Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Kimyasal Tepkime Nedir Neden Kimyasal Tepkime Gerçekleşir

3 dakika
11,491
Kimyasal Tepkime Nedir Neden Kimyasal Tepkime Gerçekleşir
  • Blog Yazısı
Blog Yazısı
Tüm Reklamları Kapat
Kimyasal Tepkime Nedir?

Atomlar her zaman kendilerini soygaz dizilimine çevirmek isterler. Bunun için de farklı yollar vardır, kimileri iyonlaşır kimileri de kovalent bağ kurarlar. İşte bunların gerçekleşebilmesi için iki veya daha fazla madde arasında bir etkileşim olmalıdır. Kimyasal tepkime budur.

Kısacası maddelerin birleşip kendi özelliklerini kaybederek yeni bir madde ortaya çıkarmalarıdır.

Örneğin:

Tüm Reklamları Kapat

  1. MnO2+H2O2→MnO+H2O+O2
  2. Fe+CuSO4→Cu+FeSO4
  3. CH4+ 2O2→ CO2+2H2O+Enerji

gibi tepkimeler bir kimyasal reaksiyondur.

Neden Yeni Oluşan Maddeler Önceki Maddelerin Özelliğini Taşımaz?

Maddenin kimyasal özelliklerini gösteren şeylerden biri de elektron sayısıdır. Madde kimyasal tepkime ile kendi elektron sayısını değiştirdiği için önceki özelliklerini göstermez. Buna hayatta birçok kez şahit oluruz.

Örneğin:

  1. Na+Cl→NaCl tepkimesindeki sodyum ve klor maddeleri normalde çok tehlikelidir. Sodyum saf olduğu zaman patlayıcılık özelliği taşımaktadır, klor ise oldukça zehirli bir maddedir. Fakat kimyasal reaksiyon sonucunda elektron dizilimin değişmesinden dolayı artık eski özelliklerini göstermezler.
Neden Elektron Dizilimi Kimyasal Özelliği Belirler?

Madde kendisini oktet veya dublete döndüremeyecek bir atomla tepkimeye girmez bu nedenle her madde her madde ile tepkimeye girmemektedir. Elektron dizilimi değiştiği an önceden tepkimeye girdiği atomlarla bazen tepkimeye girmeyebilirler. Çünkü elektron dizilimi uyuşmuyor olabilir bu da zaten kimyasal özelliğin değişmesidir maddenin kimliğinin değişmesi

Tüm Reklamları Kapat

Kimyasal Tepkime Türleri: Sentez Tepkimeleri

Bu tepkimelerde birden çok madde vardır ve tepkime ile tek bir maddeye dönüşürler.

Örneğin:

  1. N2 (g) + 3 H2 (g) → 2 NH3 (g)
  2. Ca (g) + C (k) + 3/2 O2 (g) → CaCO3 (k)

tepkimelerinde de iki ayrı madde olan azot ile hidrojen birleşerek amonyak molekülü oluşturmuşlardır. Diğerinde ise kalsiyum karbon ve oksijenin birleşmesinden kalsiyum karbonat oluşmuştur.

2. Analiz (Ayrışma) Reaksiyonları

Bu tepkimelerde bir madde dışarıdan bir etken ile iki veya daha fazla maddeye ayrılır. Bu genellikle ısı ile olmaktadır.

Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Evrim Ağacı'nın çalışmalarına Kreosus, Patreon veya YouTube üzerinden maddi destekte bulunarak hem Türkiye'de bilim anlatıcılığının gelişmesine katkı sağlayabilirsiniz, hem de site ve uygulamamızı reklamsız olarak deneyimleyebilirsiniz. Reklamsız deneyim, sitemizin/uygulamamızın çeşitli kısımlarda gösterilen Google reklamlarını ve destek çağrılarını görmediğiniz, %100 reklamsız ve çok daha temiz bir site deneyimi sunmaktadır.

Kreosus

Kreosus'ta her 50₺'lik destek, 1 aylık reklamsız deneyime karşılık geliyor. Bu sayede, tek seferlik destekçilerimiz de, aylık destekçilerimiz de toplam destekleriyle doğru orantılı bir süre boyunca reklamsız deneyim elde edebiliyorlar.

