Doktor Olmak

- Blog Yazısı
Giriş
Doktor olabilmek için öncelikle mevcut adı YKS olan üniversite sınavından belirli bir sıralamaya girmeniz gereklidir.
Bu sıralamaya girdikten sonra üniversite tercihinizi yapıp tıp fakültesine yerleştikten sonra resmi olarak bir Tıbbiyeli yani doktor adayı olursunuz.Önünüzde 6 yıllık bir tıp eğitimi vardır.
Tıp Fakültesi Süreci
6 yıllık eğitime başladıktan sonra ilk 3 sene temel bilimler dersleri (anatomi, fizyoloji, histoloji, mikrobiyoloji, patoloji, farmakoloji biyofizik, biyoistatistik vs.) dediğimiz teorik eğitim gördüğünüz bir süreç olacaktır.Sınavları komite final şeklinde verirsiniz tabiki her üniversitenin ilk 3 seneyi işleyiş tarzı kendine özgüdür.4 ve 5. sınıfta ise klinik eğitim dediğimiz kendi üniversitenizin hastanesinde yoksa eğer anlaşmalı hastanede staj şeklinde görürsünüz.Bu senelerde de sözlü sınav şeklinde birerbir hocanız tarafında sınava tabi tutulursunuz.Bu stajlar karşılığında bir ücret ödemesi almazsınız.6.sınıfa gelindiğinde ise herhangi bir sınav veya teorik klinik staj görmezsiniz.Binevi sizi doktorluğa hazırlayan bir senedir.Hastanenizde rotasyon yaparak her anabilim dalında belirli süre çeşitli görevler yaparsınız.Görev tanımınız tabiki de bulunduğunuz kuruma göre değişiklik gösterecektir.Genel olarak bahsedersek temel düzeyde doktorluk yaparsınız hocalarınızın kontrolünde tabiki.Nöbetler tutarsınız haftanın belirli günleri hastanede olursunuz ve gelen son düzenlemeyle asgari ücrete tâbi tutulursunuz.Bu seneyi de tamamladıktan sonra resmi olarak mezun olmuş olursunuz.
Mezuniyet Sonrası
Mezuniyet sonrası resmi olarak MD(Medical Doctor) dediğimiz ünvanı almış olursunuz.Kariyerinize nasıl devam etmek istediğiniz tamamen sizin elinizde.Mezun olduktan sonra 2 ay içerisinde Sağlık Bakanlığı sizi bir sağlık kurumuna(kamu) Devlet Zorunlu Yükümlülük Hizmeti için pratisyen doktor olarak . Bundan sonrası için
Önünüzde belirli seçenekler vardır.
Pratisyen hekim olarak devam etmek istiyorum diyorsanız eğer TUS(Tıpta Uzmanlık Sınavı) dediğimiz sınava girmenize gerek yoktur.Eger herhangi bir alanda uzmanlaşmak istiyorum diyorsanız ise bu sınava girmek zorundasınız
TUS(Tıpta Uzmanlık Sınavı)
TUS(Tıpta Uzmanlık Sınavı) dediğimiz sınav yılda iki defa(Eylül-Nisan) girilen ÖSYM tarafından yapılan 6 yıllık tıp eğitiminizden soruların çıkacağı zorlu bir sınavdır.Tavan puanı olmayıp her sene standart sapma ile hesaplanan genel olarak en yüksek 85 bazında olan tercih yapabilmeniz için ise en az 45 puan almanız gereken bir sınavdır.5 ve 6. Sınıfta da bu sınava girebilirsiniz ancak tercih hakkınız olmaz genelde öğrenciler kendilerini denemek amacıyla bu sınava girerler.En az 45 puan aldıysanız eğer istediğiniz bir üniversite hastanesi , şehir hastanesi veya eğitim araştırma hastanesini tercih etme hakkınız bulunur.Tercih sonucunda yerleşirseniz eğer Asistan Doktor ünvanı alıp uzmanlık eğitiminize resmen başlamış olursunuz.Çoğu insanın bildiğinin aksine öğrenci değilsiniz bu süreçte.Maaş alıp resmi olarak doktorsunuz sadece Profesör, Doçent doktor hocalarınız tarafında usta-çırak ilişkisi içerisinde seçtiğiniz bölüm (Kardiyoloji, Nöroloji, Ortopedi ve Travmatoloji,Dahiliye, Kadın Doğum ve Hastalıkları, Radyasyon Onkolojisi vs.) üzerinde uzmanlaştırılmak üzere yetiştirilirsiniz.Süresi bölümden bölüme değişmekle birlikte 3,4,5 yıldır.
