Menon Paradoksu
Menon Paradoksu ve Paradoks Hakkında Çeşitli Görüşler

- Blog Yazısı

Bu yazımda Platon'un geçiş dönemi [1] eserlerinden birisi olan Menon'da geçen bir diyalogtan süregelen Menon Paradoksunu açıklamaya çalışacak ve konudaki çeşitli fikirleri ele alacağım.
[1] Platon'un geçiş dönemi: Diyaloglardaki Sokrates karakterinin kurgusallaşmaya başladığı, Sokratesin fikirlerinin aktarılmasına mukabil Platonun eserlerinde kendi fikirlerini yansıtmaya başladığı dönem olarak kabul edilir.
Bu teori, kulağa tuhaf gelse de, öğrenim ve öğretimin doğası hakkında birçok tartışmaya önayak oldu. Bu paradoks, üstüne o kadar da düşünmediğimiz bilgi edinme işini, bilginin kendisini sorgulama ve araştırma konusunda çok yararlı bir etkinliktir. Sadece bir ussal etkinlik olarak değil, pratik hayatımıza ve dünyaya bakış açımızı da genişletecek bir olgudur. Günümüzde bu paradoksla ilgili tartışmalar devam etmektedir. Gelin birlikte paradoksun kendisini ve getirilen yanıtları tanıyalım.
Sokrates, Menon ve Erdem
Menon diyaloğunda Sokrates, gelecekte general olacak, genç ve zengin bir adam olan Menon ile erdem üzerine bir sohbet gerçekleştirir. Tartışmanın asıl konusu, erdemin nasıl edinileceğidir.
Diyalog Menon'un Sokrates'e erdemin öğretilip öğretilemeyeceğini sormasıyla başlar. Sonrasında Sokrates, erdemin özünde ne olduğunu veya nasıl elde edildiğini bilmediğini iddia edip tecahüliarifte bulunur(71b). Menon aldığı cevap sonrasında şaşakalır ve Gorgias'ın ona erdemi öğrettiğini iddia eder. Sokrates ise onu tersleyip erdemin ne olduğunu bilemeyeceğini yineler. Bu noktadan sonra diyalog bizi ünlü Menon Paradoksu'na götürür.
Menon Sokrates'e ne aradığını bilmezse herhangi bir şeyi nasıl öğrenebileceğini sorar. Çünkü bu şartlarda bir şeyi soruşturmak mümkün değildir. Çünkü aradığı şey eğer bildiği bir şey ise, zaten soruşturmasına gerek yoktur. Eğer aradığı şeyin bilgisine sahip değilse, bu şey hakkında bir soruşturma yapamaz çünkü neyi soruşturacağı hakkında bir bilgisi yoktur. Dolayısıyla bir şeyi soruşturmak ya gereksizdir ya da imkansızdır.
Paradoksun Sokrates - Platon Cevabı
Sokrates (Platon), bu konuyu Hatırlama Teorisi ile açıklığa kavuşturmaya çalışır. Hatırlama Teorisi, bu hayatta edinilen deneyimlerin, ruhun önceki hayattaki bilgilerinin hatırlanması olduğu fikridir. Bu teoriye göre bilgi dış dünyada değil, içkin bir şekilde kendimizde; bilincimizde bulunur.
Basitçe paradoks neyin bilinmediğinin bilinemeyeceği üzerine kurulu olduğu için, bu yanıt bilginin dış dünyada değil, içkin bir şekilde insanda bulunduğunu ve bunun edinildiğini değil hatırlandığını iddia eder.

