Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Makine Mühendisi Nedir ve Kimdir ?

Makine Mühendisinin Sahip Olması Gereken Özellikler ve Makine Mühendisliğinin Alt Dalları

6 dakika
94
Makine Mühendisi Nedir ve Kimdir ? Chatgpt
  • Blog Yazısı
Uçak ve Rüzgar gülü barındıran aerodinamiği belirten rüzgar
Blog Yazısı
Tüm Reklamları Kapat

Makine mühendisliği okuyan bir öğrenci olarak tercih dönemimde Evrim Ağacı platformunda bu alana dair içeriklerde bir eksiklik fark ettim. Bu durumu değiştirmek adına ilk kurşunu atmaya karar verdim. Amacım, platformdaki makine mühendisliği konularında eksikleri doldurmak ve bu alandaki bilgi birikimini artırmak. Şu an 1. sınıf öğrencisiyim eminim ki benden daha bilgili mühendisler, akademisyenler veya profesörler vardır ve bu konuda yardımları dokunacağına inanıyorum

Makine mühendisliği hakkında bilgi paylaşımına en temelden başlamak istiyorum. Bu doğrultuda, ilk sorumuz şu olmalı: "Makine Mühendisliği nedir?"

MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ NEDİR?

Makine mühendisliği en eski mühendisliktir. Zamanla birlikte gelişip zamana öncülük etmiştir bundan dolayı çok farklı alt dallara ayrılmaktadır ve ayrılacaktır. Makine mühendisliğine bir tanımla açıklamak oldukça zordur. Bu sadece makine mühendisliği için değil tüm mühendislikler için geçerlidir. Bu yüzden sabit tanımlamak yerine farklı bakış açılarıyla tanımlamak daha mantıklı. Sizlere farklı bakış açılarından birkaç tanım sunmam gerekirse;

Tüm Reklamları Kapat

  1. Makine mühendisliği, mühendislik disiplinleri arasında yer alan, makinelerin, mekanik sistemlerin ve enerji dönüşüm süreçlerinin tasarımı, analizi, geliştirilmesi, üretimi ve bakımı ile ilgilenen bilim ve mühendislik dalı.[1]
  2. Makine mühendisliği, mekanik sistemlerin tasarımı, analizi, üretimi ve bakımıyla ilgilenen bir mühendislik dalıdır. Temel olarak, enerji dönüşümleri, malzeme bilimi, mekanik sistemler, termodinamik ve akışkanlar dinamiği gibi temel bilimleri içerir.[1]
  3. Makine Mühendisliği her türlü mekanizmaların, mekanik sistemlerinin ve enerji dönüşüm sistemlerinin tasarım ve konstrüksiyonu, imalat planlanması, imalatı, montajı, bakım-onarımı ve işletmesi konularında eğitim, uygulama, araştırma ve geliştirme çalışmaları yapan mühendislik dalıdır.

Bunun gibi birçok örnek verilebilir. Makine mühendisliğini az biraz tanıdıysak şimdi de bir makine mühendisinin temel olarak bilmesi gereken şeyleri konuşalım.

Makine Mühendislerinin temel olarak bilmesi gereken şeyler !

  • Temel Bilimler(Matematik, Fizik vb.) : Mühendislik eğitimi boyunca temelden üst seviyelere kadar temel bilimler üzerine ağırlıklı ders almaktayız. Aldığımız eğitim birikimiyle de makine mühendisinin kesinlikle bilmesi gereken dersleri görüyoruz(Akışkanlar vb.) bu yüzden temel bilimlerleri bilmemiz gerekmekte.
  • Malzeme Bilimi: Malzeme bilimi aldığım lisans eğitiminde ve okuduğum bir çok yazıda makine mühendisinin kesinlikle bilmesi gereken temel şeylerden birisi olarak bahsediliyor. Bunun nedeni üreteceğimiz veya icat edeceğimiz ürüne hangi malzemenin daha uygun ve verimli olması gerektiğini bilmemiz gerekmektedir.
  • Takım Çalışması: Makine mühendislerinin çalışma alanları çoğunlukta toplu alanlarda olmaktadır bundan dolayı bir makine mühendisi takım çalışmasına uygun olmalıdır.
  • Proje Yönetimi ve Maliyet Analizi: Bu başlık hem takım çalışması ve hem de malzeme bilimini içermekte. Bir projeyi yönetirken takım çalışması ön planda olmalıdır yoksa muhteşem olacak bir proje sadece çöp yığınına dönüşebilir. Maliyet analizinde, sektördeki rekabet artmasından dolayı hem verimli hem de uyguna ürün çıkarmanız gerekmektedir. Bunun da bir ucu malzeme bilimine dayanmakta.
  • İnovasyon: Zamanın gerisinde kalmayıp zamanın şartlarına ayak uydurup , her zaman kendisini geliştirmesi gerekmektedir.
  • Analitik Düşünme: Karışık durum ve sistemleri inceleyip organize etmelidir.

