterilecek olan bağlantıdaki formu doldurarak reklamsız deneyime erişebilirsiniz. YouTube destekçilerimizin reklamsız deneyiminin devreye girmesi, formu doldurduktan sonra 24-72 saat alabilmektedir.

Diğer Platformlar

Bu 3 platform haricinde destek olan destekçilerimize ne yazık ki reklamsız deneyim ayrıcalığını sunamamaktayız. Destekleriniz sayesinde sistemlerimizi geliştirmeyi sürdürüyoruz ve umuyoruz bu ayrıcalıkları zamanla genişletebileceğiz.

Giriş yapmayı unutmayın!

Reklamsız deneyim için, maddi desteğiniz ile ilişkilendirilmiş olan Evrim Ağacı hesabınıza yapmanız gerekmektedir. Giriş yapmadığınız takdirde reklamları görmeye devam edeceksinizdir.

Bu alanların dışında teknik olarak bir programlama dili bilmenizi çok gerektirmeyen ama kendine has teknik ve zorlu yanları olan, Cloud Computing, DevOps, QA gibi alanlar mevcut ve bu alanlarda kendini iyi yetiştirmiş, sertifikaları olan adaylara talep mevcut.

Araştırma ve Karar Alma

Yukarda verdiğim bilgiler biraz yüzeysel ve araştırma gerektiriyor. Bu alanları tek tek araştırıp okuma yapmanızı ve ona göre karar vermenizi tavsiye ederim. Örneğin oyun geliştirmenin sadece oyun motorunda kod yazma tarafı yok, tasarım tarafı da var. Belki bu alan daha çok ilginizi çekecek, belki çizim yeteneğinizi kullanabileceğiniz bir alan bulabilirsiniz. Örneğin Cloud Computing denildiğinde aklınıza pek bir şey canlanmayabilir, ama araştırma yaptığınızda karşınıza AWS, Azure gibi teknolojiler çıkacak ve bunların sertifikaları olduğunu göreceksiniz. Veritabanı konusunda araştırma yaptığınızda SQL ve NoSQL kavramlarını göreceksiniz. Bunları iyice araştırmanızı ve ona göre karar vermeniz önemli. Çünkü bir kere bu alanlardan birini öğrenmeye başladığınızda ve belirli bir yol katettiğinizde, başka bir alana atlamak, ülke değiştirmek gibi tamamen farklı bir ortama, kültüre girmek oluyor. Örneğin Python open source yani açık kaynaklı bir programlama dili. Bu ne demek? Herkes geliştirilmesinde katkıda bulunabilir. Bu da Python'ın en önemli kültürlerinden birisi. Bu kültür Java, C veya C++ gibi dillerde mevcut değil. Bu yüzden araştırma yapmak çok ama çok önemli.

Bu süreçte kendininize olabildiğince zaman ayırmanızı, araştırmanızı iyi yapmanızı tavsiye ederim. Kararınızı verdiğinizde diğer adıma geçebilirsiniz.

Öğrenme

Çalışmak istediğiniz alanı belirlediniz, şimdi ne olacak? Tabii ki öğrenme evresine geçeceksiniz. Burada artık YouTube, Udemy, Coursera gibi kaynaklara yönelip öğrenmek istediğiniz teknolojileri öğrenebilirsiniz. Artık her teknoloji hakkında tonlarca kaynak var. Buradaki tek tavsiyem, İngilizce kaynakları her zaman önceliklendirin. Türkçe kaynak maalesef biraz kısıtlı.

Bootcamp'ler de mantıklı olabilir. Zamanınız varsa ve ilgili bootcamp hakkında olumlu geri bildirimler alındığını görürseniz kesinlikle deneyebilirsiniz. Ülkemizde son yıllarda bu konuda ciddi adımlar atıldı ve güzel fırsatlar olabilirler.

Pratik ve Github

Bir programlama dilinin bütün konularını öğrendiğinizde o dile hakim olmuyorsunuz. Tıpkı bir dil öğrenmek gibi. Almanca alfabesini ve gramerini öğrendiğinizde o dili akıcı bir şekilde konuşabileceğiniz anlamına gelmiyor. Akıcı hale gelmenin en iyi yolu pratik yapmaktır.

Tüm Reklamları Kapat

Öncelikle bir Github hesabı açın ve Github'ı keşfedin, kafanızdaki fikirleri öğrendiğiniz teknoloji ile kodlayın bu arada Git öğrenin (versiyon kontrol sistemi) ve Github hesabınızı aktif olarak kullanın. Ne kadar çok proje geliştirirseniz zaman içerisinde o programlama diline o kadar hakim olursunuz. Bunun yanında CV'nize ekleyebileceğiniz projeleriniz olur.

Sonuç

Eğer gerçekten yazılımcı olmak gibi bir hedefiniz varsa ve bir yazılımcının hayatı, yaşadıkları veya yaşayacakları şeyler hakkında bilgi almak istiyorsanız bu yazıma göz atabilirsiniz. Hayal ettiğiniz gibi bir meslek olmayabilir.

Öte yandan belirlediğiniz alan çok önemli ve bu alanda araştırmalar yapmanız çok önemli. Bu mesleği profesyonel bir şekilde icra etmek tek başınıza yapabileceğiniz bir şey olsada ciddi bir emek istiyor. Sağlam ve mantıklı adımlar atmanızı istiyor.

Okundu Olarak İşaretle
1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Raporla
Mantık Hatası Bildir
Yukarı Zıpla
Bu Blog Yazısı Sana Ne Hissettirdi?
  • Muhteşem! 0
  • Tebrikler! 0
  • Bilim Budur! 0
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 0
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Umut Verici! 0
  • Merak Uyandırıcı! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 02/07/2025 08:37:22 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/18559

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Size Özel
Makaleler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000

Bize Ulaşın

ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close