Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Karanlık Çağ Hakkında Bilinmeyenler Üzerine

Karanlık Çağ Hakkında Merak Edilen Konular.

2 dakika
139
Karanlık Çağ Hakkında Bilinmeyenler Üzerine
  • Blog Yazısı
Blog Yazısı
Tüm Reklamları Kapat

Karanlık Çağ Derken Kastedilen Nedir?

Aslında "Karanlık Çağ" günümüzde büyük ölçüde modası geçmiş ve uygunsuz olarak addedilen bir tanımdır. Roma İmparatorluğu'nun 4. yüzyılda yıkılmasından sonra uzun bir süre Avrupa'nın teknolojik, kültürel ve. toplumsal anlamda geriye geriye gittiğine inanıldığından, bu çağa "karanlık" dendi. Bu nahoş nitelemenin bir diğer sebebi de o yıllardan günümüze ulaşan belgelerin kısıtlı olması bir diğer nedendir. Yakın tarihli araştırmalar, söz konusu dönemin barbar ve medeniyetsiz şeklinde nitelendirilmesinin pek doğru olmadığını gösteriyor. Günümüzdeki tarihçiler bu dönemi "Erken Orta Çağ" olarak adlandırmayı tercih ediyorlar.[1]

Roma İmparatorluğu'nun Yıkılma Sebebi Nedir?

Roma İmparatorluğu bir günde kurulmadığı gibi bir günde yıkılmamıştır. Roma İmparatorluğu'nun yıkılmasının başlıca sebepleri barbar kavimlerin istilası, (barbar kelimesini Romalılar kendilerine yabancı kavimler için kullanıyorlardı) ekonomik sıkıntılar, Roma lejyonlarının eski gücünü yitirmesi, Hristiyanlığın yükselişi ve geleneksel değerlerin yok oluşu, Hunların Avrupa'ya gelişi ve ardından başlayan kavimler göçü, yolsuzluklar ve siyasi istikrarsızlık, Aşırı genişleme ve askeri giderlerde artış gibi daha bir çok neden vardır.[1]

Katolik Kilisesi Bilimin Gelişmesini Engelledi Mi?

Kilise bilimin gelişmesini engellemekten ziyade insanları, oyunu Kilise'nin kurallarına göre oynamaya razı etmeye çalıştı. Bunun, bilimin gelişimini yavaşlattığı ve dolayısıyla zarar verdiği doğru. Sözde kafirlerle yaşanan bazı gerilimler de bilimsel düşünceye büyük zararlar vermiştir. Öte yandan bu olaylar Orta Çağ'in ilerleyen dönemlerinde ve rönesans sırasında daha yaygın biçimde görüldü.[1]

Tüm Reklamları Kapat

Herkes Dünyanın Düz Olduğuna Mı İnanıyordu?

Hayır, Karanlık Çağ'da yaşamış insanların buna inandığını gösteren hiçbir kanıt yoktur. Ayrıca Kilise bu fikri dayatmaya çalışmamıştır.[1]

Tıp Alanında Gelişmeler Yaşandı Mı?

Kilisenin hastlıkların tedavisi için dua etmeye teşvik etmesi bilim insanlarının hastalıklara tedavi bulmasını zorlaştırıyordu. Hastalıkları Tanrı'nın insana ceza için gönderdiğine dair yaygın bir kanı vardı. Gerçek bilgiden ziyade şansın ve batıl inançların sonucu olsa da bir miktar ilerleme kaydedildi. Örneğin Saksonların 10. Yüzyılda kullandığı göz enfeksiyonu tedavisinin bu gün hala işe yaradığı ortaya çıktı. Bu sırada doğuda İslam'ın Altın Çağı yaşanıyor ve birbiri ardına tıbbi atılımlar gerçekleşiyordu.[1]

Okundu Olarak İşaretle
7
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Raporla
Mantık Hatası Bildir
Yukarı Zıpla
Bu Blog Yazısı Sana Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 3
  • Muhteşem! 0
  • Bilim Budur! 0
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 0
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Umut Verici! 0
  • Merak Uyandırıcı! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 03/05/2025 08:28:55 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/15129

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Size Özel
Makaleler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000

Bize Ulaşın

ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close