Evet, makine mühendisliğinin temel kavramlarını öğrendiğimize göre, şimdi biraz da bu disiplinin alt dallarından bahsedelim. Burada, temel olduğunu düşündüğüm birkaç alt dala odaklanacağım. Elbette, makine mühendisliğinin sayısız alt dalı var; ancak bu metinde, temel gördüğüm başlıca dallardan söz edeceğim.

MAKİNE MÜHENDİSLİĞİNİN ALT DALLARI

Makine mühendisliğinin klasik alt dalları, mühendislik alanının temelini oluşturan konulardır ve birçok uygulamanın yapı taşını oluşturur. Bu konularda size fazla bilgi sunacak kadar bilgi birikimine sahip değilim, olduğum konulardaysa size basit bir şekilde anlatamam bu yüzden çoğunlukla yapay zekayla yazacağım. Bilgi eksikliğimin kusuruna bakmayın eğer yazıma destek gelirse kendimi geliştireceğime söz veriyorum! Şimdi asıl konumuza geçelim.

Makine mühendisliğinin alt dalları;

Tüm Reklamları Kapat

1. Termodinamik ve Isı Transferi

Termodinamik:

Enerjinin farklı formları arasındaki dönüşümleri ve bu dönüşümlerin sistemlerin işleyişi üzerindeki etkilerini inceleyen bilim dalıdır. Termodinamik, enerji kaynaklarının verimli kullanılması, enerji kayıplarının azaltılması ve enerji dönüşüm süreçlerinin optimize edilmesiyle ilgilenir. Sistemlerin iç enerjisi, entropisi ve ekserji analizleri gibi kavramları ele alır.

İlk Yasası: Enerjinin korunumu prensibi.

Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Evrim Ağacı'nın çalışmalarına Kreosus, Patreon veya YouTube üzerinden maddi destekte bulunarak hem Türkiye'de bilim anlatıcılığının gelişmesine katkı sağlayabilirsiniz, hem de site ve uygulamamızı reklamsız olarak deneyimleyebilirsiniz. Reklamsız deneyim, sitemizin/uygulamamızın çeşitli kısımlarda gösterilen Google reklamlarını ve destek çağrılarını görmediğiniz, %100 reklamsız ve çok daha temiz bir site deneyimi sunmaktadır.

Kreosus

Kreosus'ta her 50₺'lik destek, 1 aylık reklamsız deneyime karşılık geliyor. Bu sayede, tek seferlik destekçilerimiz de, aylık destekçilerimiz de toplam destekleriyle doğru orantılı bir süre boyunca reklamsız deneyim elde edebiliyorlar.

Kreosus destekçilerimizin reklamsız deneyimi, destek olmaya başladıkları anda devreye girmektedir ve ek bir işleme gerek yoktur.

Patreon

Patreon destekçilerimiz, destek miktarından bağımsız olarak, Evrim Ağacı'na destek oldukları süre boyunca reklamsız deneyime erişmeyi sürdürebiliyorlar.

Patreon destekçilerimizin Patreon ile ilişkili e-posta hesapları, Evrim Ağacı'ndaki üyelik e-postaları ile birebir aynı olmalıdır. Patreon destekçilerimizin reklamsız deneyiminin devreye girmesi 24 saat alabilmektedir.

YouTube

YouTube destekçilerimizin hepsi otomatik olarak reklamsız deneyime şimdilik erişemiyorlar ve şu anda, YouTube üzerinden her destek seviyesine reklamsız deneyim ayrıcalığını sunamamaktayız. YouTube Destek Sistemi üzerinde sunulan farklı seviyelerin açıklamalarını okuyarak, hangi ayrıcalıklara erişebileceğinizi öğrenebilirsiniz.

