e Sayısı Neden İrrasyoneldir?

- Blog Yazısı
ee sayısı özellikle logaritma ve üstel sayılar içeren konularda sıklıkla gördüğümüz bir sabittir. Doğrudan doğruya tanımını yapmak zor olsa da şu özelliği sağlayan 00'dan farklı sayıyı ee diye tanımlamakta pek bir sakınca yoktur:
ddxex=ex{d \over dx}e^x=e^x
üstel fonksiyon olan türevinin kendine eşit olması ee sayısının ana özelliklerinden birisi olarak söylenebilir. Hatta bir c1c_1 sabiti için c1exc_1e^x şeklinde olmayan hiçbir fonksiyon bunu sağlayamaz. Kısaca kanıtlamak gerekirse:
ddxf(x)=f(x){d \over dx} f(x)=f(x)
ddxf(x)f(x)=1{{d \over dx} f(x) \over f(x)}=1
∫ddxf(x)f(x)dx=∫1dx\displaystyle\int{{d \over dx} f(x) \over f(x)}dx=\int1 dx
∫f′(x)f(x)dx=∫1dx\displaystyle\int{f'(x) \over f(x)}dx=\int1 dx
Şimdi f(x)=uf(x)=u diyerek değişken değiştirme yaparsak f′(x)dx=duf'(x)dx=du gelir ve ikinci integrali çözersek şu denkliğe ulaşırız:
∫1udu=x+C1\displaystyle\int{1 \over u}du=x+C_1
İlk integral ln(u)+C2\ln(u)+C_2 olarak çıkar o zaman:
ln(f(x))+C2=x+C1\ln(f(x))+C_2=x+C_1
Aslında maddi destek istememizin nedeni çok basit: Çünkü Evrim Ağacı, bizim tek mesleğimiz, tek gelir kaynağımız. Birçoklarının aksine bizler, sosyal medyada gördüğünüz makale ve videolarımızı hobi olarak, mesleğimizden arta kalan zamanlarda yapmıyoruz. Dolayısıyla bu işi sürdürebilmek için gelir elde etmemiz gerekiyor.
Bunda elbette ki hiçbir sakınca yok; kimin, ne şartlar altında yayın yapmayı seçtiği büyük oranda bir tercih meselesi. Ne var ki biz, eğer ana mesleklerimizi icra edecek olursak (yani kendi mesleğimiz doğrultusunda bir iş sahibi olursak) Evrim Ağacı'na zaman ayıramayacağımızı, ayakta tutamayacağımızı biliyoruz. Çünkü az sonra detaylarını vereceğimiz üzere, Evrim Ağacı sosyal medyada denk geldiğiniz makale ve videolardan çok daha büyük, kapsamlı ve aşırı zaman alan bir bilim platformu projesi. Bu nedenle bizler, meslek olarak Evrim Ağacı'nı seçtik.
Eğer hem Evrim Ağacı'ndan hayatımızı idame ettirecek, mesleklerimizi bırakmayı en azından kısmen meşrulaştıracak ve mantıklı kılacak kadar bir gelir kaynağı elde edemezsek, mecburen Evrim Ağacı'nı bırakıp, kendi mesleklerimize döneceğiz. Ama bunu istemiyoruz ve bu nedenle didiniyoruz.
Şimdi xx'li terimleri bir tarafa toplayalım:
ln(f(x))−x=C1−C2\ln(f(x))-x=C_1-C_2
Burada xx'lerin sadeleşip bir sabit vermesinin tek yolu f(x)=C3exf(x)=C_3e^x olmasıdır. Bu durumda:
ln(C3)+ln(ex)−x=ln(C3)=C1−C2\ln(C_3)+\ln(e^x)-x=\ln(C_3)=C_1-C_2
İşte bu kadar! Bu yüzden e'nin tanımı olarak "türevi kendine eşit olan fonksiyon" demekde sorun yok.
Peki bu sayı neden irrasyonel olmaktadır?
Kanıt
Taylor Serisi ile exe^x'i sonsuz toplam olarak yazalım:
ex=∑n=1∞xnn!e^x=\displaystyle\sum_{n=1}^\infty {x^n \over n!}
Şimdi eğer ee rasyonelse a/ba/b (a,b≠0∈Za, b\ne 0 \in \Z) şeklinde yazılabilir. O zaman e−1e^{-1} de b/ab/a şeklinde yazılabilir. Şimdi Taylor Serisinde x=−1x=-1 için bakalım:
e−1=∑n=1∞(−1)nn!e^{-1}=\displaystyle\sum_{n=1}^\infty {(-1)^n \over n!}
Şimdi sonsuz toplamı iki farklı toplam şeklinde yazalım. 00'dan aa'ya ve a+1a+1'den ∞\infty'ye şeklinde ve bu yoldan çelişki elde etmeye çalışalım:
e−1=ba=∑n=1a(−1)nn!+∑n=a+1∞(−1)nn!e^{-1}={b \over a}=\displaystyle\sum_{n=1}^a {(-1)^n \over n!}+\displaystyle\sum_{n=a+1}^\infty {(-1)^n \over n!}
O zaman sonlu toplamı sola alıp sonsuz toplamı tek başına bırakalım:
ba−∑n=1a(−1)nn!=∑n=a+1∞(−1)nn!{b \over a}-\displaystyle\sum_{n=1}^a {(-1)^n \over n!}=\displaystyle\sum_{n=a+1}^\infty {(-1)^n \over n!}
Her tarafı (−1)a+1a!(-1)^{a+1}a! ile genişletelim:
b(−1)a+1a!a−(−1)a+1a!∑n=1a(−1)nn!=b(−1)a+1(a−1)!−(−1)a+1a!∑n=1a(−1)nn!{b (-1)^{a+1}a! \over a}-(-1)^{a+1}a!\displaystyle\sum_{n=1}^a {(-1)^n \over n!}={b (-1)^{a+1}(a-1)!}-(-1)^{a+1}a!\displaystyle\sum_{n=1}^a {(-1)^n \over n!}
Toplamı da açarsak:
b(−1)a+1(a−1)!−(−1)a+1a!∑n=1a(−1)nn!=b(−1)a+1(a−1)!−(−1)a+1a!(10!−12!…(−1)a−1(a−1)!+(−1)a(a)!){b (-1)^{a+1}(a-1)!}-(-1)^{a+1}a!\displaystyle\sum_{n=1}^a {(-1)^n \over n!}={b (-1)^{a+1}(a-1)!}-(-1)^{a+1}a!\Big({1 \over 0!}-{1 \over 2! }\dots{(-1)^{a-1}\over (a-1)!}+{(-1)^{a}\over (a)!}\Big)
Toplamda her paydanın (−1)a+1a!(-1)^{a+1}a! ile sadeleşebildiğini görüyoruz. Yani sonuç bir tam sayı çıkıyor. Bir de diğer sonsuz toplama bakalım:
(−1)a+1a!∑n=a+1∞(−1)nn!=(−1)a+1a!((−1)a+1(a+1)!+(−1)a+2(a+2)!…)=(−1)2a+2a+1+(−1)2a+3(a+1)(a+2)+(−1)2a+4(a+1)(a+2)(a+3)…(-1)^{a+1}a! \displaystyle\sum_{n=a+1}^\infty {(-1)^n \over n!}=(-1)^{a+1}a! \Big( { (-1)^{a+1} \over (a+1)! }+{ (-1)^{a+2} \over (a+2)! } \dots\Big)={(-1)^{2a+2}\over a+1}+{(-1)^{2a+3}\over (a+1)(a+2)}+{(-1)^{2a+4}\over (a+1)(a+2)(a+3)} \dots
Gördüğünüz gibi bu sefer de tam sayı olmayan bir rasyonel sayı elde ettik. Ama az önce bir tam sayı almıştık. Yani bir tam sayı bir kesirli sayıya eşit çıktı. Buradan da çelişki gelir. Demekki bu şekilde aa, bb tam sayıları seçilemiyor. Buradan da ee'nin irrasyonel olduğu çıkar.
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?
Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:
kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci
Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 25/04/2025 06:04:51 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/18642
İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.