Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Jurassic Park Dinozorlar Hakkında Neleri Yanlış Gösterdi?

5 dakika
89
Jurassic Park Dinozorlar Hakkında Neleri Yanlış Gösterdi? Jurassic Park T-rex Breakout Scene
  • Blog Yazısı
Jurassic Park'da T-rex'in kafesinden kaçtığı sahne.
Blog Yazısı
Tüm Reklamları Kapat

Bu blogda Jurassic Park'ın dinozorlar hakkında yaptığı çoğu yanlışa değineceğim ve gerçekte bu dinozorların film yerine gerçekte nasıl bir canlı olduğu hakkında anlatacağım.

Tyrannosaurus Rex

Jurassic Park'daki T-rex'in sahnelerinden biri.
Jurassic Park'daki T-rex'in sahnelerinden biri.

Film de T-rex (Tyrannosaurus Rex) 12 metrelik, 8 tonluk, ve kükreyen dev ve aşırı saldırgan bir canlı olarak gösterildi. Dişleri ağızından dışarı sarkıyordu ve gerçekte olduğundan fark edilebilir derecede zayıftı, kolları içeri değil düz şekildeydi ve bir arabanın peşinden hiç zorluk çekmeden koşabiliyordu ve bunların hepsi T-rex hakkında yanlıştır. T-rex'in gerçekte nasıl olduğuna gelirsek ilk öncelikle T-rex çok daha tombul, ağır (11 ton), uzun (13 metre) ve filmden olduğundan daha da sakin bir canlıydı aynı bugünkü hayvanlar gibi. Kükremesine gelirsek belirtmek isterim ki hiç bir dinozor kükremedi, kükreyemezdi. Onun yerine timsahlar ve büyük kuş türleri gibi düşük frekanslı hırlama sesleri çıkarıyorlardı ve bence bunlar filmdeki kükremeden daha ürkütücü olduğunu düşünüyorum. Bir başka yanlış ise dişleri. Tyrannosaurus ve diğer bütün etçil theropod dinozor türlerinin hiç bir zaman dişleri ağızından dışarı sarkmıyordu onun yerine dudakları vardı. Bir T-rex asla bir arabanın peşinden koşamazdı bunu yapmaya çalışsaydı bir çok kemiğini kırardı. T-rex aşırı ağır olduğundan zaten koşamazlardı onun yerine daha çok hızlı yürüyebilirlerdi. Bir T-rex'in yapılan bir çok araştırmaya göre 30-27 kilometreyi geçmediğine varıldı yani baya hızlı koşmayı deneseydiniz bir T-rex'den kaçabilirdiniz. Bir başka yanlış ise günümüzde theropod dinozorlar da yaygın yapılanlardan biridir o da kollarının içe dönük değil, ön tarafa bakmasıdır. Bu tamamen yanlıştır kollarını bu hale getirmeleri için bileklerini kırmaları gerekirdi. Tyrannosaurus Rex'de bu yanlışlara değindim şimdi sonraki yanlış dinozora geçelim.

Tüm Reklamları Kapat

Velociraptor

Jurassic Park ve Jurassic World'ün Velociraptor tasarımı.
Jurassic Park ve Jurassic World'ün Velociraptor tasarımı.

