Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Atom Fiziği: Atom Nedir? Atomun Fiziksel ve Kimyasal Özellikleri Nelerdir?

Atom Fiziği: Atom Nedir? Atomun Fiziksel ve Kimyasal Özellikleri Nelerdir? expatz.cz
Rutherford Atom Modelinin 3D İllüstrasyonu
5 dakika
74
  • Blog Yazısı
Blog Yazısı
Tüm Reklamları Kapat
Figür 1: Bir Helyum elementinin Modern Atom Teorisi modeli. Ortadaki pembe nokta çekirdeği, siyah kısım ise elektron bulutunun dağılımını belirtir.
Figür 1: Bir Helyum elementinin Modern Atom Teorisi modeli. Ortadaki pembe nokta çekirdeği, siyah kısım ise elektron bulutunun dağılımını belirtir.
Wikipedia

Atom Nedir?

Fizik biliminde atom, maddenin en temel yapı birimidir.[1] Atom kelimesi Yunancada parçalanamayan, bölünemeyen anlamlarına gelen "Atomos" kelimesinden türemiştir.[2] Atom kavramı ilk olarak MÖ 440'lı yıllarda yaşamış Demokritos (Yunanca:Δημόκριτος) tarafından ortaya atılmıştır. Atom her ne kadar "parçalanamayan", "bölünemeyen" gibi anlamlara gelse de, modern bilimde bunun hatalı olduğunu biliyoruz. 20. yüzyılda radyoaktivite üzerine yapılan çalışmalar sonucu atom çekirdeklerinin parçalanabildiği keşfedildi. Zaten bunun sonucunda bildiğiniz üzere nükleer santraller ve atom bombaları icat edildi. Atomların parçalanabildiğini az önce öğrenmiştik şimdi ise atomun yapısına bir göz atalım:

Atomun Yapısı

Atomlar temelde 2 kısımdan oluşmaktadır; çekirdek ve katmanlar. Atom çekirdeği, pozitif yüklü protonlardan ve elektriksel yükü 0 yani nötr olan nötronlardan oluşmaktadır. Nötronlar 1932 yılında İngiliz fizikçi ve bilim insanı James Chadwick tarafından keşfedilmiştir. Nobel ödüllü İngiliz fizikçi Rutherford, kendisinin geliştirdiği atom modelinde çekirdekteki pozitif yüklü parçacıklara "Proton" adını vermiştir. Çekirdeğin etrafındaki katmanlarda ise negatif yüklü elektronlar çekirdeğin etrafında belli hızlarda dolanmaktadır. Eğer yaklaşık 50 milyon atom tek bir sırada dizilseydi 1 cm (0,4 inç) uzunluğunda olurdu.[1] Atomik boyutları ölçmek için genellikle 10-10 metre olarak tanımlanan 1 Angström (Å) kullanılır. Atomik yarıçap 1-2 Å civarındadır.[1] Atom çekirdeği atomun boyutuna göre çok küçüktür. Kıyas yapmak gerekirse, eğer atom bir futbol sahası büyüklüğünde olsaydı, atom çekirdeği bir bilye boyutunda olurdu. Nükleusun büyüklüğünü ölçmek için 1 Angströmün (10-10metre) 100 binde biri yani 10-15 metreye karşılık gelen femtometre kullanılır. Ayrıca atom çekirdeğinde bulunan pozitif yüklü protonların kütlesi 1,67262*10-27 kilograma tekabül etmektedir. Yani protonların kütlesi elektronların kütlesinden 1836 kat daha fazla.[1] (Elektronların kütlesi yaklaşık 9,1*10-31 kilogram ya da diğer bir deyişle 0,511 MeV/c2'dir.) Yüksüz nötronların kütlesi ise yaklaşık olarak 1,675*10-27 kilogramdır. Yani nötronlar elektronlardan 1838.68 kat daha kütleli.[3]

Atom Numarası

Bir atomun en önemli özelliklerinden birisi atom numarasıdır. Atom numarası, bir atomun çekirdeğinde pozitif yüklü parçacıkların yani protonların sayısıdır ve "Z" harfi ile gösterilir. Bu harf Almancada sayı anlamına gelen "Zahl" kelimesinin baş harfidir. Atom numarasımatematiksel olarak şu şekilde ifade edilir:

Tüm Reklamları Kapat

Z=p+Z=p^+

Mesela bir Oksijen atomunun çekirdeğinde 8 proton bulunur. O zaman Oksijenin atom numarası 8'dir. Veya bir alkali metal olan Sodyum elementinin çekirdeğinde 11 adet proton bulunuyor. Yani Sodyumun atom numarasının 11 olduğunu söyleyebiliriz.

Kütle Numarası ve İzotoplar

Kütle numarası, bir atomun çekirdeğinde bulunan proton ve nötron sayılarının toplamıdır ve A harfi ile gösterilir. Matematiksel olarak şu şekilde ifade edilir:

A=p++n0A=p^++n^0

Tüm Reklamları Kapat

Mesela bir Karbon-12 atomunun çekirdeğinde 6 adet proton, 6 adet nötron vardır. Bu yüzden Karbonun kütle numarası 12'dir diyebiliriz. Bir atomun kütlesi, "atomik kütle birimi" (akb) cinsinden ölçülür. Bu aynı zamanda Karbon-12'nin kütlesinin 1/12'sidir.[1]

1akb≈1,6605×10−27kg1 akb\approx1,6605\times{10^{-27}} kg

Karşımıza çıkan diğer kavramlardan birisi ise izotoptur. Peki nedir bu izotoplar? Proton sayısı aynı, nötron sayısı farklı olan atom çekirdeklerine izotop diyoruz. Yani bir elementin izotoplarının atom numarası aynı ancak kütle numarası farklıdır. Mesela hidrojen elementinin 3 adet izotopu vardır. Bunların isimleri; hidrojen, döteryum, trityum. Bu izotopların kütle numaraları sırasıyla, A=1, A=2, A=3 şeklindedir. Ancak hepsinin atom numarası 1.

