Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Gece Görüş Dürbünü Nasıl Çalışıyor?

6 dakika
43
Gece Görüş Dürbünü Nasıl Çalışıyor? freepik
  • Blog Yazısı
Gece Görüş Dürbünü
Blog Yazısı
Tüm Reklamları Kapat

Nedir bu "Gece Görüş Dürbünü?"

Gece Görüş Dürbünü Kullanan Bir Asker
Gece Görüş Dürbünü Kullanan Bir Asker
Veteran Life

"Gece Görüş Dürbünü (NOD/NVD ya da NVG olarakta bilinir)" karanlıkta görmenizi sağlayan optoelektronik bir sistemdir. Kaliteli bir GGG veya Gece Görüş Dürbünü ile gece karanlığında 1000 yarda (914.4m) kadar herhangi bir insan, hayvan ve ya obje görmenizi sağlayabilir. Monoküler Gece Görüş Kamerası ise karanlıkta fotoğraf ve video çekmek için olanak sağlar.

Aslında gece görüş ekipmanlarında kullanılan iki benzer teknoloji var. Geleneksel gece görüş cihazları, nesnelerden yansıyan küçük miktarlardaki kızılötesi ışığı algılayarak ve ardından bu ışığı elektriksel olarak yükselterek karakteristik parlak yeşil bir görüntüye dönüştüren optoelektronik görüntü geliştirmeyi kullanır. Daha yeni bir teknoloji olan dijital görüntü geliştirme, dijital görüntü sensöründeki mevcut ışığı yakalar ve ardından görüntüleri tam renkli bir ekranda dijital olarak geliştirir.

Optoelektronik Sistemi Nedir?

Daha eski gece görüş ekipmanları, optoelektronik görüntü geliştirme teknolojisini kullanır. Bu teknoloji, yakındaki nesnelerden yansıyan görünür ve kızılötesi ışığı yakalamak ve yükseltmek için bir dizi optik lens ve özel bir elektronik vakum tüpü kullanır. Sistemdeki objektif lens olarak adlandırılan ilk lens, kızılötesi spektrumun alt ucundan gelen bir miktar ışıkla birlikte özneden yansıyan loş görünür ışığı yakalar. Bu ışık, tüm ışıklar gibi foton adı verilen küçük parçacıklardan oluşur. Bu fotonlar, objektif merceğinden bir görüntü yoğunlaştırıcı tüpe geçer. Bu, iki bileşenden oluşan küçük AA veya N hücreli pillerle çalışan özel bir elektronik vakum tüpüdür.

Tüm Reklamları Kapat

Tüpün ilk kısmına fotokatot denir. Bu bileşen, gelen fotonları elektronlara dönüştürür. Fen dersinden hatırlayabileceğiniz gibi, fotonlar, nötronlar ve elektronlar, bir atomun bileşenlerini oluşturan çok küçük parçacıklardır. Fotonlar ve nötronlar, atomun çekirdeğini oluşturmak için birleşir; elektronlar çekirdeğin etrafında döner ve bir elektrik yükü taşır.

Yeni oluşturulan elektronlar, vakum tüpünün mikrokanal plakası (MCP) adı verilen ikinci kısmına akar. MCP, elektron sayısını çoğaltan, böylece elektrik sinyalini birkaç bin kez yükselten milyonlarca küçük deliğe sahip olan küçük bir cam disktir.

Elektronlar görüntü yoğunlaştırıcı tüpün ucundan çıkarken fosfor kaplı bir ekrana çarparlar. Ekrandaki fosforlar, vurulduğunda aydınlanır ve başlangıçta objektif merceğe giren loş ışıktan çok daha parlak olan yeşil bir görüntü oluşturur. Fosfor görüntüsünü, odaklanmanızı ve gerekirse görüntüyü büyütmenizi sağlayan bir oküler lens aracılığıyla görürsünüz.

Optoelektrik Sistemlerinin Görüntüsü Neden Renkli Değil?

Fotonların, renk bilgisini görüntüden çıkaran ve orijinal renkli ışığı siyah beyaz bir görüntüye dönüştüren elektronlara dönüştürülmesiyle ilgilidir. Yeşil fosforlar, karanlıkta uzun süre boyunca görülmesi en kolay renk olduğu için seçilmiştir.

Tüm Reklamları Kapat

Dijital Görüntü Geliştirme Sistemi Nedir?

