Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Atatürk’ün Bilim Mirası ve Türk Gençliğinin Görevi

Onun ve tarihteki bazı büyük atalarımızın bilime verdiği değeri biliyoruz ve bu mirasa sahip çıkmak zorundayız. Bu yazının amacı, kendi çapımda size bunu hatırlatmaktır.

4 dakika
185
Atatürk’ün Bilim Mirası ve Türk Gençliğinin Görevi
  • Blog Yazısı
Blog Yazısı
Tüm Reklamları Kapat

Atatürk’ün Bilime Verdiği Önem

Mustafa Kemal Atatürk, bilimi çağdaşlaşmanın temel taşı olarak görmüş ve Türk gençliğine sürekli olarak bilimle ilerlemeyi öğütlemiştir. Onun bilime bakış açısını şu sözleri net bir şekilde özetler:

“Dünyada her şey için, medeniyet için, hayat için, muvaffakiyet için en hakikî mürşit ilimdir, fendir.” (Atatürk'ün Söylev ve Demeçleri, Cilt I, Türk Tarih Kurumu Yayınları)

Tüm Reklamları Kapat

Bu sözünde açıkça bilimi, toplumun ve bireylerin yol göstericisi olarak tanımlamıştır. Atatürk, bilim ve akılcılığı, bireysel gelişimden devlet yönetimine kadar her alanda temel prensip olarak kabul etmiştir.

1923 yılında İzmir İktisat Kongresi'nde yaptığı konuşmada da şu ifadeyi kullanmıştır:

“İlim ve fen nerede ise oradan alacağız ve her millet ferdinin kafasına koyacağız.” (Atatürk'ün Söylev ve Demeçleri, Cilt II, Türk Tarih Kurumu Yayınları)

Bu söz, bilimin herhangi bir ulusa ait olmadığını ve gelişmiş medeniyetlerin bilgi birikiminden yararlanarak Türkiye’nin ilerlemesi gerektiğini ve bilimin halka indirilmesini gerektiğini savunur diye düşünebiliriz.

Tüm Reklamları Kapat

Atatürk'ün Gençlere Bilim Tavsiyeleri

Atatürk, bilimsel düşüncenin sadece akademik çalışmalarla sınırlı kalmaması, günlük hayatta da uygulanması gerektiğini düşünüyordu. Gençlere bilimi kullanarak ülkeyi ileriye taşıma sorumluluğu verdiğini şu sözlerinden anlayabiliyoruz:

“Biz ilhamlarımızı gökten ve gaipten değil, doğrudan doğruya hayattan almış bulunuyoruz.” (Atatürk'ün Söylev ve Demeçleri, Cilt I, Türk Tarih Kurumu Yayınları)

Bu söz, Atatürk’ün doğaüstü ve metafizik inanışlarla değil, somut bilimsel gerçeklerle hareket edilmesi gerektiğini vurguladığını gösterir.

Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Evrim Ağacı'nın çalışmalarına Kreosus, Patreon veya YouTube üzerinden maddi destekte bulunarak hem Türkiye'de bilim anlatıcılığının gelişmesine katkı sağlayabilirsiniz, hem de site ve uygulamamızı reklamsız olarak deneyimleyebilirsiniz. Reklamsız deneyim, sitemizin/uygulamamızın çeşitli kısımlarda gösterilen Google reklamlarını ve destek çağrılarını görmediğiniz, %100 reklamsız ve çok daha temiz bir site deneyimi sunmaktadır.

Kreosus

Kreosus'ta her 50₺'lik destek, 1 aylık reklamsız deneyime karşılık geliyor. Bu sayede, tek seferlik destekçilerimiz de, aylık destekçilerimiz de toplam destekleriyle doğru orantılı bir süre boyunca reklamsız deneyim elde edebiliyorlar.

Kreosus destekçilerimizin reklamsız deneyimi, destek olmaya başladıkları anda devreye girmektedir ve ek bir işleme gerek yoktur.

Patreon

Patreon destekçilerimiz, destek miktarından bağımsız olarak, Evrim Ağacı'na destek oldukları süre boyunca reklamsız deneyime erişmeyi sürdürebiliyorlar.

Patreon destekçilerimizin Patreon ile ilişkili e-posta hesapları, Evrim Ağacı'ndaki üyelik e-postaları ile birebir aynı olmalıdır. Patreon destekçilerimizin reklamsız deneyiminin devreye girmesi 24 saat alabilmektedir.

YouTube

YouTube destekçilerimizin hepsi otomatik olarak reklamsız deneyime şimdilik erişemiyorlar ve şu anda, YouTube üzerinden her destek seviyesine reklamsız deneyim ayrıcalığını sunamamaktayız. YouTube Destek Sistemi üzerinde sunulan farklı seviyelerin açıklamalarını okuyarak, hangi ayrıcalıklara erişebileceğinizi öğrenebilirsiniz.

Eğer seçtiğiniz seviye reklamsız deneyim ayrıcalığı sunuyorsa, destek olduktan sonra YouTube tarafından gösterilecek olan bağlantıdaki formu doldurarak reklamsız deneyime erişebilirsiniz. YouTube destekçilerimizin reklamsız deneyiminin devreye girmesi, formu doldurduktan sonra 24-72 saat alabilmektedir.

Diğer Platformlar

Bu 3 platform haricinde destek olan destekçilerimize ne yazık ki reklamsız deneyim ayrıcalığını sunamamaktayız. Destekleriniz sayesinde sistemlerimizi geliştirmeyi sürdürüyoruz ve umuyoruz bu ayrıcalıkları zamanla genişletebileceğiz.

Giriş yapmayı unutmayın!

Reklamsız deneyim için, maddi desteğiniz ile ilişkilendirilmiş olan Evrim Ağacı hesabınıza yapmanız gerekmektedir. Giriş yapmadığınız takdirde reklamları görmeye devam edeceksinizdir.

Ayrıca Atatürk, 1933 yılında İstanbul Üniversitesi'nin açılışında gençlere şu mesajı vermiştir:

“Ülkesini ve yüksek istiklâlini korumasını bilen Türk milleti, dilini ve harsını da (kültürünü de) muhafaza etmek için, bütün bilim ve fen kollarında yüksek seviyede yükselecektir.” (Atatürk'ün 10. Yıl Nutku, 1933)

Bu, bilim ve teknolojide ilerlemenin Türkiye’nin bağımsızlığını ve Türk kültürünün koruması için hayati olduğunu ortaya koyar.

Biz Gençler Ne Yapmalıyız?

Atatürk’ün bizlere bıraktığı bilim mirasını yaşatmak ve ülkemizi ileri taşımak için şunlara odaklanabiliriz:

  • Bilimsel Metodu Benimsemek

Eleştirel düşünme becerilerimizi geliştirmeli, dogmatik düşüncelerden uzak durarak bilimsel metotla hareket etmeliyiz.

Tüm Reklamları Kapat

  • Bilim Üretmek

Türkiye’nin bilim dünyasında söz sahibi olması için sadece bilgi tüketen değil, yeni bilgi üreten bir nesil olmalıyız.

  • