BABİL BALIĞI GERÇEK OLDU!

- Blog Yazısı
Babil balığı'nı duydunuz mu? Bu balık, teknoloji alanında son yıllarda konuşuluyor. Ancak onlarca yıl önce bilim kurgu kitaplarında, binlerce yıl önce din kitaplarında ve çok daha evvelinde efsanelerimizde vardı. Yani hep konuştuğumuz ya da konuşamadığımız bir şeydi:)
Babil kelime anlamı olarak kargaşa anlamına geliyor. Kelimenin doğuşu yine adını bu kargaşadan alan "Babil Kulesi"ne dayanıyor. Tıpkı Olimpos'un yüksek dağ anlamına gelmesi ve her coğrafyanın kendi Olimpos efsanesi olması gibi Babil kulesi de bazen gerçekten de adı Babil olan yerde, bazen Mısır'da bazen bambaşka bir coğrafyada yer alıyor. Bazen Nuh tufanı sonrası, bazen Musa ve firavun kavgası bazen de bu kadar kargaşa çıkmadan önce gök tanrıya inanılan zamanlarda inşa edildiğinden söz ediliyor.
Efsane ya, insanlar aynı dili konuşuyor, aynı yerde yaşıyor ve tam anlamıyla birlik olmuşlar. Ve Tanrı'nın gizemini çözmek yani yaşamın kökenini keşfetmek için göklerde olduğuna inandıkları Tanrı'ya ulaşacak bir kule inşa etmeye başlamışlar. Kulenin her katı mistik ve felsefi bir anlam taşıyor. İlk kat taş, ikinci kat ateş, üçüncü kat bitki, dördüncü kat hayvan, beşinci kat insan, altıncı kat gökyüzü ve yedinci kat meleklerin gizemlerinin çözülmesi anlamına geliyor. Eğer gizemleri çözerek kat çıkmışlarsa insanlık eskiden gerçekten de bilim ve teknikte çok ilerideydi belki de. Tarihi yapılardaki dayanıklılık, estetik ve işlevselliğe ulaşamamamız fikir verebilir.
Hikayeye göre ortak çalıştıkça Yaratıcının gizemini çözmeye yaklaşan insanlar Tanrı'yı endişelendirmiş. Tanrı, bunu engellemek için yeryüzüne inmiş ve bir kargaşa (babil) yaratmış. İnsanları gruplara, her grubu ayrı dillere bölmüş. Birbirini anlayamayan insanların asla ortak bir hedefe ulaşmayı başaramayacağı bir kargaşa hakim olmuş sonra. Kule inşası ya durmuş, ya insanlar birbiriyle savaşmaya başladığı için yıkılmış. Tarihte ve dinde farklı sonlar olmakla birlikte bir birliğin bozulması hikayesidir Babil Kulesi. Neden daha ileriye gidemediğimizin, aynı dili konuşmamamızın hikayesidir.
Bilim kurgu serisi "Otostopçunun Galaksi Rehberi"nde bir balık anlatılır. Küçük kaygan sarı renkli bir balıktır bu. Balığı kulağınıza sokarsınız ve beyninizin içine yerleşir. Bu balık çevreden gelen beyin dalgalarıyla beslenir ve bu dalgaları içinde yaşadığı beynin anlayacağı frekanslara dönüştürür. Yani çevrenizde hangi dilde hangi türde konuşan iletişim kuran bir canlı varsa siz artık onu kendi dilinizde anlayabilirsiniz! Ve bu balığın adı "Babil Balığı"dır:)
Geçtiğimiz yıllarda Google bir kulaklık tanıttı. Anlık çeviriler yapabilen bu kulaklık, dışarıdaki ses dalgalarını emip sizin seçtiğiniz dile çeviriyor. Elbette ki ilham kaynağı efsaneler, dinler, bilim kurgu kitapları olduğu için adına hemen Babil Balığı dedik:).Bu ne demek biliyorsunuz değil mi? Teknoloji yardımıyla birbirimizi anlamaya ve kuleyi tekrar inşa etmeye belki de çok yakınız!
#babilbalığı #teknoloji #babilkulesi #TowerofBabel #babelfish
- 1
- 1
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?
Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:
kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci
Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 26/04/2025 03:17:11 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/11820
İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.