Eğer seçtiğiniz seviye reklamsız deneyim ayrıcalığı sunuyorsa, destek olduktan sonra YouTube tarafından gösterilecek olan bağlantıdaki formu doldurarak reklamsız deneyime erişebilirsiniz. YouTube destekçilerimizin reklamsız deneyiminin devreye girmesi, formu doldurduktan sonra 24-72 saat alabilmektedir.

Diğer Platformlar

Bu 3 platform haricinde destek olan destekçilerimize ne yazık ki reklamsız deneyim ayrıcalığını sunamamaktayız. Destekleriniz sayesinde sistemlerimizi geliştirmeyi sürdürüyoruz ve umuyoruz bu ayrıcalıkları zamanla genişletebileceğiz.

Giriş yapmayı unutmayın!

Reklamsız deneyim için, maddi desteğiniz ile ilişkilendirilmiş olan Evrim Ağacı hesabınıza yapmanız gerekmektedir. Giriş yapmadığınız takdirde reklamları görmeye devam edeceksinizdir.

İkinci Yasası: Entropi ve enerji kayıplarını açıklar.

Isı Transferi:

Enerjinin bir sistemden diğerine sıcaklık farkı nedeniyle aktarılma süreçlerini inceler. Isı iletim (conduction), taşınım (convection) ve ışınım (radiation) olarak üç ana mekanizma üzerinden gerçekleşir. Bu disiplin, sistemlerin termal performansını optimize etmek için kritik öneme sahiptir.

2. Akışkanlar Mekaniği

Tanım:

Akışkanların (sıvı ve gaz) davranışlarını, akış özelliklerini ve bu akışkanların katılarla ve diğer akışkanlarla olan etkileşimlerini inceleyen mühendislik dalıdır. Temel kavramlar arasında akışkan basıncı, hız, yoğunluk, viskozite ve türbülans yer alır. Bu bilim dalı, Bernoulli denklemi, Navier-Stokes denklemleri gibi temel denklemleri kullanarak akışkan davranışını modellemede önemli bir rol oynar.

Tüm Reklamları Kapat

Alt Konular:

Hidrostatik (durağan akışkanların özellikleri).

Hidrodinamik (hareketli akışkanlar).

Tüm Reklamları Kapat

Aerodinamik (hava gibi gazların davranışı).

3. Katı Mekaniği

Tanım:

Katı malzemelerin kuvvetler, momentler veya deformasyonlar altındaki davranışlarını inceleyen mühendislik dalıdır. Malzemelerin elastik (geri dönebilen), plastik (kalıcı) ve kırılganlık (kırılma) davranışlarını anlamaya çalışır. Katı mekaniği, özellikle yapıların dayanımını ve stabilitesini analiz ederek güvenilir tasarımlar yapmayı sağlar.

Tüm Reklamları Kapat

Agora Bilim Pazarı
ANTROPOLOJİ KURAMLARI TARİHİ

Çok satanlar listesine girmiş bu kuramsal metnin beşinci baskısı, daha çok toplumsal cinsiyet ve cinsellik konularını kapsayacak şekilde ve Dijital Çağın Antropolojileri ile ilgili yeni bir bölümü içeren önemli güncellemelerin de eklenmesiyle tekrar gözden geçirilmiştir. Anahtar sözcük tanımları sayfaların alt kısmında tekrar belirtilmiş ve okuyucular için daha güçlü bir bağlam oluşturmak adına kuramcılarla ilgili biyografik bilgiler geliştirilmiştir. İster tek başına isterse de Antropoloji Kuramları Tarihi Üzerine Okumalar adlı rehber baskı ile okunsun, bu metin esnek ve kullanımı kolay formatıyla lisans seviyesinde antropoloji dersleri veren eğitimcilere geniş bir kapsam sağlamaktadır.

Erickson ve Murphy, en önemli antropoloji düşünürlerinin sosyal ve politik bağlamlarını ustaca açıklayan, kronolojik ve kapsamlı bir antropoloji kuramları tarihi sunmaktadır. Bu metin antropolojinin alt dallarının ve elbette bütünsellik esasının yegâne katkılarından faydalanarak, antropoloji eğitimi veren kişilere ve öğrencilere yönelik kuramın açık ve karmaşık yanları üzerine bir inceleme sunmaktadır. Yeni baskı, önceki baskılar genişleterek mevcut en güçlü teori metni haline getirilmiştir.

(Jennifer Wies, Eastern Kentucky Üniversitesi)

Bu metindeki malzemeleri etkileyici buldum. Her tarih dönemi için etkileyici, düşündürücü sorular ve geniş kapsamlı, güncel okuma listesi sağlayan bu metin, katılımcı öğrenmeyi ve öğrencileri malzemeyi derinlemesine incelemeye teşvik etmek için muazzam bir araç.

