EGO PSİKOLOJİSİ VE SAVUNMA MEKANİZMALARINA BAKIŞ
Ego psikolojisi Freud'un kuramı olan Psikanalizin doğrudan bir uzantısıdır. Psikanalizin id(alt benlik)'ten ibaret olmadığını savunmuşlar ve egonun önemini vurgulamışlardır. (bkz; id, ego, süperego). Freud psikanalizi olarak nitelendirebileceğimiz klasik psikanalizde amaç id'i ortaya çıkartarak kişinin problemlerini çözmektir. Ama ego psikolojisi üyeleri egonun işlevinin daha önemli olduğunu ve id yerine egoya ağırlık verilmesi gerektiğini savunmuşlardı. Bu ego kuramcıları arasında Freud'un öz kızı olan Anna Freud'un da bulunması işleri daha ilginç kılmıştır.
Anna Freud özellikle babasının da üzerinde durduğu savunma mekanizmaları çalışmalarıyla ünlenmiştir. Freud sadece ''baskı'' savunma mekanizması üzerinde durmuşken Anna Freud bunları genişletmiş ve 9 tane savunma mekanizması üzerinde durmuştur.
Savunma Mekanizmaları
Savunma mekanizmalarını listelemeye gitmeden önce savunma mekanizmalarıyla ilgili bilmeniz gereken şeyler şunlardır:
*1- Freud'a göre savunma mekanizmalarının kullanılma nedeni, egonun kişiliğin ''kaygı'' duymaması için gerçekleştirdiği bir eylemdir. -Kaygının temel işlevi, kabul edilemeyecek içgüdüsel dürtülerin bilinç düzeyinde algılanmasını engellemek, bu dürtülerin uygun zamanda ve uygun yollarla doyurulmasını sağlamaktır (Freud, 1977).-
Dipnot: 3 tür kaygı vardır: Gerçekçi Kaygı, Nevrotik Kaygı, Ahlaki(Moral) Kaygı
isimlerinden tahmin edeceğiniz üzere yorum yapmıyorum.
*2- Ego psikolojisine göre ağır zorlanma yaşayan insanların 2 temel sorunu:
1- Yeni duruma uyum sağlamak (çabaya yönelik)
2- Psikolojik dağılmaya karşı kendini korumak (savunmaya yönelik)
*3- Savunmalar insanı iç ve dış tehlikelerden korur.
Evrim Ağacı'nın çalışmalarına Kreosus, Patreon veya YouTube üzerinden maddi destekte bulunarak hem Türkiye'de bilim anlatıcılığının gelişmesine katkı sağlayabilirsiniz, hem de site ve uygulamamızı reklamsız olarak deneyimleyebilirsiniz. Reklamsız deneyim, sitemizin/uygulamamızın çeşitli kısımlarda gösterilen Google reklamlarını ve destek çağrılarını görmediğiniz, %100 reklamsız ve çok daha temiz bir site deneyimi sunmaktadır.
KreosusKreosus'ta her 10₺'lik destek, 1 aylık reklamsız deneyime karşılık geliyor. Bu sayede, tek seferlik destekçilerimiz de, aylık destekçilerimiz de toplam destekleriyle doğru orantılı bir süre boyunca reklamsız deneyim elde edebiliyorlar.
Kreosus destekçilerimizin reklamsız deneyimi, destek olmaya başladıkları anda devreye girmektedir ve ek bir işleme gerek yoktur.
PatreonPatreon destekçilerimiz, destek miktarından bağımsız olarak, Evrim Ağacı'na destek oldukları süre boyunca reklamsız deneyime erişmeyi sürdürebiliyorlar.
Patreon destekçilerimizin Patreon ile ilişkili e-posta hesapları, Evrim Ağacı'ndaki üyelik e-postaları ile birebir aynı olmalıdır. Patreon destekçilerimizin reklamsız deneyiminin devreye girmesi 24 saat alabilmektedir.
YouTubeYouTube destekçilerimizin hepsi otomatik olarak reklamsız deneyime şimdilik erişemiyorlar ve şu anda, YouTube üzerinden her destek seviyesine reklamsız deneyim ayrıcalığını sunamamaktayız. YouTube Destek Sistemi üzerinde sunulan farklı seviyelerin açıklamalarını okuyarak, hangi ayrıcalıklara erişebileceğinizi öğrenebilirsiniz.
Eğer seçtiğiniz seviye reklamsız deneyim ayrıcalığı sunuyorsa, destek olduktan sonra YouTube tarafından gösterilecek olan bağlantıdaki formu doldurarak reklamsız deneyime erişebilirsiniz. YouTube destekçilerimizin reklamsız deneyiminin devreye girmesi, formu doldurduktan sonra 24-72 saat alabilmektedir.
Diğer PlatformlarBu 3 platform haricinde destek olan destekçilerimize ne yazık ki reklamsız deneyim ayrıcalığını sunamamaktayız. Destekleriniz sayesinde sistemlerimizi geliştirmeyi sürdürüyoruz ve umuyoruz bu ayrıcalıkları zamanla genişletebileceğiz.
Giriş yapmayı unutmayın!Reklamsız deneyim için, maddi desteğiniz ile ilişkilendirilmiş olan Evrim Ağacı hesabınıza üye girişi yapmanız gerekmektedir. Giriş yapmadığınız takdirde reklamları görmeye devam edeceksinizdir.
*4- Savunmaya yönelik 2 mekanizma vardır.
1- Ağlama, konuşma
2- İstenmeyen durumu yadsıma
*5- Genelde savunma mekanizmaları çoklu olarak kullanılır, sadece bir tanesi kullanılmaz.
