Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Gerçekliğin Sınırlarını Yoklamak İçin Hayal Edilen Farklı Düşünce Deneyleri

Gerçekliğin Sınırlarını Yoklamak İçin Hayal Edilen Farklı Düşünce Deneyleri
3 dakika
47
  • Blog Yazısı
Blog Yazısı
Tüm Reklamları Kapat

Felsefe tarihinde gerçekliğin doğasını sorgulayan pek çok düşünce deneyi var. Bunlardan kendi adıma en sevdiklerimi çok çok kısa bir şekilde özetlemek istiyorum:

Platon'un Mağara Alegorisi: İnsanların gerçekliği kavrama sürecini, mağarada gölgeleri gerçek sanan mahkumların hikayesi üzerinden anlatır. Buna göre bizler aslında gerçek evrende meydana gelen olayların sadece gölgelerini görebiliyoruz asıl olayları göremiyoruz.

Descartes'ın Kötü Cin Hipotezi: Tüm algılarımızın ve düşüncelerimizin bizi aldatan bir kötü cin tarafından oluşturulduğunu ve gerçek olmadığını varsayar. Günümüzdeki simülasyon teorisine şu açıdan benzediğini kabul edebilir miyiz: Eğer simülasyonun içindeysek ve düşüncelerimiz de işletim sistemi tarafından çalıştırılıyorsa o zaman tüm algı ve düşüncelerimizi yöneten bir sistem var, kötü cin değilse de büyük bir sistem.

Tüm Reklamları Kapat

Beyin Deneyleri: Beynimizin bir laboratuvarda bir simülasyona bağlı olduğunu ve tüm deneyimlerimizin yapay olarak üretildiğine dair düşünce deneyleri. Yukarıdakilerden pek de farklı değil genel konsept olarak sanki?

Çin Odası Argümanı (Searle): Bilinçli anlayış olmadan da akıllı davranışlar sergilenebileceğini, dolayısıyla yapay zeka ve insan bilinci arasındaki farkı sorgular.

Schrödinger'in Kedisi: Kuantum süperpozisyonu kavramını, gözlemlenene kadar hem canlı hem ölü olan bir kedi üzerinden anlatır. Kophenhag yorumu, çoklu dünyalar teorisi v.s.. de aslında bu düşünceden çok da büyük ölçüde farklılık içermeyen farklı versiyonlar olduğundan ayrıca başlık açmaya gerek duymadım ilk başta ama şimdi yazarken aklıma geldi ve onlara da değinmek istiyorum.

Kopenhag yorumu, kuantum mekaniğinin standart ve en yaygın kabul gören yorumudur. Bu yoruma göre, bir kuantum sistemi ancak ölçüldüğünde belirli bir duruma çöker. Ölçümden önce, sistem olasılık dalgaları (dalga fonksiyonu) ile tanımlanır ve birden fazla olası durumun süperpozisyonunda bulunur. Ölçüm yapıldığında, dalga fonksiyonu anında çöker ve olası durumlardan yalnızca biri gerçekleşir. Bu yorum, gözlemcinin rolünü vurgular ve ölçümün kuantum sistemini etkilediğini öne sürer.

Tüm Reklamları Kapat

Öte yandan, çoklu dünyalar teorisi (Everett yorumu), kuantum belirsizliklerini farklı bir şekilde ele alır. Bu teoriye göre, bir ölçüm yapıldığında, evren olası her sonuç için dallanır ve bu dallarda ölçümün farklı sonuçları gerçekleşir. Yani, bir ölçüm yapıldığında, evren paralel evrenlere bölünür ve her bir evren ölçümün belirli bir sonucunu içerir. Bu yorumda, dalga fonksiyonu asla çökmez ve tüm olasılıklar paralel evrenlerde gerçekleşir. Gözlemcinin özel bir rolü yoktur, sadece dallanmanın bir parçasıdır.