(Marjorie Snipes, West Georgia Üniversitesi)

Devamını Göster
₺315.00
ANTROPOLOJİ KURAMLARI TARİHİ

Anahtar Kavramlar:

Gerilme (stress) ve birim şekil değiştirme (strain) analizleri.

Malzeme mukavemeti.

Yorulma, aşınma ve kırılma mekanizmaları.

4. Malzeme Bilimi ve Mühendisliği

Tanım:

Malzemelerin atomik yapısı, fiziksel ve kimyasal özellikleri ile bu özelliklerin belirli uygulamalardaki performansı üzerindeki etkilerini inceleyen bilim dalıdır. Malzeme seçimi, mühendislik tasarımlarının başarısını doğrudan etkiler. Bu dal, metaller, seramikler, polimerler ve kompozit malzemeler gibi farklı malzeme türlerini kapsar.

Alt Konular:

Mikro yapı ve makro yapı ilişkisi.

Isıl işlem süreçleri (malzemelerin dayanımını artırma).

Tüm Reklamları Kapat

Malzeme deformasyonu ve kırılma mekaniği.

5. Dinamik ve Kontrol

Tanım:

Mekanik sistemlerin hareketlerini ve bu hareketlerin zaman içindeki değişimini inceleyen bilim dalıdır. Dinamik, sistemlerin doğal hareketlerini analiz ederken, kontrol mühendisliği, sistemlerin belirli bir amaca uygun şekilde davranmasını sağlayan yöntemler geliştirir.

Tüm Reklamları Kapat

Anahtar Kavramlar:

Newton mekaniği (hareket denklemleri).

Titreşim analizleri (rezonans ve sönümleme).

Geri besleme (feedback) kontrol sistemleri.

Tüm Reklamları Kapat

6. Tasarım ve İmalat Mühendisliği

Tanım:

Mekanik sistemlerin, makinelerin veya ürünlerin tasarımı ve bu ürünlerin üretilmesi için gerekli süreçlerin planlanmasını içeren dal. Tasarım aşamasında yaratıcılık, matematiksel analiz ve bilgisayar destekli araçlar kullanılır. İmalat ise, bu tasarımların gerçek ürünlere dönüşmesi için kullanılan yöntemleri kapsar.

Alt Konular:

Tüm Reklamları Kapat

Bilgisayar destekli tasarım (CAD).

Bilgisayar destekli üretim (CAM).

İleri imalat teknikleri (3D yazıcılar, CNC makineler).

7. Enerji Sistemleri Mühendisliği

Tüm Reklamları Kapat

Tanım:

Enerjinin üretilmesi, dönüştürülmesi, dağıtımı ve kullanımıyla ilgili süreçlerin analizini ve optimizasyonunu yapan bilim dalıdır. Hem geleneksel fosil yakıtlı enerji sistemlerini hem de yenilenebilir enerji teknolojilerini kapsar. Bu dal, enerji sistemlerinin verimliliğini artırmayı ve çevresel etkileri en aza indirmeyi hedefler.

Alt Konular:

Enerji üretim tesisleri (termik santraller, nükleer santraller).

Tüm Reklamları Kapat

Yenilenebilir enerji kaynakları (güneş, rüzgar, hidroelektrik).

Enerji verimliliği ve karbon ayak izi azaltma stratejileri.

Bunlara şunları da ekleyebiliriz;

  • Otomotiv Mühendisliği
  • Havacılık ve Uzay Mühendisliği
  • Biyo-Tıbbi Mühendislik
  • Mekatronik Mühendisliği

Bunları örnek verebilirim. Size ilk yazımda makine mühendisini kendimce tanıtmış oldum. Okuduysanız teşekkür ederim, tüm fikir , öneri ve desteğinize açığım . Yeniden teşekkür ederim!

Okundu Olarak İşaretle
3
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Raporla
Mantık Hatası Bildir
Yukarı Zıpla
Bu Blog Yazısı Sana Ne Hissettirdi?
  • Muhteşem! 1
  • Tebrikler! 1
  • Bilim Budur! 0
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 0
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Umut Verici! 0
  • Merak Uyandırıcı! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 30/04/2025 05:50:27 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/19130

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Size Özel
Makaleler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000

Bize Ulaşın

ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close