İyonizan ve Non-İyonizan Radyasyon Nedir?

- Blog Yazısı
İyonizan Radyasyon Nedir?
- İyonizan radyasyon (veya iyonize edici radyasyon), bir atoma yahut moleküle çarptığı zaman onun elektronlarını sökebilecek kadar güçlü enerji (>10eV) sahibi olan ışıma çeşitlerindendir. Elektron kaybeden moleküller iyonize hâle geçtiği için, ismi de buradan gelmektedir. Elektromanyetik spektrumda iyonizan radyasyona örnek olarak "UV ışınları, X ışınları ve gama ışınları" verilebilir.

- İyonizan radyasyon genetik hasara yol açabilir, kanser riskini arttırabilir hatta fazla maruz kalınması ölümlere bile sonuç olabilir. Ancak "tıp" sektöründe çok yoğun olarak kullanılmaktadır. Hatta bazı hastalıkların tedavileri, "x-ray" dediğimiz aletler ve kanser tanısı gibi tanılar koymakta da radyasyon kullanılmaktadır. İyonizan radyasyonun tıpta tedavi amaçlı kullanıldığı alana "radyoterapi" denir. Ancak bu iyonizan radyasyonlar, kontrollü bir şekilde verildiği için hasta dokusuna veya hastaya, çevreye bir zararı bulunmaz.[1]
Dünya'da Radyasyon:

- Dünya'da bulunan neredeyse her şey radyasyon barındırır. Buna gördüğünüz ışıklar da dahildir. Telefonlar, bizzat insanlar veya evde çalıştırdığınız bir mikrodalga da buna örnektir. Ancak Dünya'da bulunan radyasyonun çoğu "Doğal Radyasyon"dur. Bu oran %85 civarlarındadır. [1]
Non-İyonizan Radyasyon Nedir?
- Non-İyonizan Radyasyon (veya İyonize edici olmayan radyasyon), gücü iyonizan radyasyonun aksine daha az olan, atom veya molekülleri iyonize edebilecek kadar (elektronlarını kopartabilecek kadar) enerji barındırmayan ışıma çeşididir.
- Elektromanyetik spektrumda, non-iyonizan radyasyon örneklerine "Infrared (Kızılötesi) ışınlar, mikrodalgalar veya radyo dalgaları" örnek verilebilir.
Telefonlar İyonizan Radyasyon mu Barındırır?

- Telefonlar, halk arasında dolanan bir efsaneye göre kanser yapma riski taşırlar. Peki bu doğru mu? Tabii ki, Hayır!
- Telefonlar, üstte şemasını verdiğim elektromanyetik spektrumda radyo dalgaları kategorisine girerler. Yani, non-iyonizan radyasyonlardır. Radyo dalgalarının da, iyonize edebilecek kadar enerji barındırmadığını, diğer bir manayla DNA'da hasara yol açabilecek kadar enerji barındırmazlar.
- 3
- 2
- 1
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?
Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:
kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci
Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 30/04/2025 06:28:19 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/18028
İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.