Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Lozan'ın 100. Yılı

24.07.1923-24.07.2023

3 dakika
51
Lozan'ın 100. Yılı İnönü
  • Blog Yazısı
Lozan'ın Kahramanı
Blog Yazısı
Tüm Reklamları Kapat

24 Temmuz 1923’te Lozan Antlaşması imzalanmış ve Türk Kurtuluş Savaşı sona ermişti. 1919-1923 yılları arasında “Ya İstiklâl ya ölüm” parolasıyla sürdürülen savaş Lozan Barış Antlaşmasıyla son bulmuştu. Lozan bazı kesimler tarafından çarpıtılmakta ve sürüklenmektedir. Lozan’ı anlamak için Lozan’dan önceki duruma bakmak gerekir. Lozan Antlaşması, Türk Milletini yok edebilme potansiyeline sahip olan “Sevr Antlaşması’nı” çöpe atmıştır.

Sevr Antlaşmasını tanımlamak gerekirse; Damat Ferit’e ve onun gibi düşünenlere göre Sevr’i imzalamak milletin hayrınaydı. Pek öyle değildir, gerçek koşullar şöyle:

1- Türklere kalan topraklar Karadeniz ağırlıklı olmak üzere Anadolu’nun küçük parçasıydı,

Tüm Reklamları Kapat

2- Bağımlı ve Türklere nefes aldırmayacak derecede ağır koşullar sağlanmaya çalışıldı,

3- Etnik ve dinsel baskı bunun dışında ayrımcılık yapılmaya çalışıldı,

4- Güneydoğu’da bir Kürt devleti kurulmaya çalışıldı,

5- Anadolu topraklarının çoğunun emperyalistler tarafından kuşatılması idi.

Tüm Reklamları Kapat

Sevr Antlaşması’na göre “bağımlı” Türk Devleti.
Sevr Antlaşması’na göre “bağımlı” Türk Devleti.
https://wannart.com/icerik/41439-100-yilinda-lozan-antlasmasi

Bu sadece bir imzadan ibaret değil, dönemin paşaları ve insanları tarafından da sorgulanmıştır. Mesela Damat Ferit’in Sevr’e olumlu baktığını yazmıştım. Bunun karşısında ise Rıza Paşa muhalefet rolündeydi. İmzaya giden heyette Hadi Paşa, Rıza Tevfik ve Reşat Halis vardı.

Bu antlaşmanın reddedilmesi demek Türk Bağımsızlığının kazanılması ve toprak kazancını artıracaktı. Bütün bunlar Lozan ile gerçekleşmişti.

Şimdi ise Lozan’ı sorularla yanıtlayacağım.

Lozan Nedir?

Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Aslında maddi destek istememizin nedeni çok basit: Çünkü Evrim Ağacı, bizim tek mesleğimiz, tek gelir kaynağımız. Birçoklarının aksine bizler, sosyal medyada gördüğünüz makale ve videolarımızı hobi olarak, mesleğimizden arta kalan zamanlarda yapmıyoruz. Dolayısıyla bu işi sürdürebilmek için gelir elde etmemiz gerekiyor.

Bunda elbette ki hiçbir sakınca yok; kimin, ne şartlar altında yayın yapmayı seçtiği büyük oranda bir tercih meselesi. Ne var ki biz, eğer ana mesleklerimizi icra edecek olursak (yani kendi mesleğimiz doğrultusunda bir iş sahibi olursak) Evrim Ağacı'na zaman ayıramayacağımızı, ayakta tutamayacağımızı biliyoruz. Çünkü az sonra detaylarını vereceğimiz üzere, Evrim Ağacı sosyal medyada denk geldiğiniz makale ve videolardan çok daha büyük, kapsamlı ve aşırı zaman alan bir bilim platformu projesi. Bu nedenle bizler, meslek olarak Evrim Ağacı'nı seçtik.

Eğer hem Evrim Ağacı'ndan hayatımızı idame ettirecek, mesleklerimizi bırakmayı en azından kısmen meşrulaştıracak ve mantıklı kılacak kadar bir gelir kaynağı elde edemezsek, mecburen Evrim Ağacı'nı bırakıp, kendi mesleklerimize döneceğiz. Ama bunu istemiyoruz ve bu nedenle didiniyoruz.

İlber Ortaylı’nın deyimi ile “uzlaşmadır”. Sağa-sola çekmeye gerek yoktur.

Lozan Konferansı Birinci Dönem, Ara Dönem ve İkinci Dönem olmak üzere ayrılır. 24 Temmuz 1923’te imzalanmış ve 24 Ağustos 1923’te meclis tarafından onay almıştı. Toplamda 143 maddelik bu antlaşmada Türkler savaşı kazanmıştır. Cumhuriyet düşmanlarına göre bizler burada toprak kaybetmişiz! Uşi ve Berlin Antlaşmalarına baksalardı Lozan’ın değerini anlamış olurlardı.

Kısa yanıt vermek gerekirse; Lozan, Kurtuluş Savaşı’nı zafer yapan Antlaşmadır.

Lozan’ın Getirileri

Türkiye -tek başına- %50 kadar başarı sağlamıştır. Bu başarı Türkiye’nin iyiliğine yorulmuş ve bu konuda düşünülmüş isteklerdi. İstek başarılarını değerlendirdiğimizde Türkiye’nin 15 isteğinin 4 tanesi tamamı gerçekleşti; diğer taraftan 3 isteği ise bir yere kadar başarılıydı. Geriye 8 istek kaldı bu ise başarısızlık hanesine alınabilirdi. Ancak bu 8 isteğin 4’ü sahtedir. Yani aslında 15 istek bakışından bakarsak başarının %50 olduğunu anlarız.

