Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Işık Hızı(c) 1 Milyar km/s Olsaydı Neler Olurdu?

2 dakika
5
Işık Hızı(c) 1 Milyar km/s Olsaydı Neler Olurdu?
  • Blog Yazısı
Blog Yazısı
Tüm Reklamları Kapat

Vakumda ışık hızı olarak kabul ettiğimiz 299.792.458 m/s (≈300 000 km/s) evrenin temel sabitlerinden biridir. Peki, bu sabitin değeri hayali olarak 1.000.000.000 km/s (yaklaşık 3 333 c) olarak belirlenmiş olsaydı, hem gündelik hayatımızda hem de modern fiziğin uygulamalarında hangi farklılıkları gözlerdik?

1- Görelilik Etkileri ve Günlük Yaşam

Görelilikte önemli olan, bir cismin hızıyla c arasındaki v/c oranıdır. Örneğin bir araç 1.000 km/s hızla giderse:

vcyeni=1.0001.000.000.000=10−6\frac{v}{c_{yeni}} = \frac{1.000}{1.000.000.000} = 10^{-6}

Tüm Reklamları Kapat

yani hâlâ göz ardı edilebilecek kadar küçük. Bu yüzden uçak, tren ya da otomobil hızlarında hiçbir görelilik etkisi deneyimlemeyiz. Diğer yandan gündelik yaşamımızda kullandığımız hassas mesafe ölçümü gerektiren cihazlardaki sinyal gecikmeleri mikrosaniye yerine pikosaniye düzeylerine düşerdi.

***

2- Uzay İletişimi ve Keşif Teknolojileri

Şu anki uzay çalışmalarında ışık hızı çalışmalarımızı epey kısıtlıyor. Kendi güneş sistemimizdeki çoğu gezegen ile aramızdaki mesafeden ötürü gerçek zamanlı haberleşme imkanımız ne yazık ki yok. Ancak ışık hızı saniyede 1 milyar km gibi absürt bir sayı olsaydı güneş sistemimizdeki bir çok gezegen üzerinde gerçek zamanlı veri iletimi sayesinde gecikmenin pratikte bir önemi kalmazdı. Güneş ile aramızdaki milyonlarca kilometrelik mesafeden ötürü ışığın bize ulaştığı süre 8 dakika 20 saniye yerine yaklaşık 0.0015 saniye gibi önemsenmeyecek kadar küçük zaman dilimlerine kadar düşerdi. Bir başka örnekte ise eğer ki Dünyamızı bir gün terk etmek durumunda kalırsak muhtemelen bize kapılarını açacak ve yeni evimiz olmaya muhtemel aday olan Mars ile ortalama 12 dakikalık gecikme, 0.6 saniye gibi neredeyse anlık diyebileceğimiz bir hıza ulaşabilirdi. Ancak bazı durumlar neticesinde ışık yani elektromanyetik dalga hızının bu denli yüksek olması bizi olumsuz etkileyebilirdi. Şöyle bir durum yaşandığını varsayalım. Galaksimiz öteki tarafındaki bir yıldızın süpernova ile patladığını, etrafına muazzam bir enerji yaydığını hayal edelim. Işık eğer gerçekten saniyede 1 milyar km hız ile ilerliyor olsaydı, samanyolu galaksisini baştan sona yaklaşık 30 yılda kat edebileceğini düşünecek olursa patlamanın etkileri 30 yıldan daha kısa bir sürede bize ulaşacağını, belki de Dünyada yaşam bu noktalara gelemeyebileceğinin çıkarımını çok basit bir şekilde yapabiliriz.

3- Enerji ve Temel Fizik Üzerine Etkileri

Albert Einstein'ın 1905 yılında yayımladığı E = mc² formülünü yeni ışık hızı değeri ile birim kütleden açığa çıkan enerjinin muazzam bir oranda arttığını görebiliriz. Ancak c’nin sabit olarak saniyede 1 milyar km’ye yükselmesi; teorik enerji potansiyelimizi astronomik ölçekte artırsa da, deneysel ve gözlemsel sonuçları belirleyen boyutsuz sabitler ve relativistik oranlar değişmediği için — daha yüksek enerji barındıran ama aynı temel fizik yasalarını koruyan — bir evrende var olurduk. Bu da demektir ki, laboratuvarlarımızdaki atomik spektrumdan kozmik enflasyona kadar pek çok fenomen, yalnızca “ölçek” değişikliğine uğrar; öz, olduğu gibi kalırdı.

Okundu Olarak İşaretle
1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Raporla
Mantık Hatası Bildir
Yukarı Zıpla
Bu Blog Yazısı Sana Ne Hissettirdi?
  • Muhteşem! 1
  • Tebrikler! 1
  • Bilim Budur! 1
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 1
  • Umut Verici! 1
  • Merak Uyandırıcı! 1
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 20/05/2025 09:35:21 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/20652

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Size Özel
Makaleler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000

Bize Ulaşın

ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close