*6- Nevrotik savunma mekanizmaları kullanan kişiler genelde bu hareketlerinin farkındadırlar.
*7- Nevrotik insanın çocukluğunda doyum bulmamış sevgi ihtiyacı yetişkinlikte 2 önemli duygu örüntüsüne dönüşür: Düşmanca duygular ve cinsel tutkular.
Kusurlu ebeveyn tutumları gelecekte ebeveynlere düşmanca tutum sergilenmesine neden olur. Sevgiden yoksun bırakılma ise doyurulması güç bir cinsel açlığa dönüşebilir.
*8- Nevrotik insanlar reddedilmeye ve sömürülmeme isteğine karşı aşırı duyarlılık gerçekleştirir.
*9- Baskı en temel savunma mekanizmasıdır. 2. olarak da yadsıma gelir. Bu 2 savunma mekanizması birincil savunma süreçleri olarak adlandırılır.
MADDE MADDE SAVUNMA MEKANİZMALARI
Baskı
İsminden de anlaşılacağı üzerine kaygı yaratacak durumu baskılayarak engellemeye çalışan savunma mekanizmasıdır. İstenmeyen durumların bilinçdışında kalmasını ve bilince çıkmaması için bilince baskı yapma sürecidir.
Anna Freud'a göre diğer tüm savunma mekanizmaları baskı ile birlikte çalışır. Diğer savunma mekanizmaları baskının gerçekleştiremediği eksik durumları gidermeye çalışır.
Yadsıma
Tehlikeyle baş edilemezse kişi yadsıma savunma mekanizmasına başvurur.
Anna Freud'a göre 2 tür yadsıma vardır:
1- Düş yoluyla
2-Söz ve davranışlarla
Neden Bulma/Mantığa Bürüme
Kişinin başına gelen istenmeyen durumu mantıklı bir hale getirme çabasını ifade eder. Kişi kendini haklı çıkartmak için buna başvurur.
*İnsanın sürekli olarak davranışlarını ve inançlarını haklı gösterecek nedenler arama çabası
*Karşıt nitelikteki kanıtları görmezden gelme
*İleri sürdüğü nedenlerin gerçekliği soruşturulduğunda canının sıkılması gibi örnekler verilebilir...
Yansıtma
Kişinin eksikliklerini başka bir kişiye yüklemesi anlamına gelir. Bu eksiklikler genelde kaynak kişide suçluluk duyguları uyandırır. Kişi yansıtma yaptığı kişiyi giderek kötü bir kişi olarak görmeye başlar. Alıngandırlar ve kabul edilme ihtiyaçları vardır.
Yüceltme
Topluma en yararlı savunma mekanizmasıdır. Ego savunmayı başka yöne çevirir ve en başarılı savunma mekanizmasını gerçekleştirir. Örnek olarak saldırganlık içgüdüsüne sahip bir kişi harika bir cerrah olarak(neşter kullanma vb.) topluma fayda sağlayabilir. Kısaca başka tarafta baskı yapan bir durumun başka bir tarafta olumlu olarak boşaltımı sağlanır.
Özdeşleşme
Çocukluk ve gelişim dönemindeki ergenlik sürecinde taklit yoluyla seçtiği kişilere (genelde annesi babası) benzeme çabasıdır. Yetişkinlik döneminde ise kişi kendi değerini koruma veya arttırma amacı güder. Örneğin çocuğun akademik başarısını çocuğundan daha fazla kullanıp gösteriş yapan ebeveynler. Böylelikle kişi kendi eksikliğini başka bir vücuttan gidermeye çalışır.
İçleştirme
Birey, çevresindeki olumlu veya olumsuz özellikleri, normları ya da değerleri içselleştirir. Bu içleştirilen unsurlar, kişinin iç dünyasına entegre edilir ve bireyin kendi iç sesi, değerleri veya normları oluşturulur. Örnek olarak bir birey, ailesinden gelen belirli bir dini ya da ahlaki öğretiyi içselleştirerek, kendi değer sistemini oluşturabilir.
Dipnot: Özdeşleşme ile karıştırılabilir fakat özdeşleşme, genellikle bireyin başka bir kişiye ya da nesneye duygusal bağ kurarak onun özelliklerini benimsemesini ifade eder. İçleştirme ise çevreden alınan değerleri, normları veya öğretileri kişinin iç dünyasına entegre etmesini ifade eder.
Yön Değiştirme
Yönetiminde güçlük çekilen duygu o güçlükle alakası olmayan başka bir objeye yönlendirilir. Örnek olarak sinirlenince bir yastığı yumruklamak vb.
Yapma-Bozma
Yapma-bozma mekanizması kişinin kendisi ve çevresi tarafından onaylanmayacak düşünce ya da davranıştan vazgeçmesi ve eğer böyle bir söz eylem dışa vurulmuşsa, ortaya çıkan durumu onarmasıdır.
Suçluluk duygularına karşı geliştirilir ve yapılan yanlışı düzeltmekle gözlemlenir(silip tekrar yazma vb.).
Karşıt Tepki Oluşturma
İstenmeyen ve tehlike yaratacak durumlar baskılandığında kişinin bu durumların tam karşıtını aşırı bir şekilde benimseme durumudur. Örneğin aşırı cinsel dürtüleri olan veya bu dürtülerinden rahatsızlık duyan bir kişi aşırı şekilde ahlak savunuculuğu yapabilir.[1]
- 2
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- ^ Prof. Dr. Banu Yazgan İnanç, Esef Ercüment Yerlikaya, et al. Kişilik Kuramları. ISBN: 978-9944-919-78-4. Yayınevi: Pegem Akademi.
Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?
Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:
kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci
Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 23/12/2024 08:59:17 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/16502
İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.