Birbiriyle aynı gibi görünüyor değil mi ? Tam olarak değil:

Everett yorumu ile Kopenhag Yorumu arasında farklar:

  1. Kopenhag yorumunda ölçüm, dalga fonksiyonunun çökmesine neden olurken, çoklu dünyalar teorisinde ölçüm evreni dallandırır.
  2. Kopenhag yorumu gözlemciye özel bir rol atfederken, çoklu dünyalar teorisi gözlemciyi dallanmanın bir parçası olarak görür.
  3. Kopenhag yorumunda belirsizlikler ölçümle çözülürken, çoklu dünyalar teorisinde tüm olasılıklar paralel evrenlerde gerçekleşir.

Her iki yorum da kuantum mekaniğinin matematiksel formalizmini paylaşır, ancak bu formalizmin ne anlama geldiğine dair farklı felsefi çıkarımlar yaparlar. Hangisinin "doğru" olduğu konusu halen tartışmalıdır ve mevcut deneysel verilerle ayırt edilemezler. Başka yorumlar da (örn. Bohm yorumu, İstatistiksel yorum vb.) mevcuttur. Kuantum mekaniğinin en temel sorunlarından biri olan ölçüm problemi halen tam olarak çözülmüş değildir.

Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Kütüphanedeki Babiller (Borges): Sonsuz bir kütüphanede, tüm olası kitapların var olduğunu hayal eder. Bu da evrenin ve bilginin doğasını sorgular.

Wittgenstein'ın Böceği: Herkesin bir kutuya "böcek" dediği ama kimsenin birbirinin kutusuna bakamadığı bir senaryo üzerinden, özel deneyimlerin iletilmezliğini anlatır.

Newcomb'un Paradoksu: Gelecekteki seçimimizi tahmin edebilen bir varlığın varlığında, özgür irademizin sorgulanmasına yol açar.

Theseus'un Gemisi: Bir geminin tüm parçaları zamanla değiştirilirse, özgün gemiyle aynı gemi olup olmadığını sorar. Bu da kimliğin sürekliliği sorununu gündeme getirir. Örneğin bu gemi eskidikçe parçaları değiştirelim, bir eskici amca da bu değişen parçalarımızı bizden alsın kendisi bir gemi daha yapaya başlasın. Tüm parçaları değiştirdiğimizde hangisi gerçekten Theseus'un gemisi olur? Eskici amcanın geminin orijinal parçalarından yaptığı gemi mi yoksa bizim sürekli renovasyon yaptığımız gemi mi? Soruyu kendimize uyarlarsak bizi biz yapan şey nedir ve 3 sene önceki bizle şimdiki biz gerçekten aynı kişiler miyiz? Belki de her uyuyup uaynadığımızda farklı kişiler oluyoruz ama hafızamız bize aynı kişi olduğumuzu söylediği için sorun çıkmıyor? Hafızamızla birlikte kopyalandığımızı düşünelim öyleyse hangisi gerçek "sen" olurdu? Kopyan bile sen değilsen seni sen yapan ne?[1]

Zombi Argümanı: Bizimle aynı davranışları gösteren ama iç deneyimleri olmayan "filozofik zombilerin" varlığının mantıksal olarak mümkün olup olmadığını tartışır. Yukarıdaki çin odası argümanına oldukça benziyor sadece farklı örnekleme üzerinden konuyu ele alıyor.

Okundu Olarak İşaretle
6
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Raporla
Mantık Hatası Bildir
Yukarı Zıpla
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Bilim Budur! 1
  • Merak Uyandırıcı! 1
  • Muhteşem! 0
  • Tebrikler! 0
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 0
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Umut Verici! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 30/04/2024 14:26:41 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/17329

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Özellikler
Okyanus
Biyoteknoloji
Canlı Cansız
Şehir Hastanesi
Hava
Abiyogenez
Evrimsel Süreç
Kuantum Mekaniği
Amerika
Evrim Tarihi
Araç
Hidrotermal Baca
Argüman
Hekim
Epistemik
Araştırma
Coğrafya
Avcı
Kültür
Jinekoloji
Cansız
İnsan Türü
Mistisizm
Genom
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close