Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Evrenin Kayıp Kütlesinin İzinde: Karanlık Madde

3 dakika
4
Evrenin Kayıp Kütlesinin İzinde: Karanlık Madde Medium
  • Blog Yazısı
Blog Yazısı
Tüm Reklamları Kapat

Gözlemlenebilir evren, evrenin ilk anlarından gelen ışığın insanlığa ulaşmayı başarması sürecine kadar uzanan bir mesafeyi kapsar. Işık yaklaşık yalnızca 13.8 milyar yıldır yol alıyor, bu nedenle gözlemleyebildiğimiz evrenin çapı yaklaşık 93 milyar ışık yılı olarak kabul ediliyor.

Bu gözlemlenebilir bölgede:

  • 2 trilyon galaksi
  • Her galakside trilyonlarca yıldız, merkezinde karadelik
  • Septilyonlarca gezegen, uydu, göktaşı vb. gök cismi bulunuyor.

Tüm bu yapılar ise evrenin yalnızca %5'inin yansıtıyor. Geriye kalan %95 ise:

Tüm Reklamları Kapat

  • %27'si karanlık madde
  • %68'i ise karanlık enerji olarak ikiye ayrılıyor.

Karanlık Madde Nedir?

Karanlık madde, evrende bulunan ancak ışık veya diğer elektromanyetik dalgalarla etkileşime girmediği için doğrudan gözlemlenemeyen bir madde türüdür. Ancak bazı kütle çekimsel etkileri aracılığıyla varlıkları bilinir.

Karanlık Maddenin Keşif Süreci

Karanlık maddeden söz edebilmek için 1930'lu yıllara kadar gitmek yeterli olacaktır. Ancak bu yıllarda karanlık madde tam olarak bilinmiyor yalnızca varlığına dair birtakım şüpheleri barındırıyordu. 1933'te Fritz Zwicky, Coma galaksi kümesinde gözlemlenen hızları açıklamak için “kayıp kütle” kavramını ortaya attı. Bu madde görünmüyordu ancak galaksi kümelerini bir arada tutuyordu. Fakat Zwicky'nin fikri, o dönemde yeterince dikkat çekmedi. 1940'lı yıllarda karanlık madde adına bir sessizlik dönemi hakimdi. Gerek kozmolojinin gelişme aşamasında olması gerekse veri eksikliği nedeniyle Zwicky'nin kayıp kütle fikri yeterince ilgi görmedi. Bu sessizlik döneminin ardından yaklaşık 20 yıl boyunca kayıp kütlede karamsarlık hakim oldu fakat galaksilerin kütlesiyle ilgili ilk sistematik çalışmalar başladı. Gözlemlerle kuramsal hesaplamalar uyuşmamaya devam ettiği tekrar tanık olundu. Gelişen teleskoplarla galaksilerin dönüş hızları daha hassas şekilde ölçülmeye başlandı. Buna göre yıldızlar merkezden uzaklaştıkça yavaşlamıyor, aksine sabit hızla dönüyordu. Bu durum bir "gizli kütle" fikrini güçlendirdi. 1970'lerde ise kayıp kütle fikrinde bir devrim yaşandı. Vera Rubin ve Kent Ford, spiral galaksilerin rotasyon eğrilerini net biçimde ortaya koydu. Rubin, gökadaların dış bölgelerindeki yıldızların, Newton ve Kepler yasalarına göre beklenenden çok daha hızlı hareket ettiğini keşfetti. Bu sayede spiral galaksilerin rotasyon eğrileri net biçimde ortaya kondu. Doksanlı yıllarda görüldü ki evrenin erken dönemine ait ışımalar (COBE uydusu) karanlık maddenin izlerini taşıyordu. COBE uydusu ile gördük ki büyük ölçekli yapı oluşumu modellerinde karanlık madde temel bir bileşen olarak yer alıyordu. Bu da karanlık maddenin evrenimizde yeni olmadığını uzun yıllardır "yanıbaşımızdaki" uzayda olduğunu gösterdi.

2000'lerde galaksi oluşumu ve evrenin büyük ölçekli yapısı, karanlık madde varlığıyla başarıyla modellenebildi. Bullet Cluster (2006) gibi çarpışan galaksi gözlemleri, karanlık maddenin görünmez ve ayrık hareket ettiğini gösterdi.

Günümüz Araştırmalarında Karanlık Madde

1. Doğrudan Tespit Deneyleri

Tüm Reklamları Kapat

Karanlık madde parçacıklarının Dünya üzerindeki dedektörlerle etkileşime girmesi amaçlanır. Bu deneyler genellikle yer altında kuruludur, böylece kozmik ışınlar gibi dış etkenler minimize edilir.

LUX-ZEPLIN (LZ, ABD): Dünyanın en hassas karanlık madde dedektörlerinden biri, sıvı ksenon kullanarak WIMP (Zayıf Etkileşimli Büyük Kütleli Parçacık) avı yapıyor.

2. Dolaylı Tespit Yöntemleri

Karanlık maddenin kendisi gözlemlenemese de, parçacıkların birbirleriyle çarpışıp yok olması sonucu yayılması beklenen gama ışınları, nötrinolar veya kozmik ışınlar aranıyor.

Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Evrim Ağacı'nın çalışmalarına Kreosus, Patreon veya YouTube üzerinden maddi destekte bulunarak hem Türkiye'de bilim anlatıcılığının gelişmesine katkı sağlayabilirsiniz, hem de site ve uygulamamızı reklamsız olarak deneyimleyebilirsiniz. Reklamsız deneyim, sitemizin/uygulamamızın çeşitli kısımlarda gösterilen Google reklamlarını ve destek çağrılarını görmediğiniz, %100 reklamsız ve çok daha temiz bir site deneyimi sunmaktadır.

Kreosus

Kreosus'ta her 50₺'lik destek, 1 aylık reklamsız deneyime karşılık geliyor. Bu sayede, tek seferlik destekçilerimiz de, aylık destekçilerimiz de toplam destekleriyle doğru orantılı bir süre boyunca reklamsız deneyim elde edebiliyorlar.

Kreosus destekçilerimizin reklamsız deneyimi, destek olmaya başladıkları anda devreye girmektedir ve ek bir işleme gerek yoktur.

Patreon

Patreon destekçilerimiz, destek miktarından bağımsız olarak, Evrim Ağacı'na destek oldukları süre boyunca reklamsız deneyime erişmeyi sürdürebiliyorlar.

Patreon destekçilerimizin Patreon ile ilişkili e-posta hesapları, Evrim Ağacı'ndaki üyelik e-postaları ile birebir aynı olmalıdır. Patreon destekçilerimizin reklamsız deneyiminin devreye girmesi 24 saat alabilmektedir.

YouTube

YouTube destekçilerimizin hepsi otomatik olarak reklamsız deneyime şimdilik erişemiyorlar ve şu anda, YouTube üzerinden her destek seviyesine reklamsız deneyim ayrıcalığını sunamamaktayız. YouTube Destek Sistemi üzerinde sunulan farklı seviyelerin açıklamalarını okuyarak, hangi ayrıcalıklara erişebileceğinizi öğrenebilirsiniz.

Eğer seçtiğiniz seviye reklamsız deneyim ayrıcalığı sunuyorsa, destek olduktan sonra YouTube tarafından gösterilecek olan bağlantıdaki formu doldurarak reklamsız deneyime erişebilirsiniz. YouTube destekçilerimizin reklamsız deneyiminin devreye girmesi, formu doldurduktan sonra 24-72 saat alabilmektedir.

Diğer Platformlar

Bu 3 platform haricinde destek olan destekçilerimize ne yazık ki reklamsız deneyim ayrıcalığını sunamamaktayız. Destekleriniz sayesinde sistemlerimizi geliştirmeyi sürdürüyoruz ve umuyoruz bu ayrıcalıkları zamanla genişletebileceğiz.

Giriş yapmayı unutmayın!

Reklamsız deneyim için, maddi desteğiniz ile ilişkilendirilmiş olan Evrim Ağacı hesabınıza yapmanız gerekmektedir. Giriş yapmadığınız takdirde reklamları görmeye devam edeceksinizdir.

Fermi Gamma-ışını Uzay Teleskobu bu yöntemin önemli projelerinden olup gökada merkezlerinden ve cüce gökadalardan gelen anormal gama ışını fazlalıklarını inceliyor.

3.Parçacık Hızlandırıcılar ile Üretim Çabaları

Karanlık madde parçacıklarının laboratuvar ortamında yaratılması hedefleniyor.

Büyük Hadron Çarpıştırıcısı (LHC, CERN): Yüksek enerjili proton çarpışmalarında karanlık madde adayı parçacıkların oluşup oluşmadığı araştırılıyor.

4. Astrofiziksel ve Kozmolojik Gözlemler

Karanlık maddenin kütleçekimsel etkileri, gökada hareketleri ve kozmik yapılar üzerinden inceleniyor.

Tüm Reklamları Kapat

5. Alternatif Teoriler ve Yeni Aday Parçacıklar

WIMP’ler dışında farklı karanlık madde adayları da araştırılıyor:

Aksiyonlar: Çok hafif, düşük enerjili teorik parçacıklar (ADMX deneyi bu parçacıkları arıyor).

Tüm Reklamları Kapat

Steril Nötrinolar: Standart Model’de olmayan, zayıf etkileşimli nötrino türleri.

Kara Delikler (İlkel Kara Delikler): Evrenin erken dönemlerinde oluşmuş minik kara deliklerin karanlık madde olma ihtimali bulunuyor.

Kapalı perdeler ardında olsa da, evreni karanlıkta tutan sır, belki de aydınlığımızın anahtarıdır.
Okundu Olarak İşaretle
2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Raporla
Mantık Hatası Bildir
Yukarı Zıpla
Bu Blog Yazısı Sana Ne Hissettirdi?
  • Muhteşem! 2
  • Tebrikler! 0
  • Bilim Budur! 0
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 0
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Umut Verici! 0
  • Merak Uyandırıcı! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 13/05/2025 09:33:32 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/20578

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Size Özel
Makaleler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000

Bize Ulaşın

ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close