İstanbul Üniversitesi Gözlemevinden Yeni Bir Kısa Dönemli Zonklayan Yıldız Keşfi - Discovery of a Short Period Pulsator from Istanbul University Observatory
İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi Astronomi ve Uzay Bilimleri Bölümü lisans öğrencileri İstanbul Üniversitesi Gözlemevi'nin İST40 teleskobuyla yürüttükleri gözlem programı kapsamında yeni bir değişen yıldız keşfetti.

- Blog Yazısı

İÜ Bilimsel Araştırma Projeleri Biriminin Güdümlü Proje (BAP-3685) desteği ile temin edilen İST40 teleskobu, 2017 yılında başka bir Güdümlü Proje (FBG-2017-23943) ile güçlendirilmiş ve bilimsel bir kamera ile donatılmıştı.
İST40 teleskobu İstanbul Üniversitesi Gözlemevi'nin Beyazıt Yerleşkesinde bulunuyor ve lisans öğrencilerinin eğitim-araştırma faaliyetlerinde kullanılıyor. Teleskop zaman zaman yüksek lisans ve doktora öğrencilerinin tez çalışmaları için de kullanılabiliyor. Bilimsel detektörün Aralık 2017'de yapılan ilk ışık gözleminden beri programlı biçimde gözlemler sürdürülüyor. COVID-19 pandemisinin en etkin olduğu tarihlerde gözlemlere ara verilse de, pandeminin etkinliğinin azalmasıyla, kontrollü biçimde bilimsel faaliyetler yeniden başladı.
İST40 teleskobu bilimsel danışmanı Dr. Öğr. Üyesi Sinan Aliş rehberliğinde gözlemleri yapan ve verileri indirgeyen Mustafa Turan Sağlam, Meryem Çördük, Görkem Özgül, Olcaytuğ Özgüllü, Fatih Erkam Göktürk ve Rahmi Gündüz, gözledikleri alandaki bir yıldızın parlaklığının değiştiğini fark ettiler. Devamında farklı gecelerde yıldızın parlaklık değişimini takip ederek sonuçtan emin oldular.
Yaptıkları gözlem ve analizlerden oluşan çalışma, bilimsel bir makale olarak hazırlandı ve Türk Astronomi Derneği tarafından yayınlanan Turkish Journal of Astronomy and Astrophysics (TJAA) adlı hakemli dergide yayınlanmaya kabul edildi.
Makale için: https://dergipark.org.tr/en/pub/tjaa/issue/69916/1103590[1], [1], [1], [1], [1], [1]
ArXiv[1], [1]: https://arxiv.org/pdf/2206.14632.pdf

