Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Cüceyken Gezegenlik Zor!

Dokuzuncu gezegen Plüton'un gezegenlik kategorisinden çıkarıldığını duymuş olabilirsiniz. Peki ne oldu da 4.5 milyar yıldır yörüngesinde hareketini sürdüren masum gök cismimiz Plüton'a cüce gezegen dedik?

Cüceyken Gezegenlik Zor! Hubblesite
Bir sanatçının gözünden Sedna asteroidi.
2 dakika
68
  • Blog Yazısı
Blog Yazısı
Tüm Reklamları Kapat

Gezegen olmanın kuralları pek eskiye dayanmıyor hatta çok yakın zamanda bu kuralları belirledik. 1800'lü yıllarda Güneş Sistemi'nin içinde irili ufaklı birçok asteroid vb. cisim bulmaya başladık ve o zamanlar bu cisimlerin büyüklüklerinin de net olarak kavranamaması nedeniyle hepsine gezegen adı verdik. Örneğin bugün cüce gezegen olarak sınıflandırdığımız Ceres, 1801'de Giuseppe Piazzi tarafından keşfedilip gezegen olarak sınıflandırılmıştı.

Güneş'e en yakın cüce gezegen olan Ceres..
Güneş'e en yakın cüce gezegen olan Ceres..
NASA

Onyıllar, yüzyıllar geçtikçe çok daha fazla cisim keşfedildi, nispeten küçük olanlarına "alt gezegen, küçük gezegen" gibi tabirler kullandık. Nihayet astronomlar hangi cisme gezegen diyebileceğimizi netleştirmek adına Plüton'u cüce gezegen seçtiğimiz 2006 yılındaki International Astronomical Union (IAU) toplantısında gezegenlik şartlarını ortaya koydu:

1. Cisim Güneş'in etrafında dönmeli. (Başka yıldızların etrafında dönen cisimlere gezegen değil, 'ötegezegen' adı veriyoruz.)

Tüm Reklamları Kapat

2. Küre biçimini alabilecek kadar ağır, dolayısıyla kütleçekimi yüksek olmalı.

3. Kütleçekimi, bulunduğu yörüngedeki cisimleri temizlemiş olmalı (yani yıldızı etrafındaki yörüngesinin sınırlarında dolaşan bir başka cisim olmamalı).

Ekstra olarak cüce gezegenlerin çoğu temelde bir asteroid olup cüce gezegen unvanını da kazanabilmesi için yeterli kütleye sahip olması yoluyla sahip olduğu kütleçekimin, cismi küresel veya küreselliğe çok yakın bir şekle getirmesi gerekiyor. Bu şartı sağlayamayan ve boyutları bir kum tanesinden bir dağ büyüklüğüne ulaşabilen milyonlarca asteroid, Mars ve Jüpiter arasındaki Asteroid kuşağı ve Neptün ötesindeki Kuiper kuşağında yörüngelerinde süzülmektedir. Bu asteroidlerden bazıları Güneş'in kütle çekim etkisiyle bazen yörüngelerinden koparak Güneş'e çok yakın olacak biçimde ısınarak gaz açığa çıkarır ve kuyruklu yıldıza dönüşür.

Gezegenlik şartları netleştikten sonra; Haumea, Plüton, Makemake, Eris ve Ceres gibi cisimler zaman içinde cüce gezegen statüsüne kavuştu. İçlerinden gezegen olmaya en yakın aday Plüton, IAU'nun belirlediği ilk iki şartı sağlıyor olsa da sahip olduğu kütleçekim kuvveti yörüngesinde irili ufaklı birçok cismi temizleyemediği için cüce gezegen statüsünde değerlendiriliyor.

Tüm Reklamları Kapat

Genel tanımlar bu şekilde olsa da Kuiper kuşağındaki bazı cisimlerin cüce gezegenlik sıfatını alıp alamayacakları tartışma konusudur. Örneğin Neptün ötesindeki Orcus, Sedna gibi bazı cisimler hakkında hem küreselliklerini hem de büyüklerini tam doğrulayacak kadar yeterli data ve görüntü bulunmadığı için asteroid olarak sınıflandırılmaya devam edilmektedir. İleriye dönük olarak NASA'nın yıllar önce planladığı New Horizons 2 görevi, Kuiper kuşağı cisimleri hakkında daha fazla veriye ulaşmak için önerilmiş bir misyondur. Bunun gibi uzak mesafeli görevlerin gerçekleştirilmesi, birçok cisim hakkında daha fazla detaya ulaşarak sınıflandırma yöntemlerimizin doğruluğu konusunda bize yol göstermesi bakımından önemlidir.

Yazan ve hazırlayan : Emir Bölükbaş

Kaynak:

https://www.asc-csa.gc.ca/eng/astronomy/solar-system/dwarf-planets.asp

Evrim Ağacı'ndan Mesaj

https://solarsystem.nasa.gov/missions/dawn/overview/

Görsel: NASA / JPL-Caltech / UCLA / MPS / DLR / IDA / Justin Cowart

Okundu Olarak İşaretle
10
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Raporla
Mantık Hatası Bildir
Yukarı Zıpla
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 3
  • Muhteşem! 0
  • Bilim Budur! 0
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 0
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Umut Verici! 0
  • Merak Uyandırıcı! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 19/05/2024 04:24:32 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/15345

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Boyut
Memeli
Gelişim
Yüz
Sperm
Bağışıklık Sistemi
Balıklar
Kuş
Gözlem
Ay Görevleri
Süpernova
Sars-Cov-2 (Covid19 Koronavirüs Salgını)
İnsan Sağlığı
Tarih
Hindistan
Şiddet
Meteor
Evrim Teorisi
Basınç
Bağırsak
Genel Halk
Uzaylı
Diş
Hidrotermal Baca
Covıd-19
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close