Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

İnsülin Direnci İle Kısırlık Arasındaki Korelasyonun Araştırılmasındaki Gelişmeler

3 dakika
29
İnsülin Direnci İle Kısırlık Arasındaki Korelasyonun Araştırılmasındaki Gelişmeler Gebelik
  • Blog Yazısı
Hamile kadın ve besin
Blog Yazısı
Tüm Reklamları Kapat

İnsülin direnci (IR) yalnızca çeşitli metabolik hastalıkların gelişiminde rol almakla kalmaz, aynı zamanda kadın üreme fonksiyonunu da etkiler ve bir dereceye kadar kadın kısırlığıyla yakından ilişkilidir. IR, oksidatif stresi aktive ederek, enerji metabolizmasına müdahale ederek, oosit gelişimini, embriyo kalitesini ve endometriyal toleransı etkileyerek, hormon salgısını ve embriyo implantasyonunu etkileyerek, ayrıca infertil popülasyonlarda yardımlı gebelik sonuçlarını etkileyerek ve başarı oranını azaltarak kadınlarda kısırlık riskini artırabilir. [1]

Kısırlık, üreme çağındaki, herhangi bir doğum kontrolü kullanmayan ve en az 12 ay boyunca düzenli seks yapan ve gebelik elde edemeyen çiftlerin karşılaştığı önemli bir tıbbi ve sosyal sorundur. Dünya çapında önemli bir tıbbi ve sosyal sorundur. Kadınlarda kısırlığın ana nedenleri arasında pelvik tubal faktörler ve yumurtlama bozuklukları yer alır. Bunlar arasında luteal yetmezlik, hiperprolaktinemi, polikistik over sendromu ve tiroid fonksiyon bozukluğu gibi endokrin faktörler yumurta gelişimini, yumurtlamayı ve endometriyal toleransı birçok aşamada etkileyebilir, kısırlık riskini artırabilir ve adet anormalliklerine neden olabilir. Obezite aynı zamanda lipid metabolizması ve insülin metabolizmasındaki anormallikler yoluyla doğurganlığı da etkileyebilir ve kadınlarda kısırlık için bağımsız bir risk faktörüdür.

[1]Polikistik over sendromu (PKOS), üreme çağındaki kadınlarda üreme bozukluklarıyla birlikte görülen yaygın bir metabolik anormallik olup prevalansı %5-10 arasındadır. kadınların üreme sağlığı ve yaşam kalitesi için ciddi bir tehdittir. PKOS'un klinik fenotipi çeşitlidir ve tanı kriterleri tam olarak standardize edilmemiştir. Şu anda, Avrupa Üreme ve Embriyoloji Derneği (ESHRE), Ulusal Sağlık Enstitüleri (NIH), Rotterdam Tanı Kriterleri dahil olmak üzere çeşitli ulusal ve profesyonel kuruluşlar tanı kriterleri yayınlamıştır. 2018'de Çin Kadın Hastalıkları ve Doğum Derneği de kendi teşhis kriterlerini yayınladı. Bunlar arasında, 2004 Rotterdam kriterleri dünya çapında en yaygın kullanılan tanı kriterleridir; seyrek ovulasyon ve/veya anovülasyon, hiperandrojenizmin klinik ve/veya biyokimyasal kanıtı ve yumurtalık polikistik değişikliklerini düşündüren ultrasonu içerir.

Tüm Reklamları Kapat

Çevre ve kötü yaşam tarzı insan sağlığını etkiler ve aynı zamanda PKOS'un metabolik bozukluklarını da ağırlaştırır. Çevredeki bazı toksik ve tehlikeli maddeler, özellikle nonilfenol içeren deterjanlar ve organofosforlu/klorlu pestisitler gibi “çevresel endokrin bozucular (EED)” insan vücuduna doğrudan veya dolaylı olarak girerek insan hormon metabolizmasını etkileyebilir. Bisfenol bazlı propan çoğu hayvanda yumurtalık androjen salgısını arttırır. Ve PKOS hastalarında vücutta bisfenol bazlı propanın birikmesi nedeniyle. Aşırı androjenlerin vücuttan temizlenmesini yavaşlatabilir ve azaltabilir ve ayrıca IR'ye neden olabilir. Bir çalışma, hiperandrojenik bir rahim ortamında doğan dişi fetüslerin yetişkinlikte PKOS özelliklerini sergileme olasılığının, nispeten normal androjenik bir ortamda doğan dişi fetüslere göre çok daha yüksek olduğunu göstermiştir. PKOS'lu hastalar metabolik sendrom (MS) geliştirme açısından yüksek risk altındadır ve yaş ve obezite, farklı popülasyonlarda metabolik sendromun prevalansını belirlemede temel faktörlerdir. PKOS'lu hastalarda MS prevalansı, çeşitli bölgelerdeki etnik köken ve beslenme yapısındaki farklılıklar ve ayrıca MS için farklı tanı kriterlerinin uygulanması nedeniyle tutarsız olarak rapor edilmiştir. ABD nüfusu üzerinde yapılan bir araştırmaya göre verileri MS prevalansının ergen PKOS hastalarında yaklaşık %37, yetişkin PKOS hastalarında ise %34,4 ~ %47,9 olduğunu göstermektedir. Asya ülkelerindeki PKOS hastalarında metabolik sendrom çalışmasının sonuçları, 25 yaş altı, 25~30 yaş arası ve 30 yaş üstü PKOS'lu kadınlarda MS prevalansının 22 olduğunu göstermiştir.5 Sırasıyla %, %27,8 ve %53,5. Brezilya'da 20-24, 25-29 ve 30-34 yaşlarındaki PKOS hastalarında metabolik sendrom prevalansı sırasıyla %12,1, %31,7 ve %42,9'du. PKOS, sıklıkla IR, hiperandrojenemi/klinik bulgular ve obezite ile birlikte görülen yumurtlama bozuklukları olan kadın kısırlığı hastalarından oluşan yaygın bir gruptur. Artan sayıda çalışma göstermiştir.

IR, hiperandrojenizm ve obezite arasındaki etkileşim, anormal enerji metabolizmasına, bozulmuş foliküler gelişime, anormal oosit kalitesine, anormal yumurtlamaya, bozulmuş endometrial fonksiyona ve artan tromboz riskine yol açarak embriyo kalitesinin düşmesine neden olur. Döllenmeme ve düşük yapma riski artar.

Okundu Olarak İşaretle
0
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Raporla
Mantık Hatası Bildir
Yukarı Zıpla
Bu Blog Yazısı Sana Ne Hissettirdi?
  • Muhteşem! 0
  • Tebrikler! 0
  • Bilim Budur! 0
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 0
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Umut Verici! 0
  • Merak Uyandırıcı! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  • ^ Roubing Lei, et al. (2024). Advances In Research On The Correlation Between Insulin Resistance And Infertility. NCBI. | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 24/05/2025 11:22:19 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/17398

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Size Özel
Makaleler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000

Bize Ulaşın

ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close