Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Charles Babbage'ın Fark Motoru

Fark Motoru: Devrimci Bir Hesaplama Aracı

2 dakika
1
Charles Babbage'ın Fark Motoru Science Museum
  • Blog Yazısı
Fark Motoru No. 1
Blog Yazısı
Tüm Reklamları Kapat

İnsan Bilgisayarları

James Pryde tarafından düzenlenen, logaritmalar, trigonometrik, denizcilik ve diğer tabloları içeren basılı matematiksel tablolar seti, yeni Chambers baskısı, 1904.
James Pryde tarafından düzenlenen, logaritmalar, trigonometrik, denizcilik ve diğer tabloları içeren basılı matematiksel tablolar seti, yeni Chambers baskısı, 1904.
Science Museum

19. yüzyılın başlarında, matematik ve bilim dünyası karmaşık hesaplamaları elle yapan insan bilgisayarlarına büyük ölçüde bağımlıydı. Bu dönem, basılı matematiksel tabloların doğruluğu konusunda önemli zorluklarla doluydu. Navigasyon, mühendislik ve astronomi için hayati öneme sahip olan bu tablolar, sık sık hatalar içeriyordu. Örneğin, Dionysius Lardner tarafından yapılan bir çalışmada, rastgele seçilen 40 ciltlik basılı tabloda en az 3,000 hata tespit edilmiştir. Bu tür yanlışlıklar, ünlü bilim insanı Charles Babbage gibi matematikçiler arasında hayal kırıklığına yol açtı.

İnsan Hatası

İnsan hesaplamalarının güvenilmezliği, Babbage'ı mekanizasyon yoluyla bir çözüm aramaya yönlendirdi. 1822 baharında, ilk tasarımının küçük bir çalışma modelini geliştirdi; bu tasarım, Fark Motoru olarak biliniyordu. Bu makine, matematiksel tabloların üretilmesinde yer alan dört aşamayı otomatikleştirmeyi amaçlıyordu: hesaplama, transkripsiyon, dizgi ve düzeltme. Babbage'ın vizyonu, insan hatasını ortadan kaldırmak ve güvenilir sonuçlar üretmekti.

Fark Motoru

Charles Babbage'ın hesaplama makinesinin bir parçası (Fark Motoru No. 1), Joseph Clement tarafından Londra'da, 1832 yılında inşa edilmiştir.
Charles Babbage'ın hesaplama makinesinin bir parçası (Fark Motoru No. 1), Joseph Clement tarafından Londra'da, 1832 yılında inşa edilmiştir.
Science Museum Group

Babbage'ın Fark Motoru, polinom fonksiyonlarını hesaplamak için sonlu farklar olarak bilinen bir yöntemi kullanacak şekilde tasarlanmıştı. Bu yöntem, doğrudan çarpma ve bölmeyi atlayarak süreci basitleştiriyordu. Sınırlayıcı gibi görünse de, bu yaklaşım yüksek doğrulukla geniş bir matematiksel fonksiyon yelpazesini, logaritmik ve trigonometrik fonksiyonlar da dahil olmak üzere, yaklaşık olarak hesaplamak için yeterince güçlüydü.

Tüm Reklamları Kapat

1823'te, Britanya hükümeti Babbage'ın icadının potansiyelini tanıdı ve ona Fark Motoru'nun tam ölçekli bir versiyonunu geliştirmesi için 1,500 £ sağladı. Ancak, proje, makinenin gerektirdiği hassas bileşenleri üretmeyi zorlaştıran çağdaş metal işleme tekniklerinin sınırlamaları nedeniyle önemli engellerle karşılaştı.

Hırslı Tasarım

Babbage'ın Fark Motoru tasarımı devasa boyutlardaydı; yüksekliği 2.5 metre, uzunluğu 2 metre, derinliği 1 metre ve yaklaşık 15 ton ağırlığındaydı. Yaklaşık 25,000 ayrı parçadan oluşuyordu ve sayılar, 0'dan 9'a kadar rakamlarla işlenmiş dişlilerle temsil ediliyordu. Her rakamın kendi tekerleği vardı ve bir rakamın değeri, tekerleğin dönüşüyle gösteriliyordu.

Babbage'ın hırslı planlarına rağmen, Fark Motoru hayatı boyunca asla tamamen inşa edilmedi. 1832'ye gelindiğinde, makinenin yalnızca bir kısmı tamamlanmıştı ve proje, teknik zorluklar ve finansman sorunları nedeniyle nihayetinde terk edildi.

Fark Motoru No. 2

Babbage Belgeleri, Fark Motoru No. 2'nin Yükselişi. Bilim Müzesi'ndeki Babbage Belgeleri,  Londra
Babbage Belgeleri, Fark Motoru No. 2'nin Yükselişi. Bilim Müzesi'ndeki Babbage Belgeleri, Londra
Science Museum

1846 ile 1849 yılları arasında, Babbage, yaklaşık 8,000 parçadan oluşan Fark Motoru No. 2'nin tasarımı üzerinde çalıştı; bu parçalar, hesaplama bölümü ve yazdırma aparatı arasında eşit olarak bölünmüştü.

Ancak tasarımlarının gerçekleştirilmesi çok daha sonra mümkün olacaktı. 1991'de, Babbage'ın 200. doğum gününü anmak için, Fark Motoru No. 2'nin tam ölçekli bir çalışma modeli Londra'daki Bilim Müzesi'nde inşa edildi ve Babbage'ın orijinal tasarımlarına sadık kalındı.

Okundu Olarak İşaretle
2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Raporla
Mantık Hatası Bildir
Yukarı Zıpla
Bu Blog Yazısı Sana Ne Hissettirdi?
  • Muhteşem! 0
  • Tebrikler! 0
  • Bilim Budur! 0
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 0
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Umut Verici! 0
  • Merak Uyandırıcı! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  • Doron Swade, et al. (2001). Difference Engine: Charles Babbage And The Quest To Build The First Computer. ISBN: 978-0-641-53440-9. Yayınevi: Viking Penguin.
  • D.D. Swade. (2005). The Construction Of Charles Babbage's Difference Engine No. 2. IEEE Annals of the History of Computing, sf: 70-88. doi: 10.1109/MAHC.2005.45. | Arşiv Bağlantısı
  • Science Museum. Joseph Clement: The Man Who Built The Difference Engine. Alındığı Tarih: 23 Temmuz 2025. Alındığı Yer: Youtube | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 26/07/2025 03:58:37 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/21096

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Size Özel
Makaleler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Geçmiş ve Notlar
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
İşaretle
Göz Attım
Site Ayarları

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.

[Site ayalarına git...]
Bu Yazıdaki Hareketleri
Daha Fazla göster
Tüm Okuma Geçmişin
Daha Fazla göster
0/10000
Kaydet

Bize Ulaşın

ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close