Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Hukuk Fakültesi 101

Üniversite sınav sonuçları açıklandı. Tercihler sona ermeden önce hukuk fakültesini tercih edecek olanlara son uyarıda bulunmak istedik.

3 dakika
48
Hukuk Fakültesi 101
  • Blog Yazısı
Blog Yazısı
Tüm Reklamları Kapat

Merhaba müstakbel üniversiteli. Tercih sonuçları açıklandı ve hukuk fakültesi yazmayı mı düşünüyorsun? Tercihlerini onaylamadan önce son kez seni uyarmak istedik. Dur! Yapma! O düğmeye basarsan hiçbir şey eskisi gibi olmayacak.

Öncelikle tebrik ederiz. Hukuk fakültesi yazacak kadar yüksek bir sıralamaya girdiysen başarılı bir sonucun var demektir. Belki yıllarca çalıştın, belki mezuna kaldın... Bu sıralamayı bunca emekle başarıp hukuk fakültesi yazmayı düşünüyorsun. Peki, değer mi? Üniversitedeki en havalı bölümlerden biri olduğu ve ortamlarda "Hukukçuyum." denildiğinde gözlerin sana döndüğü bir gerçek. Mezun olduktan sonra iş bulmak diğer bölümlere göre nispeten daha kolay. Ayrıca özel sektörde veya kamu sektöründe iş bulmak yerine kendi ofisini de açabilirsin. Kendi ofisini açtığında sabit bir çalışma saati olmadığı için keyfine göre çalışma sistemini de oluşturabilirsin. Maaşın asla sabit olmadığı için bir ay asgari ücret bir ay 5-6 sıfırlı paralar da kazanabilirsin. Her şey göründüğü gibi mi? İşte hukuk fakültesini okumamak için nedenler:

1-)Öncelikle şunu bilmeni isterim: kitap okumayı seviyorsan bu bölüm bir şekilde okunuyor. Ama kitap okumayı sevmiyorsan dünyada cehennemi yaşıyor gibi eziyet çekebilirsin. Bu bölümün tek materyali kitap. Binlerce sayfalık kitapları 3-4 aylık kısa bir sürede öğrenmeye (ezberlemeye) çalışmak zaten bu bölümün zor olan ilk kısmı. Sosyal hayata vakit ayırmak gerekli; ama üniversitede diğer bölümleri okuyanlar kadar sosyalleşemeyeceksiniz ders çalışmaktan.

Tüm Reklamları Kapat

2-)İkinci zor kısmı da o kadar çalışmaya rağmen 10-20 gibi düşük puanlar alacağın gerçeği. Bu gerçekle yüzleştikçe "Ben salak mıyım? Bu bölüm bana göre değil mi? Acaba yol yakınken bölüm mü değiştirsem?" gibi sorular ikinci dönemde/ senede insanların bu bölümü bırakmasına sebep oluyor. Her dönem 5-6 kişi bölümü bırakıp başka bölüme geçiyor. İnsan psikolojisini zorlayan bir bölüm gerçekten, depresyonda olan girmemeli.

3-)Bir şekilde mezun oldunuz diyelim. Bu sefer hukuk mesleklerine giriş sınavı diye bir sınava giriyorsunuz. Bu sınavın zorluğunun bilinmemesi, bu sene (2024) ilk defa girileceği için her şeyin muamma olması ve kaç kişinin başarılı olacağı en büyük sorun.

4-)Bu bölümden sonra avukat, hakim, savcı, noter, kaymakam, akademisyen, memur, müdür... olabiliyorsunuz. Hepsi birbirinden havalı gelse de hepsi birbirinden farklı zorlukları içeriyor: Avukat olduğunuzda iş bulabilmek diğer sektörlere göre nispeten daha kolay olsa da maaş ne yazık ki yeni mezunlar için asgari ücret düzeyinde. (hatta altında) Ofisinizi açmak isterseniz giderler gelirinizin de üstünde ayrıca yeni mezunken müvekkil bulabilmek de kolay değil. Hakim, savcı olmak isteseniz sınavı kazanmanız yetmediği gibi mülakat adı altında sağlam bir referans (torpil?) bulmanız gerekiyor. Noterlik için bir sıraya giriyorsunuz ve 80-90 yaşınıza kadar yaşarsanız "belki" size sıra gelebilir.

5-)Çok fazla sorumluluk alıyorsunuz. Kiminin hayatı, kiminin parası, kiminin vicdanı sizin ağzınızdan çıkacak bir cümleye bakıyor bazen. Karakolda polisle, adliyede memurla, hacizde borçlularla kavga edebiliyor ve hatta şiddete maruz kalabiliyoruz. Öldürülen, sakatlanan meslektaşlarımız var. Bu kadar riskin sonucunda alınan para asla değmiyor.

Tüm Reklamları Kapat

6-)Size asla mutlu insan gelmiyor. Her zaman en mutsuz ve/veya en sorunlu tiplerle uğraşacaksınız. Kazandığınız parayı etrafınızda biraz mutlu insan görebilmek için harcayacaksınız. Onlar da sizin avukat olduğunuzu öğrenince hemen dert anlatmaya başlayacak. Bu yüzden günün sonunda ne iş yaptığınızı saklarken bulacaksınız kendinizi.

Bu kadar soruna rağmen neden hâlâ Türkiye'de avukatlık yapıyorsunuz diyebilirsiniz. Üç cevabı var bu sorunun. Birincisi: Başka seçenek yok. Bugün birçok avukat başka seçeneği olduğunda mesleği bırakıyor ve başka bir sektöre geçiyor. İkincisi: Avukatlık ciddi anlamda emek verilen bir meslek ve kadar emek verdikten sonra bırakmak istemiyorsunuz. Üçüncüsü: Bu meslek birilerinin hayaliydi.

Bu bölümü yazmadan önce sizlere son kez uyarıda bulunmak istedik. Hâlâ "Benim hayalim" diyerek bu bölümü yazacaksanız sizlere geçmiş olsun ve hoş geldiniz müstakbel meslektaşlarımız.

Okundu Olarak İşaretle
2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Raporla
Mantık Hatası Bildir
Yukarı Zıpla
Bu Blog Yazısı Sana Ne Hissettirdi?
  • Muhteşem! 0
  • Tebrikler! 0
  • Bilim Budur! 0
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 0
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Umut Verici! 0
  • Merak Uyandırıcı! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 25/05/2025 11:40:30 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/18272

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Size Özel
Makaleler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000

Bize Ulaşın

ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close