Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Platon Okuma Rehberi

4 dakika
557
Platon Okuma Rehberi
  • Blog Yazısı
Blog Yazısı
Tüm Reklamları Kapat

Platonun Diyaloglarını tam olarak hangi sırada yazdığı bilgisine sahip olmasak da; bu alanda çalışan kişiler bu diyalogları farklı dönemlere ayırırlar. Gelin birlikte farklı dönemlerde yazılmış, Platon ve felsefesini tanımak isteyen insanların yararlanabileceği eserlere bir bakış atalım.

1- Gençlik Dönemi

Bu dönemde Platon'un kitaplarının baş konuşmacısı olan Sokrates'in gerçekten de kendi fikirlerinin aktarıldığı dönemdir. Konular genel olarak erdemin ve bilgeliğin ne olduğuyla ilgilidir. Sofist karakterlerle birlikte hitabet ve hakikat sohbetleri yapılır. Bu dönemin eserlerine ayrıca Sokratik Diyaloglar adı verilir.

Sokratesin Savunması Üçlemesi

Platon, Sokratesin bir grup Atinalı tarafından dinsizlik ve gençlerin ahlakını bozma suçlamasıyla mahkeme önüne çıkarılışı ve idam edilişi sürecini 3 kitapta işlemiştir. Bunlardan Euthyphron mahkemenin hemen öncesini, Sokratesin Savunması mahkeme sürecini, Kriton ise yargılama sonrasını konu alır.

Tüm Reklamları Kapat

1.1-) Euthyphron

Diyalog içerisinde de görüleceği üzere Euthyphron, Antik Yunandaki muhafazakar kimliği temsil eder. Din konusunda oldukça bilgili olduğunu düşünen Euthyphron, mahkemede insanlara bildiklerinden emin oldukları şeyler konusunda ne kadar cahil olduklarını kendine görev edinmiş Sokrates ile karşılaşır ve din konusunda bir tartışma gerçekleştirirler.

Son saatlerinde bile Sokratesin içinde bulunduğu paradoksun kaynağı "Dünya" değil "Bilge Adam" olmaktı.
1.2-) Sokratesin Savunması

Felsefeyle yakından ya da uzaktan ilgilenmeye başlamış insanların felsefeye ve Sokratese ilk hayran olduğu eserlerden birisidir.

İyi bilin ki bir değil bin kez ölmem gerekse bile doğru bildiğimi yapmaktan vazgeçmeyeceğim!
1.3-) Kriton

Zindanda ölümü bekleyen Sokrates ile onu çok seven, masum olduğunu bilen ve onu kurtarmak isteyen Kriton'un diyaloğudur.

Önemli olan yaşamak değil, iyi yaşamaktır.
2-) Protagoras

Sofistlerin doğasını, erdemin birliği ve nasıl öğretilebileceğini konu alır. Sokratesin erdemin bilgi olduğu fikrinin temelleri ve eleştirileri sunulur.

Tüm Reklamları Kapat

Korkulacak ve korkulmayacak şeylerin bilgisi cesarettir.
3-) Gorgias

Gorgias karakteri Antik Yunanın ünlü hitabet öğretmerleri sofistlerin temsilcisidir. Diyalogta bilginin ve bilgeliğin neliği ve niteliği, erdemin bilgi olup olmadığı konusu tartışılır.

Eğer bana yanlışımı gösterirsen, senin bana yaptığın gibi sana kızmam; tersine, seni bana iyilik yapanların en başına koyarım.

2-) Birinci Geçiş Dönemi

Bu dönem ve sonrasında kitaplarda Sokrates olarak gördüğümüz kişi artık gerçek Sokrates değildir; Platon'un kendi fikirlerini anlatması için kullandığı kurgusal bir karakterdir. Yine de kişilik ve üslup Sokrates gibidir.

Bu dönemin konusu erdemin ne olduğundan ziyade bilginin ne olduğudur.

1-) Menon

Pers bir komutan olduğu bilinen Menon, Antik Yunan'da misafir olduğu ve Sokrates ve Gorgias gibi birçok Atina bilginiyle sohbet imkanı bulduğu rivayet edilen bir insandır. Bu diyalogta Sokrates ve Menon birlikte erdemin ne olduğunu ararlar. Ünlü Menon Paradoksu bu diyalogtan süregelir.

Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Evrim Ağacı'nın çalışmalarına Kreosus, Patreon veya YouTube üzerinden maddi destekte bulunarak hem Türkiye'de bilim anlatıcılığının gelişmesine katkı sağlayabilirsiniz, hem de site ve uygulamamızı reklamsız olarak deneyimleyebilirsiniz. Reklamsız deneyim, sitemizin/uygulamamızın çeşitli kısımlarda gösterilen Google reklamlarını ve destek çağrılarını görmediğiniz, %100 reklamsız ve çok daha temiz bir site deneyimi sunmaktadır.

Kreosus

Kreosus'ta her 50₺'lik destek, 1 aylık reklamsız deneyime karşılık geliyor. Bu sayede, tek seferlik destekçilerimiz de, aylık destekçilerimiz de toplam destekleriyle doğru orantılı bir süre boyunca reklamsız deneyim elde edebiliyorlar.

Kreosus destekçilerimizin reklamsız deneyimi, destek olmaya başladıkları anda devreye girmektedir ve ek bir işleme gerek yoktur.

Patreon

Patreon destekçilerimiz, destek miktarından bağımsız olarak, Evrim Ağacı'na destek oldukları süre boyunca reklamsız deneyime erişmeyi sürdürebiliyorlar.

