Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Esir Beyin

Esir Beyin
5 dakika
114
  • Blog Yazısı
Blog Yazısı
Tüm Reklamları Kapat

İnsanlar, sosyal ilişkilerinde yüz ifadelerini sıklıkla ve zorunlulukla kullanan canlılardır. Yüz ifadeleri, insan davranışını kavrayabilmekte önemli bir yer tutar. Birçok sanat eserinde bu konu işlenmiş ve insan duygusunun, ifadesinin dışa vurumu ile oluşturulan sanat eserleri erdemle oluşturulan ürünler olarak görülmüştür.

İnsan davranışlarıyla ilgilenen önemli sanatçılardan biri de Leonardo Da Vinci’dir. Milano’da, Santa Maria delle Grazie kilisesinin yemekhanesinde sergilenen; İsa’nın, havarilerinden birinin ona ihanet edeceğini söyledikten sonra, havarilerin tepkilerinin tasvir edildiği “Son Akşam Yemeği” (Last Supper) adlı tablonun yapım sürecinde; Da Vinci, duyguların ifadesi üzerinde uzun zaman çalışmıştır.

Leo Perutz tarafından yazılan “Leonardo’nun Yahuda’sı” adlı kitapta, Leonardo’nun Son Akşam Yemeği tablosunda, İsa’ya ihanet edecek olan Yahuda’yı tasvir etmek için esinlenmek üzere saf kötülüğe sahip bir kişiyi Milano sokaklarında aramasını konu edinir. Kitapta Leonardo, insan duygularının tasvir edilmesinin ne kadar zor bir uğraş olduğunu şu sözlerle anlatır:

Tüm Reklamları Kapat

“Selamet mesajını alan bu sağırın yüzündeki ifadenin nasıl değiştiğini gözlemlemenin, kendisiyle ilgisi olmayan olaylar karşısındaki duygusuz umursamazlığının yerini önce nedenini bilmediği bir huzursuzluğa, sonra anlayamamanın verdiği sıkıntıya, ardından da ona zarar verebilecek bir şeyler olabileceği korkusuna bıraktığını izlemenin çok önemli olduğunu düşündüm. Sonra öyle bir an gelir ki, kendisinin de selamete kavuşacağını kavramaktan ziyade sezer ama sevinci ve heyecanı henüz yüzüne yansımamıştır, önce sadece sabırsızlık görülür bu yüzde, çünkü her şeyi bir an önce öğrenmek ister. Fakat tüm bunları defterime çizebilmem için bir sağırla bir süre vakit geçirmem gerekiyordu. Ama öyle birini bulamadım.”

“Last Supper”
“Last Supper”

Bir doktorun, insan bedenini ve onun işleyişini anlayabilmesi için ilgilenmesi gerekenin önce duyguların ifadesi olması gerekir. Bir doktor beynin tüm anatomik yapısını ezbere bilebilir, yüz felcinin göstergelerini ilk bakışta tespit edebilir ancak insanı ve yaşamı kavrayabilmenin temel yolu insan davranışını anlayabilmektir. Son Akşam Yemeği tablosunda anlaşılabildiği üzere, yüz ifadeleri her bireyi benzersiz bir kişilik yapısıyla kutsar. Var olmanın temel göstergesidir. Yaşamak hissetmekten geçer. Hissetmek de bunu göstermekten. İnsanı anlamak, insanın içinde olup biten yegâne değişimleri gösteren yüz ifadelerini yorumlayabilme gücünde saklıdır. Yüz, sanki gizlenmek üzere sarıp sarmalanmış beyinde neler olup bittiğini gösterir. Yüz, arkasında gizlenen kıvrımlı organın aksinin yansıdığı saydam bir örtüden ibarettir.

Peki ya yüz ifadeleri nasıl meydana gelir?

Yüz hareketleri, ifadeler, tat alma ve gözyaşı oluşturma gibi görevleri olan facial sinir beyin sapındaki pons denilen bölgeden köken alır ve kafatası boyunca seyahat eder. Sekizinci cranial sinire yakın bir konumdan geçerek stylomastoid foramen adlı bölgeden kafatasını terk eder ve parotid beze girerek burada beş farklı bölgeye dallanır.

Tüm Reklamları Kapat

Facial Nerve
Facial Nerve

-Temporal (Frontal) Dallanma: Alın bölgesindeki kaslarla ilişkidedir.

-Zygomatic Dallanma: Yanak kaslarıyla ilişkili, güçlü göz kapatma hareketinde görevli kaslarla alakalıdır.

-Buccal Dallanma: Burun deliğinin, üst dudağın hareketinde; spontane göz kırpmada ve gülümsemek için dudak kenarının kıvrılmasında görevli kaslarla ilişkilidir.

-Marginal Mandibular Dallanma: Alt dudağı bastırmada görevli kaslarla ilişkilidir.

Evrim Ağacı'ndan Mesaj

-Cervical Dallanma: Alt çene kaslarıyla ilişkilidir.

Bu sinirlerde meydana gelen herhangi bir hasar veya enfeksiyon, sinirlerin görevlerini yerine getirememesine ve yüz felcinin veya inme gibi farklı problemlerin meydana gelmesine sebep olur.

Sebebi kesin olarak bilinmemesine karşın, herpes simplex tip 1 virüsünün sebep olduğu düşünülen Bell palsy, çoğunlukla yüzün bir tarafındaki kasların felç olması ile tanımlanır. Bell palsy, inmeden alın kaslarında da felcin meydana gelmiş olmasıyla ayrılır. Alın kaslarıyla ilişkide olan temporal sinirler beynin her iki hemisferinden de sinyal aldıkları için beynin bir yarımküresinde meydan gelen inme alın kaslarını etkilemez. Bunun yanı sıra Bell palsy’de alın kasları da etkilenmiştir ve hasta kaşlarını kaldırmakta güçlük çeker. Bell palsy kendini yüzdeki asimetri ile gösterir. Yüzde düşüklük görülür. Gözde sulanma meydana gelir. Nasolabial fold denen dudak çizgileri düzleşmiştir ve gözü tamamen kapatmakta güçlük gözlenir.

Bell Palsy’de erken tanımlama önemlidir. 72 saat içerisinde corticosteroids ile tedavinin etkili olduğu görülmüştür. Çoğu hastada üç hafta içerisinde tedavi olmasalar dahi iyileşme görülür.

Corticosteroidler nasıl çalışır?

DNA histon proteinlerine sıkıca sarılarak chromatin yapısını oluşturur. RNA polimerazın transkripsiyonu başlatması ve inflammatory proteinlerin sentezinin meydana gelebilmesi için öncellikle bu chromatin yapısının açılıp genlerin express edilmeleri gerekir. Bu, farklı cofactorler kullanılarak histon proteinlerinin lysine residuelarının asetile edilmeleri ile sağlanır. Asetile edilmiş histon proteinlerinin “net charge”ı değişir ve chromatin yapısı açılmış olur. Böylelikle artık inflammatory proteinlerin transkripsiyonları başlayabilir.

Tüm Reklamları Kapat

Corticosteroidler, sitoplazmada glucocorticoid reseptörlere (GR) bağlanırlar. Normalde bu reseptörler chaperon proteinlerine bağlı haldedir. Reseptörlere corticosteroidlerin bağlanması reseptörün yapısını değiştirerek chaperon proteinlerinin ayrılmasına sebep olur. Bu, corticosteroid-GR complexinin nucleusa taşınması için bir sinyal oluşturur. Nucleusa taşınan complex burada DNA’nın promoter bölgesine bağlanarak çeşitli yollarla gen ifadesinin değişmesine sebep olur. Bu sayede, Anti-inflammatory proteinlerinin transkripsiyonları başlatılabilirken, histon proteinlerinin asetile edilmesinde görevli coactivator CBP inhibe edilerek inflammatory proteinlerin transkripsiyonları da dolaylı yoldan baskılanabilir. Böylelikle enfeksiyon tepkisi azaltılır.

Bir sebeple yüz felci geçiren hastalarla iletişim neden sekteye uğrar? Hastanın söylemek istediklerini yazarak da ifade edebildiğini varsayalım; bu iletişim tatmin edici midir? İnsanlar arasındaki iletişim sadece bir şeyler bildirmekten daha karmaşıktır. Hiç kimse demeden tablodaki hangi figürün İsa olduğu anlaşılır. Kimse anlatmasa dahi figürün yüzündeki hüzün hissedilir. Herkes sussa da yüz konuşur. Çünkü insan beyni susup kalamayacak kadar heyecanlıdır, sıkışıp kaldığı kafatasından bendini aşıp çağlayan bir akarsu gibi yüzde yansıtır kendini.[1], [3]

Okundu Olarak İşaretle
5
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Raporla
Mantık Hatası Bildir
Yukarı Zıpla
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Umut Verici! 1
  • Muhteşem! 0
  • Tebrikler! 0
  • Bilim Budur! 0
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 0
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Merak Uyandırıcı! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 24/04/2024 15:00:53 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/14266

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Psikoloji
Aslan
Kuyruksuz Maymun
Yas
Evrimsel Tarih
Kırmızı
Kök Hücre
Önyargı
Tehdit
Lazer
Süt
Ufo
Dilbilim
Yapay Zeka
Ateş
Balıklar
Oyun
Sinir
Mikrobiyoloji
Sahtebilim
Elektrik
Koaservat
Şüphecilik
Pediatri
Periyodik Tablo
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close