Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Gölge Enerji: Işık Yemeyen, Karanlığı Seven Bakteriler!

Radyasyonun Canlılar İçin Yeni Bir Enerji Kaynağı Olması

2 dakika
14
Gölge Enerji: Işık Yemeyen, Karanlığı Seven Bakteriler! Desulforudis audaxviator
  • Blog Yazısı
Bir hücre
Blog Yazısı
Tüm Reklamları Kapat

Hayat dediğimiz şey çoğunlukla ışığa bağlıdır. Bitkiler güneş ışığını emer, hayvanlar bitkileri ya da birbirlerini yer, biz insanlar da enerjimizi bu zincirin ucundan alırız. Ama bazı canlılar var ki ışığa değil, karanlığa bağımlı. Güneş ışığı olmadan hayatta kalan, enerjisini görünmeyen kaynaklardan alan bakterilerden bahsediyoruz. Işık yemeyen bu mikroskobik canlılar, yerin derinliklerinde, okyanus tabanlarında, hatta nükleer reaktörlerin yakınında yaşıyorlar.

Bu bakterilere verilen isim: "Desulforudis audaxviator" yani radyasyona dirençli bakteri.

Desulforudis audaxviator'ın fotoğradı
Desulforudis audaxviator'ın fotoğradı
Wikipedia

Radyoaktif Hayat: Karanlıktan Enerji Emen Canlılar

Tüm Reklamları Kapat

Düşün bir: Güneş ışığının asla ulaşmadığı, oksijenin bulunmadığı, toksik maddelerle dolu bir ortam. Bir insan ya da hayvan için ölümcül olan bu şartlar, bazı bakteriler için adeta bir ziyafete dönüşüyor. Bilim insanları, "Moskova yakınlarındaki terk edilmiş bir nükleer test sahasında", uranyumla kaplı kayaların yüzeyinde ince siyah bir bakteri tabakası keşfettiklerinde gözlerine inanamadı. Bu canlılar, hiçbir klasik enerji kaynağı olmadan hayatta kalıyorlardı. Ne güneş ışığı, ne organik besin, ne de oksijen… Peki ama nasıl?

Yapılan incelemeler, bu bakterilerin "iyonlaştırıcı radyasyonu"bir tür enerji kaynağı olarak kullanabildiğini ortaya koydu. Bu, daha önce doğrudan gözlenmemiş bir yaşam biçimiydi.

Karanlıkta Gelişen Yaşam Formları

Bu organizmalar, klasik yaşam formu tanımlarımıza uymuyor. Onlar için ne güneş gerekli, ne de organik besin. Bazen sadece bir avuç toryum ya da uranyum minerali yeterli oluyor. Radyasyon emildikçe, hücre içindeki bazı proteinler, bu enerjiyi ATP üretimine yönlendiriyor. Bir nevi nükleer batarya gibi çalışıyorlar.

Tüm Reklamları Kapat

Dr. Belikov, bu bakterilerin derin uzaydaki yaşam ihtimali için büyük ipuçları verdiğini söylüyor:

Eğer Güneş ışığı olmadan bu kadar az enerjiyle bile hayat sürdürülebiliyorsa, Mars’ın altında ya da Europa’nın buz tabakalarının altında yaşam olmaması için hiçbir neden yok.

Radyasyonla Temizlenmiş Toprak

Bu bakterilerin dünyadaki pratik kullanım alanları da oldukça çarpıcı. Nükleer felaket bölgelerinde radyasyonu emip, zararlı iyonları parçalayarak toprağı arındırmaları sağlanabilir. Japonya’daki Fukuşima reaktörü çevresinde şu anda bu bakterilerle yapılan pilot bir proje başlatıldı bile. Radyasyonu emerken aynı zamanda genetik olarak programlanarak çevreye faydalı maddeler salgılayabiliyorlar: örneğin demiri ayrıştırarak kullanışlı hale getirme veya toprak pH’ını düzenleme gibi.

Bir Gün Kendi Kendine Temizlenen Kentler?

Gelecek hayalinde, binaların dış cephesine kaplanmış bakteriyel tabakalarla radyasyonu filtreleyen akıllı şehirler olabilir. Belki de en yoğun trafikli caddelerde dahi, bu bakteriler, havadaki serbest radikalleri ve iyonları emerek, yaşayan hava filtreleri gibi çalışabilirler. Bilim insanları, bu fikre “BiyoKalkan Şehirler” diyor.

Yaşam Nedir Sorusuna Yeni Bir Yanıt

Bu bakteriler, bizlere şunu bir kez daha hatırlatıyor: Hayat sandığımızdan çok daha dayanıklı ve çok daha yaratıcı. Güneşsiz, susuz, oksijensiz... hatta radyoaktif bir karanlıkta bile yaşam kendine bir yol bulabiliyor. Belki de evrende yalnız değiliz. Belki de sadece yanlış ışık altında bakıyoruzdur.

Okundu Olarak İşaretle
3
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Raporla
Mantık Hatası Bildir
Yukarı Zıpla
Bu Blog Yazısı Sana Ne Hissettirdi?
  • Muhteşem! 0
  • Tebrikler! 0
  • Bilim Budur! 0
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 0
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Umut Verici! 0
  • Merak Uyandırıcı! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  • A. Madrigal. One-Organism Ecosystem Discovered In African Gold Mine. (9 Ekim 2008). Alındığı Tarih: 17 Nisan 2025. Alındığı Yer: WIRED | Arşiv Bağlantısı
  • E. Fritz, Tomsk State University, et al. Scientists Find An Underground Bacterium That Could Live On Mars. (23 Nisan 2019). Alındığı Tarih: 17 Nisan 2025. Alındığı Yer: phys | Arşiv Bağlantısı
  • T. H. Saey. Community Of One. (9 Ekim 2008). Alındığı Tarih: 18 Nisan 2025. Alındığı Yer: Science News | Arşiv Bağlantısı
  • D. Chivian , E. L. Brodie, E. J. Alm, D. E. Culley, P. S. Dehal, T. Z. DeSantis, T. M. Gihring, A. Lapidus, L. H. Lin, S. R. Lowry, D. P. Moser, P. M. Richardson, G. Southam, G. Wanger, L. M. Pratt, G. L. Andersen, T. C. Hazen, F. J. Brockman, A. P., et al. Environmental Genomics Reveals A Single-Species Ecosystem Deep Within Earth. (10 Ekim 2025). Alındığı Tarih: 18 Nisan 2025. Alındığı Yer: science doi: 10.1126/science.1155495. | Arşiv Bağlantısı
  • D. Orf. A Lifeform Named Conan The Bacterium Defies Radiation. Its Secrets Could Save Humans.. (16 Aralık 2024). Alındığı Tarih: 18 Nisan 2025. Alındığı Yer: Popular Mechanics | Arşiv Bağlantısı
  • A. Gronstal. Life In The Extreme: Radiation. Alındığı Tarih: 18 Nisan 2025. Alındığı Yer: astrobiology | Arşiv Bağlantısı
  • Wikipedia. Desulforudis Audaxviator. (14 Ekim 2008). Alındığı Tarih: 18 Nisan 2025. Alındığı Yer: Wikipedia | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 06/07/2025 17:03:35 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/20395

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Size Özel
Makaleler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000

Bize Ulaşın

ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close