Asistan Doktor
TUS sınavı ile yerleştikten sonra uzmanlaşmak üzere yetiştirilirsiniz.Unvanınız asistan doktordur.Normal doktor maaşı alırsınız . Uzmanlık eğitiminizi üniversite hastanesi,şehir hastanesi veya eğitim araştırma hastanelerinde alabilirsiniz.Süresi bölümden bölüme değişmekle birlikte genel bir sınıflandırma yaparsak
Temel Bilimler(Anatomi, Fizyoloji, Histoloji vs) 3 yıldır.
Dahili Bilimler (İç Hastalıkları, Çocuk Hastalıkları,Kardiyoloji, Radyoloji, Göğüs Hastalıkları vs.) 4 yıldır
Cerrahi Bilimler(Genel Cerrahi, Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi,Kalp ve Damar Cerrahisi,Çocuk Cerrahisi vs.) 5 yıldır.
Aslında maddi destek istememizin nedeni çok basit: Çünkü Evrim Ağacı, bizim tek mesleğimiz, tek gelir kaynağımız. Birçoklarının aksine bizler, sosyal medyada gördüğünüz makale ve videolarımızı hobi olarak, mesleğimizden arta kalan zamanlarda yapmıyoruz. Dolayısıyla bu işi sürdürebilmek için gelir elde etmemiz gerekiyor.
Bunda elbette ki hiçbir sakınca yok; kimin, ne şartlar altında yayın yapmayı seçtiği büyük oranda bir tercih meselesi. Ne var ki biz, eğer ana mesleklerimizi icra edecek olursak (yani kendi mesleğimiz doğrultusunda bir iş sahibi olursak) Evrim Ağacı'na zaman ayıramayacağımızı, ayakta tutamayacağımızı biliyoruz. Çünkü az sonra detaylarını vereceğimiz üzere, Evrim Ağacı sosyal medyada denk geldiğiniz makale ve videolardan çok daha büyük, kapsamlı ve aşırı zaman alan bir bilim platformu projesi. Bu nedenle bizler, meslek olarak Evrim Ağacı'nı seçtik.
Eğer hem Evrim Ağacı'ndan hayatımızı idame ettirecek, mesleklerimizi bırakmayı en azından kısmen meşrulaştıracak ve mantıklı kılacak kadar bir gelir kaynağı elde edemezsek, mecburen Evrim Ağacı'nı bırakıp, kendi mesleklerimize döneceğiz. Ama bunu istemiyoruz ve bu nedenle didiniyoruz.
Bu eğitimin sonunda Profesör Hocalar tarafından bir teste tabi tutulup Uzman Doktor ünvanı kazanmış olursunuz ve Sağlık Bakanlığı tarafından yine 2 yıllık bir Devlet Zorunlu Hizmet Yükümlülüğü adıyla bir sağlık kurumuna atanırsınız.
Devlet Zorunlu Hizmet Yükümlülüğü mezun olduktan sonra 2 Uzman Doktor olduktan sonra 2 yıl olmak üzere toplamda 4 yıldır.
- 1
- 1
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?
Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:
kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci
Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 30/04/2025 06:00:18 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/15224
İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.