Balkan Savaşları
2. Balkan Savaşı

- Blog Yazısı
İkinci Balkan Savaşı, Birinci Balkan Savaşı'nın hemen ardından 1913 yılı yaz aylarında gerçekleşen bir savaştır. İkinci Balkan Savaşı, Balkan Ligi üyeleri arasındaki toprak paylaşımı ve savaşın sonuçlarını yeniden çizen bir antlaşma nedeniyle patlak verdi. İşte İkinci Balkan Savaşı'nın detayları:
Savaşın Nedenleri:
Birinci Balkan Savaşı sonunda, Balkan Ligi üyeleri arasında paylaşılmayan topraklar ve sınır anlaşmazlıkları kalmıştı. Bu nedenle İkinci Balkan Savaşı'nın ana nedeni, toprak anlaşmazlıklarıydı.
Taraflar ve İttifaklar:
İkinci Balkan Savaşı'na katılan taraflar arasında önemli değişiklikler oldu. Sırbistan, Karadağ, Yunanistan, Romanya, Bulgaristan, Osmanlı İmparatorluğu ve Sırp-Hırvat-Sloven Krallığı (bu ülke, daha sonra Yugoslavya Krallığı olarak adlandırıldı) yer aldı.
Bulgaristan, savaşın başında Sırbistan ve Yunanistan'a savaş ilan etti. Romanya da sonradan savaşa katıldı ve Osmanlı İmparatorluğu Bulgaristan'a karşı savaşa girdi.
Savaşın İlerleyişi:
İkinci Balkan Savaşı, 29 Haziran 1913'te Bulgaristan'ın Sırbistan ve Yunanistan'a savaş ilan etmesiyle başladı.
Bulgaristan, kısa süre içinde başarılı olamadı ve Romanya'nın savaşa katılmasıyla Bulgaristan daha fazla zorluk yaşadı.
Savaşın sonunda, 10 Ağustos 1913'te imzalanan Bükreş Antlaşması ile savaş sona erdi.
Sonuçlar:
Aslında maddi destek istememizin nedeni çok basit: Çünkü Evrim Ağacı, bizim tek mesleğimiz, tek gelir kaynağımız. Birçoklarının aksine bizler, sosyal medyada gördüğünüz makale ve videolarımızı hobi olarak, mesleğimizden arta kalan zamanlarda yapmıyoruz. Dolayısıyla bu işi sürdürebilmek için gelir elde etmemiz gerekiyor.
Bunda elbette ki hiçbir sakınca yok; kimin, ne şartlar altında yayın yapmayı seçtiği büyük oranda bir tercih meselesi. Ne var ki biz, eğer ana mesleklerimizi icra edecek olursak (yani kendi mesleğimiz doğrultusunda bir iş sahibi olursak) Evrim Ağacı'na zaman ayıramayacağımızı, ayakta tutamayacağımızı biliyoruz. Çünkü az sonra detaylarını vereceğimiz üzere, Evrim Ağacı sosyal medyada denk geldiğiniz makale ve videolardan çok daha büyük, kapsamlı ve aşırı zaman alan bir bilim platformu projesi. Bu nedenle bizler, meslek olarak Evrim Ağacı'nı seçtik.
Eğer hem Evrim Ağacı'ndan hayatımızı idame ettirecek, mesleklerimizi bırakmayı en azından kısmen meşrulaştıracak ve mantıklı kılacak kadar bir gelir kaynağı elde edemezsek, mecburen Evrim Ağacı'nı bırakıp, kendi mesleklerimize döneceğiz. Ama bunu istemiyoruz ve bu nedenle didiniyoruz.
Bükreş Antlaşması'nın sonucunda, Bulgaristan önemli toprak kayıpları yaşadı ve başta Sırbistan ve Yunanistan olmak üzere komşu devletler toprak kazançları elde etti.
Osmanlı İmparatorluğu, Balkanlar'da bazı toprak kazançları elde etti.
Karadağ, bağımsızlığını kazanarak krallık ilan etti.
İkinci Balkan Savaşı, Balkan devletleri arasındaki ilişkileri daha da karmaşık hale getirdi ve I. Dünya Savaşı'nın patlak vermesine yol açan önemli bir faktör haline geldi.
İkinci Balkan Savaşı, Balkan ülkeleri arasındaki toprak paylaşımı ve rekabeti daha da karmaşık hale getirdi ve I. Dünya Savaşı öncesi dengeleri etkiledi. Balkan Savaşları, Osmanlı İmparatorluğu'nun Balkanlar'daki topraklarını kaybetmesine ve bölgedeki siyasi haritanın yeniden çizilmesine yol açan önemli tarihi olaylardan biriydi.
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?
Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:
kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci
Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 18/05/2025 08:52:18 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/15998
İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.