Figür 2: Hidrojen elementinin izotopları hidrojen, döteryum ve trityum
Figür 2: Hidrojen elementinin izotopları hidrojen, döteryum ve trityum
Wikipedia

Elektron

Atom çekirdeğinin etrafındaki elektron bulutunda bulunan elektronlar atomdaki en hafif atom altı parçacıktır. Elektronları 1897 yılına İngiliz fizikçi J. J. Thompson keşfetmiştir. Elektronların Kütlesi yaklaşık 9,11*10-31 kilogramdır. Elektronun yükü ile protonun yükü aynı büyüklüğe sahip ancak zıt işaretlidir.[1]

Evrim Ağacı'ndan Mesaj

p+≈1,602×10−19Cp^+\approx1,602\times{10^{-19}}C

e−≈−1,602×10−19Ce^-\approx-1,602\times{10^{-19}}C

Yani elektronun yükü yaklaşık -1,602*10-19 Coulomb iken Protonun yükü ise yaklaşık 1,602*10-19 Coulomb'dur. Nötronun yükü ise bildiğiniz gibi 0'dır. Ayrıca Elektronun içsel açısal momentumu ya da spini 1/2'dir. Manyetik momenti ise yaklaşık olarak 1 Bohr Manyetonuna eşittir.

μ≈9,274×10−24J/T\mu\approx9,274\times{10^{-24}}J/T

Yani elektronun manyetik momenti yaklaşık olarak 9,274*10-24 Joule/Tesla'dır

İyon

Bir atomun yüklü olup olmadığını o atomun çekirdeğindeki proton sayısı ile çekirdeğin etrafındaki elektronların sayısı belirler. Eğer bir atomun proton sayısı ile elektron sayısı eşitse o atom nötr yani yüksüz, proton sayısı elektron sayısından fazlaysa pozitif yüklü, elektron sayısı proton sayısından fazlaysa negatif yüklü bir atomdur. Bu yüklü atomlar kimyada "iyon" olarak adlandırılıyor. Yani iyon dediğimiz şey bir ya da daha fazla elektron kaybetmiş yüklü parçacıklardır. Örneğin; sodyumun atom numarası 11'dir. (Yani çekirdeğinde 11 adet proton bulunuyor.) Elektron dizilimi ise 2, 8, 1 şeklinde. Yani sodyumun son elektron katmanında 1 elektron var. Eğer sodyum bu elektronunu kaybederse +1 değerlikte Sodyum katyonu (Na+) oluşur. pozitif yüklü iyonlar "katyon", negatif yüklü iyonlar ise "anyon" olarak isimlendirilir.

Tüm Reklamları Kapat

Sodyum ile Klor arasındaki tepkimeyi ele alalım:

Sodyum atom numarası 11 olan bir alkali metaldir ve periyodik tablonun 1A grubunda bulunuyor. Yani sodyumun değerlik elektron sayısı 1'dir. Klor ise atom numarası 17 olan bir ametaldir ve periyodik tablonun 7A grubunda bulunur. Bu yüzden klorun değerlik elektron sayısı 7'dir. Bu iki atom arasındaki tepkimede sodyum son katmanındaki elektronunu kaybeder ve bunun sonucunda +1 değerlikte sodyum katyonu (Na+) oluşur. (Çünkü artık sodyumun çekirdeğinde 11 proton, çekirdeğin etrafında ise 10 elektron bulunuyor.) Ancak klor atomu ise sodyumun kaybettiği bu elektronu alır ve bunun sonucunda -1 değerlikte Klor anyonu (Cl-) oluşur. (Çünkü tepkime sonucunda klorun 17 protonu ve 18 elektronu var.) Bu tepkime son derecede ekzotermiktir. Çünkü tepkime sonucunda parlak sarı bir ışık ve yüksek miktarda ısı açığa çıkar.[4] Bu tepkime sonucunda sodyum klorür (sofra tuzu) molekülü oluşur. Bu kimyasal tepkime matematiksel olarak şu şekilde ifade edilir:

2Na+Cl2⟶2NaCl2Na+Cl_2 \longrightarrow 2NaCl

Tüm Reklamları Kapat

Bu tepkime bize şunu söyler: 2 adet sodyum atomu ile klor gazı uygun koşullarda birleşerek 2 adet sodyum klorür molekülü oluşur. Sodyum klorür molekülüne ek olarak yüksek miktarda ısı enerjisi açığa çıkar.

Okundu Olarak İşaretle
9
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Raporla
Mantık Hatası Bildir
Yukarı Zıpla
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Muhteşem! 2
  • Tebrikler! 2
  • Bilim Budur! 2
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 2
  • Merak Uyandırıcı! 2
  • İnanılmaz 1
  • Güldürdü 0
  • Umut Verici! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 27/04/2024 04:14:27 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/12353

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Yeni Doğan
Hayvan Davranışları
Işık Yılı
Bağırsak
Virüs
Psikanaliz
Maske Takmak
Yeşil
Saldırı
Zeka
Solunum
Köpekler
Arkeoloji
Bebek Doğumu
Karar Verme
Genel Görelilik
Mistik
Epistemik
Besin
Evrim Ağacı
Ağrı
Mers
Akıl
Algoritma
Güneş
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close