Günümüzde çoğu gece görüş cihazı, geleneksel optoelektronik görüntü geliştirme teknolojisinin dijital bir versiyonunu kullanmaktadır. Dijital görüntü geliştirme teknolojisi, daha küçük, daha hafif, daha çok yönlü gece görüş cihazlarıyla sonuçlanır.

Dijital gece görüşü ile objektife giren ışık, dijital video kameralarda kullanılanlar gibi tamamlayıcı bir metal-oksit-yarı iletken (CMOS) sensör aracılığıyla dijital sinyale dönüştürülür. Dijital görüntü daha sonra elektronik olarak geliştirilir ve birkaç kez büyütülür, ardından izlenmek üzere bir LCD ekrana gönderilir. CMOS sensörü ne kadar büyük olursa, gördüğünüz görüntünün çözünürlüğü o kadar yüksek olur. Mevcut birçok dijital gece görüş cihazı, tam 1080p HD video görüntüler ve kaydeder.

LCD ekran üzerinden doğrudan görüntülemeye ek olarak, birçok dijital gece görüş cihazı, uzaktan görüntüleme için hareketsiz veya video kameralar gibi diğer cihazlara bağlanabilir. Dijital gece görüş sinyalleri ayrıca dijital olarak, SD kartlarda, USB sürücülerde veya diğer depolama cihazlarında saklanabilir. Bazı dijital gece görüş cihazları, videoların ve görüntülerin akıllı telefonlara, bilgisayarlara ve diğer cihazlara kolayca paylaşılması ve canlı olarak yayınlanması için Wi-Fi özelliğine sahiptir.

Dijital teknoloji, gece görüş endüstrisinde devrim yarattı. Sonraki her nesil CMOS sensör, daha düşük maliyetlerle daha iyi görüntüler üretti. Erken dijital gece görüş cihazlarından alınan görüntüler, geleneksel optik görüntüler kadar ayrıntılı olmasa da, mevcut nesil cihazlar son derece yüksek çözünürlüklü ekranlarla sonuçlanıyor. Birçok üst düzey dijital gece görüş cihazı, eski moda parlak yeşil görüntüler yerine renkli görüntüler bile üretebiliyor.

Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Aslında maddi destek istememizin nedeni çok basit: Çünkü Evrim Ağacı, bizim tek mesleğimiz, tek gelir kaynağımız. Birçoklarının aksine bizler, sosyal medyada gördüğünüz makale ve videolarımızı hobi olarak, mesleğimizden arta kalan zamanlarda yapmıyoruz. Dolayısıyla bu işi sürdürebilmek için gelir elde etmemiz gerekiyor.

Bunda elbette ki hiçbir sakınca yok; kimin, ne şartlar altında yayın yapmayı seçtiği büyük oranda bir tercih meselesi. Ne var ki biz, eğer ana mesleklerimizi icra edecek olursak (yani kendi mesleğimiz doğrultusunda bir iş sahibi olursak) Evrim Ağacı'na zaman ayıramayacağımızı, ayakta tutamayacağımızı biliyoruz. Çünkü az sonra detaylarını vereceğimiz üzere, Evrim Ağacı sosyal medyada denk geldiğiniz makale ve videolardan çok daha büyük, kapsamlı ve aşırı zaman alan bir bilim platformu projesi. Bu nedenle bizler, meslek olarak Evrim Ağacı'nı seçtik.

Eğer hem Evrim Ağacı'ndan hayatımızı idame ettirecek, mesleklerimizi bırakmayı en azından kısmen meşrulaştıracak ve mantıklı kılacak kadar bir gelir kaynağı elde edemezsek, mecburen Evrim Ağacı'nı bırakıp, kendi mesleklerimize döneceğiz. Ama bunu istemiyoruz ve bu nedenle didiniyoruz.

Nerelerde Kullanılıyor Bu Gece Görüş Dürbünleri?

Gece görüş teknolojisi, tümü karanlık veya düşük ışıklı ortamlarda görüntülemeyi geliştirmek için tasarlanmış çeşitli cihaz türlerinde kullanılır. Gece görüş teknolojisinin belki de en popüler tüketici kullanıcısı dürbünlerde bulunabilir. Kapsam, uzaktaki nesneleri görüntülemek için kullanılan teleskopik bir nişan cihazıdır. Dürbünler bağımsız (el tipi) olabilir veya tüfekler gibi belirli ateşli silahlara monte edilebilir. Gece görüş dürbünleri monoküler (tek bir göz merceği) veya binoküler (stereoskopik görüntü için iki göz merceği) olabilir.

