Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Büyük İskender'in Çocuğu Var Mıydı?

2 dakika
37
Büyük İskender'in Çocuğu Var Mıydı? Wikimedia Commons
  • Blog Yazısı
Blog Yazısı
Tüm Reklamları Kapat

Büyük İskender 32 yaşında öldüğünde ardında geniş bir imparatorluk bırakmıştı. Ölümünün ardından oluşan iktidar boşluğunu doldurabilecek varisleri var mıydı?

Büyük İskender'in Çocuğu Var Mıydı?

İskender, 20 yaşındayken babasının II. Philippos'a yapılan suikast ardından Makedon tahtına geçti ve sadece 12 yılda antik çağda bilinen dünyanın neredeyse tamamını ve en büyük imparatorluğunu(Pers İmparatorluğu) fethetmiş olarak öldü. Peki, bu süre zarfında hiç çocuk sahibi olmuş muydu ve onun yerini dolduracak varisleri ne olmuştu?

Kısaca İskender'in bir çocuğu vardı. Hatta muhtemelen iki erkek çocuğa sahipti. Çocuklarından biri IV. Alexandros olarak biliniyordu ve eşi Roxana'dan olmaydı. Makedonyalı Herakles lakaplı oğlu ise metresi Barsine'den doğma çocuğuydu. Barsine, Pers İmparatorluğu'nun en başarılı generallerinden Rhodoslu Memnon'un eşiydi.[1] Roxana ise Orta Asya'daki bir bölge olan Baktirya'daki bir şefin kızıydı. Avusturalya, Sidney'deki Macquarie Üniversitesi'nde antik tarih profesörü olan Ian Worthington'un Büyük İskender kitabında, İskender'in Roxana'yı, Doğu Seferi sırasında ele geçirdiğini ve İ.Ö 327 tarihlerinde onunla evlendiğini yazmıştır. Fakat, İskender oğlunu görecek kadar yaşamadı ve Babil'de öldüğünde Roxana, IV. Alexandros'a hamileydi.

Tüm Reklamları Kapat

Diğer oğlu olan Makedonyalı Herakles, İ.Ö 327 civarında metresi Barsine'den doğmuştur ve IV. İskender'den dört yaş daha büyüktür. Günümüzde bazı akademisyenler Büyük İskender'in, IV. İskender'in babası olup olmadığı hakkında tartışmaktadır; çünkü Büyük İskender, oğlunu hiçbir zaman resmen kabul etmemiştir. Öte yandan diğer akademisyenler buna rağmen IV. İskender'in Büyük İskender'in biyolojik babası olduğu gerçeğiyle fikir birliğine varmışlardır.

Neden Çocuklar Kral Olamadılar?

Büyük İskender, Babil'de 32 yaşında öldüğünde Balkanlar'dan modern Pakistan'a kadar uzanan imparatorluğunun net bir varisi yoktu. Roxana o sırada hamileydi fakat çocuğun erkek veya kız olduğu bilinmiyordu. Öte yandan Makedonyalı Herakles'in resmi olarak İskender'in çocuğu olmadığı için tahta varis olması mümkün değildi.

Quintus Rufus'a göre İskender'in ölümünün ardından yapılan ve ordudaki rütbelilerin katıldığı toplantılarda her iki çocuk da tahta aday gösterilse de her ikisinin de annesinin Asya kökenli olması dolayısıyla bu önerme rütbeliler tarafından reddedilmiştir.[2]

İskender'in ölümü ardından tahta üvey kardeşi olan Arrhidaeus geçmişse de IV. Alexandros'un doğumuyla birlikte tahta ortak olmuşlardır. Fakat, Newfoundland'daki Memorial Üniversitesi'nde antik tarih profesörü olan Carol King'in aktardığına göre pratikte iki kral beraber hüküm sürmemiştir. Arrhidaeus bir tür zihinsel bozukluğa sahipti ve bu da IV. İskender'in iktidarı elinde tutmasını zorlaştırıyordu. King, Arrhidaeus ve IV. İskender hakkında, "İkisi de Diadokhlar'ın imparatorluğu ele geçirmek için yaptıkları savaşlarda piyan oldular ve öldürüldüler." demiştir. IV. İskender'i öldüren kişi Diadokhlar'dan biri olan Cassander'dir.[3]

Geride kalan soylulardan ve İskender'in annesi olan Olympias, Büyük İskender'in ölümünden sonra iktidar mücadelesinde önemli bir rol oynamış ve İ.Ö 317'de tahta çıkan IV. Alexanderos'un vasisi olarak general Polyperchon'un yardımlarıyla Arrhidaeus'u yakalayıp öldürttü. Ancak bir yıl sonra Cassander, Olympias'a saldırmış ve kraliçenin sonunu getirmiştir. Kalan IV. İskender ve Roxana, Pella ve Makedonya'yı kontrol eden Cassander'in iktidarında İ.Ö 309 yılına kadar esir olarak yaşamış ve yine Cassander'in emriyle idamları cellat Glaucias tarafından yapılmıştır. Makedonyalı Herakles ise kısa bir süre sonra Cassander'in eline geçmiş ve yine ortadan kalkmıştır.

Okundu Olarak İşaretle
5
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Raporla
Mantık Hatası Bildir
Yukarı Zıpla
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 1
  • Muhteşem! 0
  • Bilim Budur! 0
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 0
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Umut Verici! 0
  • Merak Uyandırıcı! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  • ^ J. Lendering. Barsine (1) - Livius. Alındığı Tarih: 13 Ekim 2024. Alındığı Yer: Livius | Arşiv Bağlantısı
  • ^ Q. C. Rufus. The History Of Alexander. ISBN: 9780140444124. Yayınevi: Penguin Books.
  • ^ J. Lendering. Alexander Iv - Livius. Alındığı Tarih: 13 Ekim 2024. Alındığı Yer: Livius | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 12/12/2024 13:44:07 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/18759

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Taklit
Sars Virüsü
Salgın
Hücre
Göğüs Hastalığı
Gazetecilik
Şiddet
Ribozim
Nükleer Enerji
Kuantum Fiziği
Aminoasit
Afrika
Organ
Periyodik Cetvel
Malzeme
Bilim İnsanı
Fosil
Organizma
Hava
Yörünge
Komplo Teorisi
Yaşanabilir Gezegen
Bilim Tarihi
Kurbağa
Kadın Doğum
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close