Kreosus destekçilerimizin reklamsız deneyimi, destek olmaya başladıkları anda devreye girmektedir ve ek bir işleme gerek yoktur.

Patreon

Patreon destekçilerimiz, destek miktarından bağımsız olarak, Evrim Ağacı'na destek oldukları süre boyunca reklamsız deneyime erişmeyi sürdürebiliyorlar.

Patreon destekçilerimizin Patreon ile ilişkili e-posta hesapları, Evrim Ağacı'ndaki üyelik e-postaları ile birebir aynı olmalıdır. Patreon destekçilerimizin reklamsız deneyiminin devreye girmesi 24 saat alabilmektedir.

YouTube

YouTube destekçilerimizin hepsi otomatik olarak reklamsız deneyime şimdilik erişemiyorlar ve şu anda, YouTube üzerinden her destek seviyesine reklamsız deneyim ayrıcalığını sunamamaktayız. YouTube Destek Sistemi üzerinde sunulan farklı seviyelerin açıklamalarını okuyarak, hangi ayrıcalıklara erişebileceğinizi öğrenebilirsiniz.

Eğer seçtiğiniz seviye reklamsız deneyim ayrıcalığı sunuyorsa, destek olduktan sonra YouTube tarafından gösterilecek olan bağlantıdaki formu doldurarak reklamsız deneyime erişebilirsiniz. YouTube destekçilerimizin reklamsız deneyiminin devreye girmesi, formu doldurduktan sonra 24-72 saat alabilmektedir.

Diğer Platformlar

Bu 3 platform haricinde destek olan destekçilerimize ne yazık ki reklamsız deneyim ayrıcalığını sunamamaktayız. Destekleriniz sayesinde sistemlerimizi geliştirmeyi sürdürüyoruz ve umuyoruz bu ayrıcalıkları zamanla genişletebileceğiz.

Giriş yapmayı unutmayın!

Reklamsız deneyim için, maddi desteğiniz ile ilişkilendirilmiş olan Evrim Ağacı hesabınıza yapmanız gerekmektedir. Giriş yapmadığınız takdirde reklamları görmeye devam edeceksinizdir.

Örneğin:

  1. H2CO3 (s) + ısı → H2O (s) + CO2 (g)
  2. 2KClO3 → 2KCl + 3O2

tepkimelerinde karbonik asit ısı ile suya ve karbondioksite bozunmuştur. Aynı şekilde potasyum klorat da potasyum klorüre ve oksijene bozunmuştur.

Redoks Tepkimeleri

Bazı kimyasal tepkimeler sonucu elektron alışverişi ile yükseltgenme basamakları değişir. Elektron veren madde yükseltgenirken elektron alan madde ise indirgenir. Bir redoks tepkimesi varsa en az bir tane yükseltgen ve indirgen olmak zorundadır. Ayrıca elektron alan madde indirgenirken yükseltgen özellik gösterir, elektron veren madde yükseltgenirken indirgen özellik gösterir.

Örneğin:

H2 + F2 → 2HF

Yanma Tepkimeleri

Yanma tepkimeleri bir maddenin oksijen ile tepkimeye girerek yükseltgenmesidir. Bunun sonucunda ısı çıkmaktadır ve yanan madde bazı maddelere bozunmaktadır.

Tüm Reklamları Kapat

Örneğin:

Mg(k) + 1/2 O2 (g) → MgO (k)

CH4(g) + 2O2 (g) → 2H2O (s) + CO2 (g)

Tüm Reklamları Kapat

Yer Değiştirme Tepkimeleri

Bu tepkime sonucunda aktif olan bir element pasif kalan başka bir elementle yer değiştirmektedir.

Örneğin:

Ca (k) + ZnCl2 (suda) → Zn (k) + CaCl2 (suda)

tepkimesindeki Ca metalinin aktifliği Zn metalinin aktifliğinden fazladır. bunun sonucunda yer değiştirme olmaktadır.

Tüm Reklamları Kapat

Agora Bilim Pazarı
Molekülden Hücreye, Dokudan Fizyolojiye Biyoloji Deneyleri
  • Boyut: 21 x 29
  • Sayfa Sayısı: 400
  • ISBN No: 978654414062
Devamını Göster
₺679.00
Molekülden Hücreye, Dokudan Fizyolojiye Biyoloji Deneyleri

Asit - Baz Tepkimeleri

Asitler ile bazların birleşmesi sonucu tuz ve su oluşmaktadır. Burada da sulu asit ve baz çözeltileri tuz oluşturarak nötrleşmektedir.

