Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Pisa Kulesi Neden Eğri?

Pisa Kulesi’nin Eğri Olmasındaki En Büyük Etken Nedir?

1 dakika
248
Pisa Kulesi Neden Eğri?
  • Blog Yazısı
Blog Yazısı
Tüm Reklamları Kapat

Pisa Kulesi Ne Zaman İnşa Edildi?

İtalya’da bulunan [1], [2]Pisa Kulesi 1173 yılında inşa edilmeye başlamıştır. 1372’de çan odasının eklenmesiyle Pisa Kulesi’nin inşaatı tamamlanmıştır. Pisa Kulesi ilk inşa edilmeye başladığı süreçte yamuk değildir. İlk birkaç kat çıkıldıktan sonra yamuk durduğu farkedilmiştir. Mühendisler inşaatın temelinin oturması gerektiğini ve eğimin zamanla kendiliğinden düzeleceğini söylemiştir. Ancak araya giren Cenova savaşları, inşaatın 100 yıl kadar durmasına sebep olmuştur. 1272 yılında bir İtalyan mühendisin kararıyla inşaata devam edilmiştir (Giovanni di Simone). Yamuk duran kuleyi düzeltmek adına bir kenarını diğer kenarına oranla daha uzun olacak şekilde tasarlamıştır ancak bu durum kulenin daha çok eğim vermesine sebep olmuştur. Kulenin son katı da tamamlandıktan sonra kule 1,6 derece daha eğim vererek yıllar sonra 5,5 derecelik rekor seviyedeki eğime ulaşmıştır. Bu durum inşaat mühendislerini endişelendirirken turistler tarafından çok ilgi görmesine vesile olmuştur. Kulenin eğriliği gelen ziyaretçilerin ilgi odağı olunca yetkililer kulenin eğimini düzeltmek yerine tehlikesini azaltarak Pisa Kulesi’ni sabit bir eğime kavuşturma kararı almıştır. Eğimi sabitleyebilmek için Pisa Kulesi’nin altından toprak çekilmiş ve güneye doğru eğim gösteren kulenin kuzeyine 600 tonluk kurşun yerleştirilmiştir. Bu sayede eğim %10 azaltılarak bugünkü eğim derecesi olan 3,99 dereceye düşürülmüştür.

Pisa Kulesi Neden Şiddetli Depremlere Rağmen Hasar Almadı?

Pisa Kulesi’nin inşa edildiği temele bakıldığında yumuşak toprak olduğu tespit edilmiştir. 1280 yılından beri bölgeyi etkileyen 4 büyük depreme rağmen dimdik ayakta kalmayı başarmıştır. Bu durum alanında uzman olan mühendisleri bile şaşırtmıştır. Bristol Üniversitesi deprem mühendisliği ve zemin-yapı alanında uzman olan araştırmacının önderliğinde toplam 16 mühendisin uzun yıllar süren araştırmasının bulgularına göre Pisa Kulesi’nin şiddetli depremlere rağmen hasar almaması, kulenin sağlamlığının yanı sıra dinamik zemin yapı etkileşimine (İng. DSSI Dynamic Soil-Structure Interaction) dayanıyor. Bu araştırmada yer alan mühendisler, yapının titreşim özelliklerinin Kulenin deprem yer hareketi ile etkileşime girmediğini ve dolayısıyla depremlerden hasar almadan kurtulabildiğini ifade etmişlerdir. Uzmanlara göre olağanüstü bir durum olmadığı müddetçe 8 katlı ve yaklaşık 60 metre yüksekliğe sahip olan Pisa Kulesi yüzyıllar boyunca ayakta kalmaya devam edecektir.

Tüm Reklamları Kapat

Okundu Olarak İşaretle
8
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Raporla
Mantık Hatası Bildir
Yukarı Zıpla
Bu Blog Yazısı Sana Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 3
  • Bilim Budur! 1
  • Muhteşem! 0
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 0
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Umut Verici! 0
  • Merak Uyandırıcı! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 24/04/2025 05:38:24 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/14570

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Size Özel
Makaleler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000

Bize Ulaşın

ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close