Rexing Marka Dijital Bir Gece Görüş Dürbünü
Rexing Marka Dijital Bir Gece Görüş Dürbünü

Gece görüş gözlükleri de popülerdir. Bu gözlükleri, bir kafa bandına veya kaska entegre edilmiş bir dürbün kapsamı olarak düşünün. Gözlükler tutulmak yerine takıldığından, ellerinizi başka amaçlar için serbest bırakırlar. Geceleri veya karanlık binalarda dolaşırken harikadırlar. Son olarak, birçok fotoğraf makinesi ve video kamera, geceleri çekim yapmak için dijital gece görüş teknolojisini içerir. Gece görüşlü kameralar, özellikle bir binanın aydınlatılmamış çevresi çevresinde, genellikle gözetim amacıyla kullanılır.[1]

II. Dünya Savaşına Kadar Dayanıyor!

Gece görüş cihazlarının tarihi, Almanya'nın ilkel kızılötesi cihazları geliştirdiği ve Müttefiklerin de bunu takip ettiği II. Dünya Savaşı'nın hemen öncesine kadar uzanıyor. Bu "sıfır nesil" teknolojiler, mevcut ışığı yaklaşık 1.000 kat artırdı, ancak hacimli ve hantaldı, o kadar büyük kızılötesi projektörler gerektiriyordu ki, düz yataklı kamyonlara monte edilmeleri gerekiyordu ve bu da onları düşman için kolay hedefler haline getirdi.

Almanların Zırhlı Araç Üzerine Monte Ettikleri Gece Görüş Cihazı
Almanların Zırhlı Araç Üzerine Monte Ettikleri Gece Görüş Cihazı
Forgetten Weapons

1940'lar ve 50'ler boyunca Ordu, teknolojiyi daha da geliştirmek için Radio Corporation of America (RCA) ile çalıştı. 1960'ların ortalarına gelindiğinde, bilim adamları, çalışması için bir kızılötesi aydınlatıcıya ihtiyaç duymayan pasif gece görüş cihazlarının "birinci nesli" olarak adlandırılan şeyi yaratmışlardı. Küçük "Starlight (NVG)" dürbünü gibi cihazlar, askerlerin genellikle düşük ışıklı orman koşullarında savaştığı Vietnam Savaşı'nda çok önemliydi.

1970'ler, termal görüntülemede, sonraki birkaç on yıl boyunca geliştirilmiş olan atılımlar getirdi. Gece görüş sistemleri, 1990'ların başında "Desert Storm" Operasyonunun (Gulf Savaşı olarakta bilinir.) önemli bir parçasıydı ve bir general, Ordunun gece görüş kabiliyetinin sahip olduğu en büyük avantaj olduğunu doğruladı.

50.000 Kat Parlak!

Bugün gece görüş cihazları ışığı 50.000 kat veya daha fazla artırabilir ve bilim adamları üzerinde çalışmaya devam ediyor. Ordu'nun İletişim-Elektronik Araştırma, Geliştirme ve Mühendislik Merkezi'ndeki (CERDEC) Gece Görüş ve Elektronik Sensörler Müdürlüğü'nün özel asistanı Dr. James Bald, “Laboratuvarımızın sloganı 'Karanlığın Fethi'dir” diyor.[2]

Okundu Olarak İşaretle
4
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Raporla
Mantık Hatası Bildir
Yukarı Zıpla
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Muhteşem! 1
  • Tebrikler! 1
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 1
  • İnanılmaz 1
  • Bilim Budur! 0
  • Güldürdü 0
  • Umut Verici! 0
  • Merak Uyandırıcı! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  • ^ Team Bushnell. How Does Night Vision Works?. (20 Ekim 2022). Alındığı Tarih: 12 Ağustos 2022. Alındığı Yer: Bushnell | Arşiv Bağlantısı
  • ^ Emily Matchar. The History Of Night Vision. (19 Mayıs 2017). Alındığı Tarih: 12 Ağustos 2022. Alındığı Yer: Smithsonian | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 12/12/2024 15:51:13 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/12223

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Taklit
Sars Virüsü
Salgın
Hücre
Göğüs Hastalığı
Gazetecilik
Şiddet
Ribozim
Nükleer Enerji
Kuantum Fiziği
Aminoasit
Afrika
Organ
Periyodik Cetvel
Malzeme
Bilim İnsanı
Fosil
Organizma
Hava
Yörünge
Komplo Teorisi
Yaşanabilir Gezegen
Bilim Tarihi
Kurbağa
Kadın Doğum
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close