Patreon destekçilerimizin Patreon ile ilişkili e-posta hesapları, Evrim Ağacı'ndaki üyelik e-postaları ile birebir aynı olmalıdır. Patreon destekçilerimizin reklamsız deneyiminin devreye girmesi 24 saat alabilmektedir.

YouTube

YouTube destekçilerimizin hepsi otomatik olarak reklamsız deneyime şimdilik erişemiyorlar ve şu anda, YouTube üzerinden her destek seviyesine reklamsız deneyim ayrıcalığını sunamamaktayız. YouTube Destek Sistemi üzerinde sunulan farklı seviyelerin açıklamalarını okuyarak, hangi ayrıcalıklara erişebileceğinizi öğrenebilirsiniz.

Eğer seçtiğiniz seviye reklamsız deneyim ayrıcalığı sunuyorsa, destek olduktan sonra YouTube tarafından gösterilecek olan bağlantıdaki formu doldurarak reklamsız deneyime erişebilirsiniz. YouTube destekçilerimizin reklamsız deneyiminin devreye girmesi, formu doldurduktan sonra 24-72 saat alabilmektedir.

Diğer Platformlar

Bu 3 platform haricinde destek olan destekçilerimize ne yazık ki reklamsız deneyim ayrıcalığını sunamamaktayız. Destekleriniz sayesinde sistemlerimizi geliştirmeyi sürdürüyoruz ve umuyoruz bu ayrıcalıkları zamanla genişletebileceğiz.

Giriş yapmayı unutmayın!

Reklamsız deneyim için, maddi desteğiniz ile ilişkilendirilmiş olan Evrim Ağacı hesabınıza yapmanız gerekmektedir. Giriş yapmadığınız takdirde reklamları görmeye devam edeceksinizdir.

Menon Paradoksuyla ilgili yazımıza buradan ulaşabilirsiniz: https://philartsophie.blogspot.com/2022/04/menon-paradoksu.html

Bir insan bütününü bilmeden parçasını tanıyabilir mi?

3-) Olgunluk Dönemi

Platon'un kendi fikirlerini üretmeye başladığı dönemdir.

1-) Devlet

Adalet ve devlet kavramlarının neliği üzerine tartışılır. İdealar kuramı, doğa bilimlerinin değeri ve niteliği gibi konuların tartışıldığı bu diyalog, Platon'un en ünlü ve önemli eseri sayılır.

Düşünen bir insan için dinlemek ve söylemekten daha keyifli bir şey olabilir mi?
2-) Phaidon

Ruhun varlığı ve ölümsüzlüğü konusunu işler. Eserde Sokratesin ruhun ölümsüzlüğüne inandığı için mutlu bir adam imajı çizdiği söylenir. Sokrates'in dünya görüşüne de ayrıca yer verilir.

Kendisi saf olmayan biri için saf olanı anlamak imkansızdır.

4-) İkinci Geçiş Dönemi

Bu dönemde Platon kendi fikirlerini pekiştirip eksiklerini kapatmaya çalışır.

1-) Parmenides

İdealara kuramının eleştirisi ve ileri izahı yapılır. Diyalog Atina'da Parmenides ve Elealı Zenon arasında geçtiği düşünülen bir toplantıda geçer. Sokrates burada henüz 19 yaşında olduğu için bu diyalog kronolojik olarak en eski diyalog olsa da; o dönemde Parmenides ve Zenon Güney İtalya'da yaşıyor olduğu için diyalog muhtemelen kurgusaldır.

Tüm Reklamları Kapat

Akıl durduran bir bilgiyi baştan başa yeniden anlatabilmek kolay değil.

5-) Yaşlılık Dönemi

Platonun felsefesinin son halidir. İkinci geçiş dönemindeki tartışmalar Sofist ile bir sonuca bağlanır. Devlet Adamı'nda Devlet'teki siyaset felsefesi daha gerçek bir hale gelip tamamlanır. Philebos'ta ise Platonun etik ve estetik anlayışının neticeye vardığını görürüz.

Bu noktadan sonra ilgi alanınıza göre okuma yapabilirsiniz. Son eserler çeşitli konuların Platoncası niteliğindedir.

1-) Sofist (Platonun Varlık ve Bilgi Felsefesi)

İdeaların varlığı; yokluğu ve neliği, diyalektik, doğru ve yanlış bilginin tanımı ve dil üzerine tartışmalar gerçekleştirir.

Tüm Reklamları Kapat

Nerede aldanma varsa, orada, her şey muhakkak hayaller, kopyalar ve hülyalarla doludur.
2-) Devlet Adamı (Platonun Siyaset ve Hukuk Felsefesi)

İdeal yönetimin ne olduğu, bu yönetimin şekilleri ve kanunlar işlenir.

3-) Philebos (Platonun Etiği ve Hayat Felsefesi)

İyi bir yaşam nasıl yaşanır ve hazların hayatımızdaki konumu ne olmalıdır?

Ruh, bedene gelen sarsıntılardan bir şey duymayınca, bu sarsıntıların ruha geçmemesine "unutmak" deme, "duygusuzluk" de!
Okundu Olarak İşaretle
1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Raporla
Mantık Hatası Bildir
Yukarı Zıpla
Bu Blog Yazısı Sana Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 3
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 2
  • Muhteşem! 0
  • Bilim Budur! 0
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Umut Verici! 0
  • Merak Uyandırıcı! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 02/05/2025 07:07:16 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/11930

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Size Özel
Makaleler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000

Bize Ulaşın

ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close