Elektron İlgisi, Elektronegatiflik farkı
Sahi bizi oluşturan atomların nasıl çalıştığını biliyor muyuz

- Blog Yazısı
Hepimizin lise kimya derslerinden aşina olduğu elektronegatiflik ve elektron ilgisini ve bunların benzer terimler olduğunu hatırlıyorsunuzdur. Hatta klor ile florun bu konuda biraz karmaşa yaşattığını anımsayabilirsiniz. Gelin şimdi bu iki farklı ama benzer kavram hakkında biraz bilgi edinelim. Öncelikle basit bir analojiyle ana temanın kafamızda yer etmesini sağlamak istiyorum
Basit bir analoji
Arkadaşınızla bir pastayı paylaşıyorsunuz.🍰 Pastanın her bir dilimi bir elektronu temsil ediyor. Siz ve arkadaşınız da atomları temsil ediyorsunuz. Elektronegatiflik, pastayı ne kadar çok istediğinizi gösterir. Yani, pastanın ne kadar lezzetli olduğunu düşündüğünüzü gösterir. Eğer pastayı çok seviyorsanız, yüksek bir elektronegatifliğe sahipsiniz demektir. Eğer pastayı pek sevmiyorsanız, düşük bir elektronegatifliğe sahipsiniz demektir.
Elektron ilgisi ise, pastayı yediğinizde ne kadar mutlu olduğunuzu gösterir. Yani, eğer pastayı yediğinizde çok mutlu oluyorsanız, yüksek bir elektron ilgisine sahipsiniz demektir. Eğer pastayı yediğinizde pek mutlu olmuyorsanız, düşük bir elektron ilgisine sahipsiniz
Pastayı istemek
Elektronegatiflik, bir atomun başka bir atomla bağ oluşturduğunda paylaşılan elektron çiftini kendi tarafına çekme gücünü ölçen bir özelliktir. Bunu elektronunu paylaşan elektronegatif atomun verdiği atomu Topuyla mahallesindeki arkadaşlarını oynatan ama yeri gelince de "Bu top benim haa" diyen çocuk gibi hayal edebilirsiniz 😄.
Pastadan zevk almak
Elektron ilgisi ise, bir atomun gaz halindeyken elektron kazanarak negatif iyon oluşturduğunda ortaya çıkan enerji değişimidir.
Örneğin: Cl2(g) + H2(g) → 2HCl(g)
Tepkimesinde Cl atomu elektron aldığında 349 kJ/mol enerji açığa çıkarır (aman ha elektroilgisi "negatif değer olarak yazmayı unutmayın" -349 kJ/mol yani)pasta örneğiyle bağdaştırıcak olursak 349 kJ/mol kadar mutlu olur 😉
Bu kavramlar kimyasal bağların oluşumu ve özellikleri üzerinde önemli bir etkiye sahiptir. Örneğin, su (H2O) molekülünde, oksijen (O) atomu hidrojen (H) atomlarından daha yüksek bir elektronegatifliğe sahiptir, bu nedenle su molekülü polar bir moleküldür. Bu polarite, suyun kaynama noktasını, donma noktasını, yüzey gerilimini, çözünürlüğünü ve elektrik iletkenliğini belirler.(bu yazı yeterince up alırsa bu konu hakkında derinlemesine bir yazı yazabilirim "elementlerin özellikleri ve arkasındaki mekanikler")
İstisna "Klor"
Bazı atomlar ise, elektronegatiflikleri ile orantılı olmayan bir elektron ilgisine sahiptir. Bunun nedeni, atomun büyüklüğü, nükleer yükü ve elektronik yapısının hem elektronegatifliği hem de elektron ilgisini etkilemesidir. Örneğin, klor (Cl) atomu flor (F) atomundan daha düşük bir elektronegatifliğe sahiptir, ancak daha yüksek bir elektron ilgisine sahiptir. Bu nedenle, klor (Cl) diğer elementlerle kolayca reaksiyona girer ve tuzlar oluşturur.
Bu da Klorun neden bu kadar sık karşımıza çıkan bir element olduğunu açıklar
- 3
- 2
- 1
- 1
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?
Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:
kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci
Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 24/04/2025 06:59:25 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/15818
İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.