Aristoteles'in Cevabı
Aristotelese göre paradoks sıkıntılıdır. Bu sıkıntı, tikel [2] ve tümel [3] arasındaki ilişkiyi algılamaktan kaynaklanır.
Aristoteles, paradoksu İkinci Analitikler'in ikinci kitabında, bir nesnenin imlediği şey ile o nesnenin özü arasında bir ayrım yapmak yoluyla çözer. Bununla birlikte Orta Terim [4] üzerinde duran Aristoteles, bunu şu sözlerle izah eder:
“Olanı veya genel anlamda varlığı araştırdığımızda, bir orta terimin olup olmadığını araştırırız. Olanı veya – ister tikel olarak ister genel anlamda – varlığı bilip yeniden niçinini veya neliğini araştırdığımızda, orta terimin ne olduğunu araştırırız. ‘tikel olarak varlık’ ve ‘genel anlamda varlık’ dediklerim şu: ‘Ay tutulur mu?’ veya ‘Ay büyür mü?’ tikel, böylelerinde nesnenin ne olduğunu veya ne olmadığını araştırırız; ne ki Ay’ın veya gecenin var olup olmamasını araştırdığımızda genel anlamda varlığı araştırırız. Öyleyse her araştırmada ya bir orta terimin olup olmadığı ya da orta terimin ne olduğu araştırılır. Nitekim her durumda araştırılan neden orta terimdir. O halde ‘tutulur mu’ demek ‘tutulmanın bir nedeni var mı yok mu’ demektir ve bir nedeni olduğunu bildikten sonra, bunun ne olduğunu araştırırız.” (89b-90a)
Çünkü Aristoteles’e göre bilmek orta terimi bilmektir. Orta terim bize nedenleri verendir. Orta terim ile kastettiği şeyin ise, bu örnekten hareketle, Ay, Yeryüzü ve Güneş gibi öznelerin tutulma durumunda bizim bilgimize nasıl kaynaklık ettiği ve aslında araştırılanın tikellerin nelikleri, yani orta terim olduğudur. Örneğin tutulma durumu araştırılırken “iki gezegenin arada olma ve olmama” gibi durumlarının da araştırılmasının orta terim araştırması olduğunu söyler (90a).
Evrim Ağacı'nın çalışmalarına Kreosus, Patreon veya YouTube üzerinden maddi destekte bulunarak hem Türkiye'de bilim anlatıcılığının gelişmesine katkı sağlayabilirsiniz, hem de site ve uygulamamızı reklamsız olarak deneyimleyebilirsiniz. Reklamsız deneyim, sitemizin/uygulamamızın çeşitli kısımlarda gösterilen Google reklamlarını ve destek çağrılarını görmediğiniz, %100 reklamsız ve çok daha temiz bir site deneyimi sunmaktadır.
KreosusKreosus'ta her 50₺'lik destek, 1 aylık reklamsız deneyime karşılık geliyor. Bu sayede, tek seferlik destekçilerimiz de, aylık destekçilerimiz de toplam destekleriyle doğru orantılı bir süre boyunca reklamsız deneyim elde edebiliyorlar.
Kreosus destekçilerimizin reklamsız deneyimi, destek olmaya başladıkları anda devreye girmektedir ve ek bir işleme gerek yoktur.
PatreonPatreon destekçilerimiz, destek miktarından bağımsız olarak, Evrim Ağacı'na destek oldukları süre boyunca reklamsız deneyime erişmeyi sürdürebiliyorlar.
Patreon destekçilerimizin Patreon ile ilişkili e-posta hesapları, Evrim Ağacı'ndaki üyelik e-postaları ile birebir aynı olmalıdır. Patreon destekçilerimizin reklamsız deneyiminin devreye girmesi 24 saat alabilmektedir.
YouTubeYouTube destekçilerimizin hepsi otomatik olarak reklamsız deneyime şimdilik erişemiyorlar ve şu anda, YouTube üzerinden her destek seviyesine reklamsız deneyim ayrıcalığını sunamamaktayız. YouTube Destek Sistemi üzerinde sunulan farklı seviyelerin açıklamalarını okuyarak, hangi ayrıcalıklara erişebileceğinizi öğrenebilirsiniz.
Eğer seçtiğiniz seviye reklamsız deneyim ayrıcalığı sunuyorsa, destek olduktan sonra YouTube tarafından gösterilecek olan bağlantıdaki formu doldurarak reklamsız deneyime erişebilirsiniz. YouTube destekçilerimizin reklamsız deneyiminin devreye girmesi, formu doldurduktan sonra 24-72 saat alabilmektedir.
Diğer PlatformlarBu 3 platform haricinde destek olan destekçilerimize ne yazık ki reklamsız deneyim ayrıcalığını sunamamaktayız. Destekleriniz sayesinde sistemlerimizi geliştirmeyi sürdürüyoruz ve umuyoruz bu ayrıcalıkları zamanla genişletebileceğiz.
Giriş yapmayı unutmayın!Reklamsız deneyim için, maddi desteğiniz ile ilişkilendirilmiş olan Evrim Ağacı hesabınıza üye girişi yapmanız gerekmektedir. Giriş yapmadığınız takdirde reklamları görmeye devam edeceksinizdir.
[2] Tikel: Bir türün bütün bireylerine değil de bir veya birkaç bireyine ilişkin olan, tümelin karşıtı.
[3] Tümel: Belli bir sınıfa bağlı bütün bireyleri içine alan. Bütün kapsamıyla alınmış olan önerme.
[4] Orta Terim: Büyük terimle küçük terim arasında bağlantı kuran aracı terim; her iki öncülde de bulunup sonuçta bulunmayan terim.