Velociraptor filmdeki yapılan en yanlış dinozor olabilir gerçekte olduğunun 3 katı büyüklüğe sahipti, yine kolları öne bakıyordu ve dromaeosauridlerin kol yapısına sahip değildi kol anatomisi yanlıştı, yine kükremeye benzer çığlıklar atıyordu ve en büyük yanlışlardan biri ise tüysüzdü. İlk yanlışımız olan büyüklüğü fazla abartı derece büyütülmüştür gerçekte olan Velociraptora göre çünkü neredeyse gerçekte olan bir Velociraptor'un 3 katına çıkarılmıştı büyüklüğü. Bu büyüklük boyut ve uzunluğa bakılırsa bu canlı başka bir dromaeosauridae ailesinin üyesi olan Achillobator giganticus'a benzemektedir ama gerçek hatta az çok birebir aynıdır ama gerçek uzunluğu yaklaşık 2 metreydi gerçi filmdekiler daha çok iki ayaklı etçil bir iguanaya benziyor ama her neyse... Bir başka yanlış Velociraptorların kol yapılarıdır dromaeosauridların kol yapısı diğer maniraptoranlar gibi, bazı türlerde vücuda doğru katlanabilen uzun kolları ve büyük pençelerle biten üç uzun parmağı olan (orta parmak en uzun ve ilk parmak en kısa olan) nispeten büyük elleri vardı ve bugünkü kuşların kanatlarına benzer tüylere sahipti ama filmdekilere bakarsak kolları çok daha uzun, tüysüz, yine kırık bileklere sahipti. Ve geldik tüysüzlüğe ilk öncelikle bugünlerde halk ve çoğu filmlerde dromaeosaurid ya da gerçekte tüyleri olan theropod dinozor türlerinin hiç birinin tüylü olmadığı düşünülür, gösterilen. Fakat bu tamamen yanlıştır çünkü bir çok dromaeosaurid türlerin bütün vücudu tüylerle kaplıdır ve dromaeosauridlerin bu bulunan bir Archaeopteryx lithographica örneğinin tüyleri çok iyi korunmuş haldeydi sonra diğer bulunan çoğu dromaeosaurid türlerindede tüy kalıntıları bulunmaya başlandı ve bu dinozor ailesinin neredeyse tamamı (büyük ihtimalle hepsi)nın tüylere sahip olduğu düşünülmeye başlandı ve bu kesinleşti. Ve bir sonraki yanlışımız olan Velociraptorların kükremeye benzer bağırmalar yapması. Filmde Velociraptor sesleri için kaz, at ve çiftleşen kaplumbağa sesleri birleştirilip kullanıldı. Tyrannosaurus Rex'de belirttiğim gibi hiç bir dinozor kükrememiştir ve gerçekte Velociraptor'un sesinin muhtemelen balaban (Botaurus stellaris) ile Steller deniz kartalı (Haliaeetus pelagicus) seslerinin karışımı olabileceği düşünülmektedir ve halen srinks (syrinx) organı yada memelilerde olan larinks (gırtlak) karşılığı korunmuş halde bulunulmadığı için, çoğunlukla burun boşlukları, iç kulakları ve kafatasları üzerinde yapılmakta olan bilimsel çalışmalarla sesleri tahmin edilmeye çalışılıyor ve bu bilimsel yöntemlerin gösterdiği Velociraptorların muhtemelen "gık gık gık" ve "lak lak lak "gibi çok kesik ve boğuk bir kaba kuş sesi çıkarttığıdır.

Dilophosaurus

Jurassic Park'daki Dilophosaurus sahnesi.
Jurassic Park'daki Dilophosaurus sahnesi.

Dilophosaurus, büyük ihtimalle Jurassic Park sayesinde en yanlış bilinen dinozor türlerinden bir tanesidir çünkü fiziksel özelliklerinden tutun, bu sefer hayvanı devasa yapmak yerine fazla küçük gösterdiler ve tabi ki o zehir tükürme özelliğini verdiler. İlk öncelikle dinozorun büyüklüğüne gelirsek o zamanlarda (1993) Dilophosaurus'un büyük ve bugünkü kadar normal biçimde güçlü bir tür olduğu bilinmiyordu bu yüzden bildikleri bilgi ile Dilophosaurus'u gerçekte bildiğimizden neredeyse 3-2 kat daha küçük yaptılar ve yine eskiden Dilophosaurus'un çok güçlü bir çenesininde olmadığı düşünülüyordu bu yüzden filmin yapımcıları ona zehir tükürebilme ve dikkat çekici olsun diye kafa ile boyun arasına 2 tane uzun crest eklediler ve yine tabi kolları yine öne bakıyordu ve belirttiğim gibi sesi yine zırva. Peki ya Dilophosaurus gerçekte ne kadar büyüktü? Dilophosaurus bugün bildiğimize göre filmdeki 2-3 metre değil, yaklaşık 6-7 metreydi ve 2 metre yüksekliğe (başındaki crest ile) ulaşabiliyordu yani gayet büyüktü ama sadece 400 kilogramdı ve bugün Dilophosaurus'un çok zayıf bir çene kuvveti olmadığını biliyoruz ve muhtemelen Diplophosaurus'un da tüylere sahip olduğu hakkında bazı tartışmalar var ama bu daha kesinleşmiş değildir.

Bu blogda şimdilik bu dinozorları verdim ama daha bir sürü dinozor var Jurassic Park serisinde ve büyük ihtimalle bu bloğun bir 2. partını yapacağım.

Okundu Olarak İşaretle
7
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Raporla
Mantık Hatası Bildir
Yukarı Zıpla
Bu Blog Yazısı Sana Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 2
  • Merak Uyandırıcı! 2
  • Muhteşem! 1
  • Bilim Budur! 1
  • İnanılmaz 1
  • Üzücü! 1
  • Korkutucu! 1
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 0
  • Güldürdü 0
  • Umut Verici! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 12/02/2025 10:05:29 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/16357

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Makaleler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close