Boşaltım Sistemi Nedir? Boşaltım Sistemindeki Yapı ve Organların Görevleri Nelerdir?

- Blog Yazısı
[1] Boşaltım Sistemi Nedir?
Boşaltım sistemi vücudumuza alınan besinlerin atıklarının dışarı atılmasını sağlayan sisteme verilen addır.
Boşaltım sistemimizdeki organlar böbrekler, üreter, idrar kesesi(mesane) ve üretradır.
Şimdi bu organların görevlerine bir bakış atalım.
Böbrekler
Böbrekler omurgamızın her iki yanında da bulunan fasulye şeklinde organlardır.[1] Boşaltım sistemindeki en önemli organlardan biridir. Kaburgalar yardımıyla korunurlar.[1] Yetişkin insanların böbreğinin uzunluğu 10-12 cm civarındadır.[1]
Böbreklerin boşaltım sistemindeki görevi yapım-yıkım sırasında ortaya çıkan atık maddeleri kandan süzmekle görevlidir.[1] Aşağıdaki resimden böbreklerin hangi maddelerin yüzde kaçını geri emdiğini veya attığını görebilirsiniz.

Böbreğin Hilum adı verilen yerinden kan damarları ve üreter böbreğe giriş yapar.[1]
Kapsül olarak bilinen yer böbreğin dış tabakasıdır.[1]
Böbrek pelvisi ise böbrekteki üreterin genişlemiş kısmına verilen addır.
Üreter
Aslında maddi destek istememizin nedeni çok basit: Çünkü Evrim Ağacı, bizim tek mesleğimiz, tek gelir kaynağımız. Birçoklarının aksine bizler, sosyal medyada gördüğünüz makale ve videolarımızı hobi olarak, mesleğimizden arta kalan zamanlarda yapmıyoruz. Dolayısıyla bu işi sürdürebilmek için gelir elde etmemiz gerekiyor.
Bunda elbette ki hiçbir sakınca yok; kimin, ne şartlar altında yayın yapmayı seçtiği büyük oranda bir tercih meselesi. Ne var ki biz, eğer ana mesleklerimizi icra edecek olursak (yani kendi mesleğimiz doğrultusunda bir iş sahibi olursak) Evrim Ağacı'na zaman ayıramayacağımızı, ayakta tutamayacağımızı biliyoruz. Çünkü az sonra detaylarını vereceğimiz üzere, Evrim Ağacı sosyal medyada denk geldiğiniz makale ve videolardan çok daha büyük, kapsamlı ve aşırı zaman alan bir bilim platformu projesi. Bu nedenle bizler, meslek olarak Evrim Ağacı'nı seçtik.
Eğer hem Evrim Ağacı'ndan hayatımızı idame ettirecek, mesleklerimizi bırakmayı en azından kısmen meşrulaştıracak ve mantıklı kılacak kadar bir gelir kaynağı elde edemezsek, mecburen Evrim Ağacı'nı bırakıp, kendi mesleklerimize döneceğiz. Ama bunu istemiyoruz ve bu nedenle didiniyoruz.
Üreter böbrekten aldığı idrarı idrar kesesine ileten yapıdır. 20-30 cm uzunluğundadır. Yapısı düz kaslardan oluşmaktadır.[1] Böbrek pelvisinden başlayıp idrar kesesine kadar giderler.[1] Üreterler sağ ve sol üreter olarak ikiye ayrılır. Üreterler ince bağırsağın jejenum bölümünün arkasında bulunur.[1] Üreterler çeşitli atardamarlar tarafından zengince beslenmektedir.
İdrar Kesesi(Mesane)
İdrar kesesi üreterden gelen idrarın depolandığı organa verilen isimdir. İdrara kesesi genişleyebilen bir organdır.[1] Yetişkin bir insanın idrar kesesi 300-500 ml idrar almaktadır.[1] İdrar vücuttan atılana kadar idrar kesesinde depolanır. Aynı zamanda idrar kesesi içi boş ve kaslı bir organdır.[1] İdrar kesesinde üç tane açıklık vardır.[1] İki tane üreter idrar kesesine iki açıklıktan girer.[1] Diğer açıklık ise idrar kesesindeki idrarın tekrardan üretere girmesini önler.[1] İdrar kesesinin dışı idrar kesesinin genişlemesine izin veren rugae adlı çıkıntılardan oluşur.[1]
Üretra
Üretra idrar kesesinin dolmasıyla birlikte idrarın vücuttan atıldığı kısma verilen isimdir. Aynı zamanda idrar kesesini vücut dışına bağlayan bir borudur.[1] Ayrıca üretra üreme sisteminde de önemli göreve sahiptir.[1] Üretra erkek ve dişilerde farklılık gösterir.[1]
Dişi üretrası 3-5 cm uzunluğundadır.[1] Klitoris ile vajina girişi arasında bulunan vulva kısmına açılır.[1]
Erkek üretrası ise ortalama 16 cm uzunluğundadır ve penisin ucuna açılır.[1]
İnsanlarda boşaltım sistemi temel hatlarıyla bu kadardı.
- 4
- 3
- 2
- 2
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?
Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:
kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci
Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 25/04/2025 08:11:17 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/20082
İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.