Farabi'nin Cevabı
Aristoteles'e benzer bir biçimde tikel ve tümelleri ayırarak tümevarım yoluyla bir açıklama getirmeye çalışır. Farabi açıklamasına öncelikle bilgiyi iki sınıfa ayırarak başlar. Tasdik [5] ve Tasavvur [6] olarak belirlediği bu bilgi türlerini tümellere dayandırarak açıklamaya çalışır. Tasdikler kesin ve kesin olmayan olmak üzere ikiye ayrılırken, tasavvurlar ise zihinde bulunan gerçeklik görüntüleridir.
Platon'un Hatırlama Teorisini eleştirerek başlayan Farabi, Aristoteles'in çözümünü de yeterli bulmaz. Buna karşın kendisi eksik olan noktayı tamamlamaya çalışan bir izahta bulunur. İleri sürdüğü çözüm önerisine göre, ilk ilkelerin oluşmasında etkili olan bir akıl vardır. Yani insan zihninde öncül bilgiler bulunur ve bunlara dayanılarak tümevarımlar yapılır.
Görülüyor ki Farabi de izah yönünden Aristo'ya çok yakın bir konumda dursa da, paradoksa tam bir çözüm getirememiştir. Çünkü ilgili izahtan sonra şüphesiz ki ilk sorulardan birisi o halde ilk ilkeler insan zihnende neden ve nasıl bulunur olacaktır.
[5] Tasdik: Doğrulama, doğruluğunu teyit etme.
[6] Tasavvur: Kendi kendine resmetme, düşleme, düşünme, zihinde canlandırma

Descartes'ın Cevabı
Descartes'ın özgül olarak bu paradoksa bir cevabı olmasa da, kendisi en ünlü sözüyle mukabil bir şekilde varlık konusu üzerinde hayli düşünmüş ve düşündürtmüştür.
"Düşünüyorum öyleyse varım."
Bu bize hangi "orta terim", hangi "tasavvur" olacağı önemli olmaksızın, düşünme eyleminin kendisi dolayısıyla bireyin kendi varlığından emin olabileceğini gösterir. Bu başlangıç noktasından insan, faaliyetlerini, erdemlerini, hayatından edindiği deneyimleri tetkik ve tenkit edebilir. Her halükarda, eğer öğrenme işi bir hatırlama faaliyeti olsa bile eğitimin bir parçasıdır.
Kaynakça
Kadığ Cemre, 2019, "Menon Paradoksu: Aristoteles ve Farabinin Çözümü", Pamukkale Üniversitesi
Meno's Paradox, Yang Wang: Menos Paradox
- 1
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?
Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:
kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci
Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 02/05/2025 07:03:43 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/11929
İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.