Örneğin:

HCl (suda) + NaOH (suda) → H2O(s) + NaCl (suda)

asit + baz → su + tuz yapısında OH bulundurmayan bazlara susuz baz denir. Buna örnek olarak NH3 verilebilir. NH3‘ün asitlerle tepkimesinden sadece tuz oluşur.

Metal – Asit Tepkimeleri

Eğer hidrojenden daha aktif metaller asitlerle tepkimeye girerlerse değerliliklerinin yarısı kadar hidrojen çıkarırlar.

Örneğin:

Ca (k) + 2HCl (suda) → H2 (k) + CaCl2 (g)

Hidrojenden pasif olan tüm soy metaller (platin, altın gibi) ve yarı soy metaller (bakır, civa, gümüş gibi) tüm asitlerle tepkime vermemektedirler. Örnek olarak bakır ile hidroklorik asit tepkime vermez. Ama bakır, gümüş ve civa ancak sülfürik asit ve nitrik asitle tepkime verirler.

Cu (k) + 4HNO3 (suda) → 2H2O (s) + 2NO2 (s) + Cu(NO3)2 (suda)

Platin ve altın elementine tek başına bir asit etki etmez. Bu elementler için kral suyu denilen özel bir karışım kullanılmaktadır. (3HCl + HNO3)

Tüm Reklamları Kapat

Metal - Baz Tepkimeleri

Aktif metaller bazlarla reaksiyon vermezler. Sadece amfoter metaller (Çinko, Kalay, Alüminyum, Kurşun, Krom, Berilyum) kuvvetli bazlarla tepkimeye girerek H2(g) açığa çıkarırlar.

Al (k) + 3NaOH (suda) → 3/2 H2 (g) + Na3AlO3 (suda)

Aktif Metal Su Tepkimeleri

Sodyum veya potasyum patlamalarını duymuşsunuzdur, işte bu tarz tepkimeler bu tepkimelerdir. 1A ve 2A elementleri su ile şiddetli tepkime vererek hidrojen gazı açığa çıkarırlar.

Na (k) + H2O (s) → NaOH (suda) + 1/2 H2 (g)

Tüm Reklamları Kapat

Ca (k) + 2H2O (s) → Ca(OH)2 (suda) + H2 (g)

Ekzotermik ve Endotermik Tepkimeler

Ekzotermik Reaksiyon: Dışarıya ısı vererek gerçekleşen reaksiyonlardır.

SO2 (g) + 1/2O2 (g) → SO3 (s) + ısı

Endotermik Reaksiyon: Dışarıdan ısı alarak gerçekleşen reaksiyonlardır.

Tüm Reklamları Kapat

KClO3 (suda) + ısı → 3/2 O2 (g) + KCl (suda)

Polimerleşme Tepkimeleri

Monomer denilen küçük moleküller vardır. Bu moleküller kovalent bağ kullanarak devasa yapılar elde ederlerse polimer denilen maddeleri oluştururlar. Burada olan birleşme tepkimesi de polimerleşme olarak isimlendirilmektedir.

Hidroliz Tepkimeleri

Bu tepkimeler büyük moleküllerin su molekülleri tarafından daha küçük parçalara bölünerek parçalanmasıdır. Yağlar, proteinler ve karbonhidratlar su ile bu tepkimeye uğrarlar.

Protein + (n – 1) H2O → n (Aminoasit)

Tüm Reklamları Kapat

Karbonhidrat + (n – 1) H2O → n (Monosakkarit)

Yağ + H2O → Yağ Asidi + Gliserin

Okundu Olarak İşaretle
2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Raporla
Mantık Hatası Bildir
Yukarı Zıpla
Bu Blog Yazısı Sana Ne Hissettirdi?
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 1
  • Muhteşem! 0
  • Tebrikler! 0
  • Bilim Budur! 0
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Umut Verici! 0
  • Merak Uyandırıcı! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 26/04/2025 02:51:43 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/12440

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Size Özel
Makaleler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000

Bize Ulaşın

ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close