Tüm Reklamları Kapat

Sadece bu 15 istekteki başarı ile başarısızlık ile kalmamış Müttefiklerin isteklerinin gerçekleşmemesi de Türkiye’nin iyiliğine idi. Bütün bunları değerlendirdiğimizde Müttefiklerin burada zarar ettiklerini ve isteklerini gerçekleştiremedikleri için başarısız olduklarını görürüz. Bu ise “Türklerin zaferidir.” Hatta Atatürk:

“Bu antlaşma, Türk Ulusuna karşı yüzyıllardır beri hazırlanmış ve Sevr Antlaşmasıyla tamamlandığı sanılmış, büyük bir suikastın çöküşünü anlatan bir belgedir. Osmanlı dönemi tarihinde benzeri görülmemiş bir siyasi zaferdir.”

Lozan Hakkında Söylenenler

Tüm Reklamları Kapat

Ahmet Anapalı: “Lozan’ı, İsmet Paşa dışında kimse zafer olarak değerlendirmedi.” dedi. Şöyle sıralayayım:

1- Atatürk’ün Lozan’ı öven sözleri vardı,

2- İngiliz Sir Andrew Ryan’ın : “Lozan’da onursuz bir barış imzaladık. Bu İngiltere’nin şimdiye dek imzalamış olduğu antlaşmaların en uğursuzu, en mutsuzu ve en kötüsüdür.” sözlerini söylemesi Türkiye’ye bir zafer olduğunu vurgulamaktır.

3- Kimse kusura bakmasın! Sevr Antlaşması’na göre Lozan’ın zaferi tartışılmaya kapalıdır.

Tüm Reklamları Kapat

Agora Bilim Pazarı
Şu Anda Burada mıyız?

…Suzan diye ne kaldıysa kendinde serbest bırakıyor, tarihin başka bir cildinde ölmüş sualtı canlıları kadim bir denizin tabanında sıkışarak taşa dönmüş, aralarından aşağı akıyor, çok yavaş ama bilmediği başka bir hızla süzülüyor, milyonlarca yıl önce birbiriyle çarpışmış plakalar okyanusların ve karaların yeni düzenini oluştururken gezegenin dış yüzünden kaçmak isteyenler için böyle çatlaklar bırakmış, o kadar dar ki bu aralıklar, üst dünyanın yavaşça öldüren yapıştırıcılarla kabuğuna eklediği parçalar sığmıyor, onlar geride kalıyor, bu basınç miktarıyla mutlu mikroorganizmalar var etrafında, belki annesi sesleniyor şu anda, Suzan yok, telefonu çalıyor, başvurunuz için çok teşekkürler, başka bir adayla devam etmeye karar verdik, Suzan uzayın diğer ucunda, geçmişi ve geleceği buluşturan bir kavuşma anında, indikçe magmayla aynı kıvama geliyor, Suzan gibi ama değil gibi, yıldızların devrini tamamlayan çemberin, derin zamanın, belki ilk kez dünyanın parçası oluyor Suzan, merkezin kendine has akıntılarına kapılıyor, o ivmeye bırakıyor kendini, dönüyor, kaldırım taşlarının yüzlerce kilometre altında dans ediyor…

Bir gece, sekiz kişi, genleşen zamanda derinlere, yabancılaşmanın ve yalnızlaşmanın çekirdeğine doğru bir yolculuk. Etrafında konuşulanlar ve konuşulmayanlarla kendi dilini yaratan bir masa. Her şey fazlasıyla gerçek, kendiliğinden gerçeküstü. Taşlar, sığırcıklar, kırılan CV’ler, içimizdeki fosiller, derimizden geçen nötrinolar, hiç geçmeyen günler; kendini dünyanın tüm haritalarında kaybolmuş hissedenlerin dünden ve yarından koparak âna sıkışan hikâyeleri… Pınar Öğünç ilk romanı Şu Anda Burada mıyız?’da bu çağın insanlarının zihninde, kalbinde, damarlarında dolaşıyor; prekarya kozmosunu kendine özgü bir bakış ve ustalıklı bir üslupla yazıyor.

Devamını Göster
₺150.00
Şu Anda Burada mıyız?

Lozan maalesef değeri bilinen bir antlaşma değildir günümüz Türkiye’sinde hep çarpıtılır. Sadece Lozan değil, Atatürk döneminde iyi bir şey olduysa bunu Atatürk ve İnönü dışında herkes yapmıştır, eğer ki Atatürk döneminde kötü bir şey olduysa bunun sorumluları Atatürk ve İnönü’dür (!) birilerinin felsefesi bu şekilde fesat işliyor. İtibar etmeyelim…

Burada çok kısa ve özet şekilde Lozan’ı anlattım.

Bütün bunları özetleyecek olursak;

1- Lozan Türkiye’nin savaş zaferidir,

2- Toprak kaybedilmedi; aksine kazanıldı ve bağımsızlık kazanıldı,

3- Lozan’ın hezimet olduğu ve Lozan’da halifeliğin kaldırılmasının İngilizlerin istediği tamamen asılsızdır.

İsmet İnönü, Lozan’ın başkahramanıdır.
İsmet İnönü, Lozan’ın başkahramanıdır.
https://wannart.com/icerik/42308-inonunun-din-poltikasi
Okundu Olarak İşaretle
4
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Raporla
Mantık Hatası Bildir
Yukarı Zıpla
Bu Blog Yazısı Sana Ne Hissettirdi?
  • Merak Uyandırıcı! 1
  • Muhteşem! 0
  • Tebrikler! 0
  • Bilim Budur! 0
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 0
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Umut Verici! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 21/05/2025 13:26:18 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/15554

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Size Özel
Makaleler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000

Bize Ulaşın

ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close