Ötegezegen barındıran XO-2 yıldızının alanında yeni bir kısa dönemli zonklayan değişenin keşfini bildiriyoruz. Değişen yıldız, mukayese olarak kullanılırken farkedildi. Kaynağın değişkenliğinin belirlenmesi için kapsamlı bir takip programı izlendi. Çoklu dalgaboyunda elde edilen ışık eğrilerinin analizinden periyodunun yaklaşık P~0.95 saat olduğu belirlendi. Değişim periyodu, genliği ve renk indeksi bu kaynağın büyük olasılıkla bir delta Scuti türü değişen olduğunu gösteriyor. Mutlak parlaklığı (Mv) ve renk indeksi ((B-V)0) sırasıyla 2.76 ve 0.22 olarak belirlendi. Bu renk indeksi A7 tayf türüne ve yaklaşık 7725 K'lik bir etkin sıcaklığa karşılık geliyor. Işık eğrilerinin ayrıca makine öğrenmesi yöntemiyle analizi değişenin ortalama %73 olasılıkla delta Scuti türü olduğunu gösteriyor.
---------------------------------------------------------------------------------------
Undergraduate students of Istanbul University Faculty of Science, Astronomy and Space Sciences Department discovered a new variable star as part of the observation program conducted by Istanbul University Observatory with the IST40 telescope.
The IST40 telescope, which was provided with the support of the Guided Project (BAP-3685) of the IU Scientific Research Projects Unit, was powered by another Guided Project (FBG-2017-23943) in 2017 and equipped with a scientific camera.
The IST40 telescope is located in the Beyazıt Campus of the Istanbul University Observatory and is used in the education-research activities of undergraduate students. From time to time, the telescope can also be used for thesis studies of master's and doctoral students. Since the scientific detector's first light observation in December 2017, observations have been carried out in a programmed manner. Although the observations were suspended during the most effective dates of the COVID-19 pandemic, scientific activities resumed in a controlled manner as the effectiveness of the pandemic decreased.
Evrim Ağacı'nın çalışmalarına Kreosus, Patreon veya YouTube üzerinden maddi destekte bulunarak hem Türkiye'de bilim anlatıcılığının gelişmesine katkı sağlayabilirsiniz, hem de site ve uygulamamızı reklamsız olarak deneyimleyebilirsiniz. Reklamsız deneyim, sitemizin/uygulamamızın çeşitli kısımlarda gösterilen Google reklamlarını ve destek çağrılarını görmediğiniz, %100 reklamsız ve çok daha temiz bir site deneyimi sunmaktadır.
KreosusKreosus'ta her 50₺'lik destek, 1 aylık reklamsız deneyime karşılık geliyor. Bu sayede, tek seferlik destekçilerimiz de, aylık destekçilerimiz de toplam destekleriyle doğru orantılı bir süre boyunca reklamsız deneyim elde edebiliyorlar.
Kreosus destekçilerimizin reklamsız deneyimi, destek olmaya başladıkları anda devreye girmektedir ve ek bir işleme gerek yoktur.
PatreonPatreon destekçilerimiz, destek miktarından bağımsız olarak, Evrim Ağacı'na destek oldukları süre boyunca reklamsız deneyime erişmeyi sürdürebiliyorlar.
Patreon destekçilerimizin Patreon ile ilişkili e-posta hesapları, Evrim Ağacı'ndaki üyelik e-postaları ile birebir aynı olmalıdır. Patreon destekçilerimizin reklamsız deneyiminin devreye girmesi 24 saat alabilmektedir.
YouTubeYouTube destekçilerimizin hepsi otomatik olarak reklamsız deneyime şimdilik erişemiyorlar ve şu anda, YouTube üzerinden her destek seviyesine reklamsız deneyim ayrıcalığını sunamamaktayız. YouTube Destek Sistemi üzerinde sunulan farklı seviyelerin açıklamalarını okuyarak, hangi ayrıcalıklara erişebileceğinizi öğrenebilirsiniz.
Eğer seçtiğiniz seviye reklamsız deneyim ayrıcalığı sunuyorsa, destek olduktan sonra YouTube tarafından gösterilecek olan bağlantıdaki formu doldurarak reklamsız deneyime erişebilirsiniz. YouTube destekçilerimizin reklamsız deneyiminin devreye girmesi, formu doldurduktan sonra 24-72 saat alabilmektedir.
Diğer PlatformlarBu 3 platform haricinde destek olan destekçilerimize ne yazık ki reklamsız deneyim ayrıcalığını sunamamaktayız. Destekleriniz sayesinde sistemlerimizi geliştirmeyi sürdürüyoruz ve umuyoruz bu ayrıcalıkları zamanla genişletebileceğiz.
Giriş yapmayı unutmayın!Reklamsız deneyim için, maddi desteğiniz ile ilişkilendirilmiş olan Evrim Ağacı hesabınıza üye girişi yapmanız gerekmektedir. Giriş yapmadığınız takdirde reklamları görmeye devam edeceksinizdir.
Scientific advisor of the IST40 telescope, Dr. Instructor Mustafa Turan Sağlam, Meryem Çörtük, Görkem Özgül, Olcaytuğ Özgüllü, Fatih Erkam Göktürk and Rahmi Gündüz, who made the observations and reduced the data under the guidance of its member Sinan Aliş, noticed that the brightness of a star in the area they observed changed. Afterwards, they made sure of the result by following the brightness change of the star on different nights.
The study, consisting of their observations and analyzes, was prepared as a scientific article and accepted to be published in the peer-reviewed journal of Turkish Journal of Astronomy and Astrophysics (TJAA), published by the Turkish Astronomical Society.
Article: https://dergipark.org.tr/en/pub/tjaa/issue/69916/1103590
ArXiv: https://arxiv.org/pdf/2206.14632.pdf
We report the discovery of a new short period pulsating variable in the field of exoplanet host star XO-2. Variable has been identified while it was being used as a comparison. In order to verify the variability of the candidate, a comprehensive follow-up was carried out. Period analysis of multi-band light curves revealed a very prominent and consistent pulsation periodicity of P∼0.95 hours. Given the variability period, amplitude and the color index, the object is most likely a \emph{delta Scuti} type variable. Absolute magnitude (Mv) and the color index (B-V)0 of the star determined as 2.76 and 0.22, respectively. This (B−V)0 of the star corresponds to A7 spectral type with an approximate effective temperature of 7725 K. Machine-learning analysis of the time-series data also revealed that the object is of variable type DSCT with a probability of 73% .
- 2
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- ^ a b c d e f g h Mustafa Turan Sağlam, et al. (2022). Discovery Of A Short Period Pulsator From Istanbul University Observatory. Turkish Journal of Astronomy and Astrophysics. doi: 10.55064/tjaa.1103590. | Arşiv Bağlantısı
Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?
Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:
kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci
Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 04/07/2025 14:02:27 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/12086
İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.