Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

ISAAC NEWTON'UN HAYATI

Newton'un hayatı

2 dakika
2,983
ISAAC NEWTON'UN HAYATI
  • Blog Yazısı
Blog Yazısı
Tüm Reklamları Kapat

Isaac Newton 1643-1727

190–205 IQ

Vatandaşlık : İngiltere

Tüm Reklamları Kapat

Dalı: Fizik, matematik, astronomi, felsefe, teolog ve yazar

Etkilendikleri: Aristoteles, Johannes Kepler

Etkiledikleri: Voltaire, Albert Einstein, Edmond Halley, Isaac Asimov

Tüm Reklamları Kapat

Newton’un Hayatı

25 Aralık 1642 tarihinde İngiltere'nin Grantham şehrinin yakınlarındaki Woolsthorpe’da bir erken doğum sonucu bebek Newton dünyaya geldi. Newton oldukça zayıf bir çocuktu ve hatta ilk günlerinde hayatta kalacağı beklenmiyordu. Babasını doğumundan önce kaybetmişti. Newton 4 yaşındayken annesi başka biri ile evlendi ve yeni kocasının yanına yerleşti.Annesi Newton'u anneannesine bıraktı ve Newton yedi yıl anneannesinin yanında kaldı. Daha sonra ölen kocasının mirası ile dönen annesi Newton’u King School’a gönderdi. Newton 1661 yılında Cambridge'de Trinity College'a girdi. Okula "sizar" olarak girmişti, hem okulda çalışıyor hem de okuyordu. Isaac Newton burada 3 yıl boyunca cebir, geometri ve trigonometri dersleri aldı. Ayrıca Latince ve Antik Yunanca’yı öğrendi. Bu süreçte Galileo ve Kepler’in eserleri ile tanıştı ve etkilendi. Üniversitedeyken 'Büyük Veba' yüzünden çiftliğe gitti ve matematik, ışık ve renk üzerine kuramlarını formüle etmeye başladı. Çiftlikte geçirdiği bu iki sene oldukça verimliydi ve bu dönemde kütleçekim üzerinde düşünmeye başladı.Çiftlikteki çalışmalarında diferansiyel ve integral hesaplamalarının temelini attı. Orada yere düşen elma ile yer çekimini bulduğuna inanılıyor.

Çiftlikte karanlık bir odada güneş ışığını bir prizmaya tutarak ışık tayfı oluşturmuş ve beyaz ışığın tek başına bir birim olmadığını fark etmiştir.1667'de Newton, üniversite tekrar açılınca Cambridge'e geri döndü, İlk yansıtıcı teleskopunu 1668'de inşa etti ve 1669 yılında matematik profesörü oldu. 30 yıl boyunca Cambridge’de çalışmalarını sürdüren Newton, yaklaşık 30 yıl Cambridge'de kaldı ve mektuplar yoluyla diğer bilim insanları ile konuşarak tek başına çalışmalarına devam etti. Bu yıllar boyunca en büyük eseri olan Principia yani uzun ismiyle “Doğa Felsefesinin Matematiksel İlkeleri” isimli eserini yazar. Aynalı teleskobu 1671’de geliştiren Newton; 1672 de de Royal Society üyeliğine seçilerek unvanını artırdı. Renk olgusu üzerinde yaptığı bilimsel çalışması nedeniyle Robert Hooke’un eleştirilerine maruz kalan Newton; bilim dünyası ile ilişkisini bitirerek içine kapanmayı seçti. Optik konusunda 1675 de iki bildirisi yayınlandıktan sonra yeni tartışmalara hedef olmuş ve Hooke yayınlanan bildiride adı geçen bazı sonuçlarda kendi buluşu olduğunu iddia ederek Newton’u bunları kullanmakla suçlamıştır. Bu durum nedeniyle 1678 yılında büyük bir bunalım yaşayan Newton’un; ünlü matematikçi ve astronom olan yakın dostu Edmond Halley tarafından tekrar 6 yıl sonra bilim dünyasına geri dönüş yapmasını sağlamıştır. Newton; kralın düşürülmesi ile 1689 yılında Üniversite de parlamento temsilciliğine seçilmiştir. 1696'da Newton'a Kraliyet darphanesinin müdürlüğü teklif edildi ve Newton kabul ederek Londra'ya yerleşti. 703'te Royal Society'nin başına getirildi ve ölümüne kadar bu görevde kaldı. 1705'te şövalyelik ünvanı aldı. Newton 31 Mart 1727'de hayatını kaybetti ve Westminster Manastırı'nda gömüldü.

Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Aslında maddi destek istememizin nedeni çok basit: Çünkü Evrim Ağacı, bizim tek mesleğimiz, tek gelir kaynağımız. Birçoklarının aksine bizler, sosyal medyada gördüğünüz makale ve videolarımızı hobi olarak, mesleğimizden arta kalan zamanlarda yapmıyoruz. Dolayısıyla bu işi sürdürebilmek için gelir elde etmemiz gerekiyor.

Bunda elbette ki hiçbir sakınca yok; kimin, ne şartlar altında yayın yapmayı seçtiği büyük oranda bir tercih meselesi. Ne var ki biz, eğer ana mesleklerimizi icra edecek olursak (yani kendi mesleğimiz doğrultusunda bir iş sahibi olursak) Evrim Ağacı'na zaman ayıramayacağımızı, ayakta tutamayacağımızı biliyoruz. Çünkü az sonra detaylarını vereceğimiz üzere, Evrim Ağacı sosyal medyada denk geldiğiniz makale ve videolardan çok daha büyük, kapsamlı ve aşırı zaman alan bir bilim platformu projesi. Bu nedenle bizler, meslek olarak Evrim Ağacı'nı seçtik.

Eğer hem Evrim Ağacı'ndan hayatımızı idame ettirecek, mesleklerimizi bırakmayı en azından kısmen meşrulaştıracak ve mantıklı kılacak kadar bir gelir kaynağı elde edemezsek, mecburen Evrim Ağacı'nı bırakıp, kendi mesleklerimize döneceğiz. Ama bunu istemiyoruz ve bu nedenle didiniyoruz.

ZAMAN ÇİZELGESİ

1642- Isaac Newton 25 Aralıkta İngiltere'de doğdu

1655- Newton, 17 yaşına kadar King's School'da okudu.

1661- Trinity College Cambridge'de kabul edildi. 4 yıl bu okulda okuduktan sonra matematik bölümünden mezun oldu.

1670- Newton ilgi duyduğu iki konuda ders vermeye başladı: Optik ve Astronomi.

1672- Newton ilk icadı olan yansıtıcı teleskobu icat etti ve Londra Kraliyet Akademisine sundu.

Tüm Reklamları Kapat

1687- Newton, gezegenlerin hareketi ve yerçekimi kuvveti üzerine yaptığı uzun çalışmalar sonucunda Philosophiae Naturalis ve Pringia Mathematica'yı yayınladı.

1705- Trinity Koleji'ni ziyareti sonucunda, çalışmaları nedeniyle şövalyelik ünvanı ile ödüllendirildi

1727- 84 yaşındayken uykusunda öldü

Tüm Reklamları Kapat

KAYNAKÇA

How It Works

https://medium.com/

https://tr.wikipedia.org/wiki/Isaac_Newton

Tüm Reklamları Kapat

Agora Bilim Pazarı
Sinyaller ve Sistemler
  • Boyut: 19,0*23,5
  • Basım: 2
  • ISBN No: 9786053559658
Devamını Göster
₺836.00
Sinyaller ve Sistemler

https://www.bilimma.com/isaac-newton/

https://onedio.com/haber/isaac-newton-kimdir-newton-un-hayati-ve-icatlari-1002072

https://www.haberturk.com/isaac-newton-kimdir-yercekimi-kuvvet-kanunu-ve-eylemsizlik-prensibi-hbrt-2520705

https://griceviz.com/dunyayi-degistiren-bilim-insani-sir-isaac-newton/

https://www.newton.ac.uk/about/isaac-newton/life

https://www.tzv.org.tr/#/haber/5624

Okundu Olarak İşaretle
3
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Raporla
Mantık Hatası Bildir
Yukarı Zıpla
Bu Blog Yazısı Sana Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 2
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 2
  • Muhteşem! 1
  • Bilim Budur! 1
  • Güldürdü 1
  • İnanılmaz 1
  • Umut Verici! 1
  • Merak Uyandırıcı! 1
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 24/04/2025 05:38:25 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/12005

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Size Özel
Makaleler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000

Bize Ulaşın

ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close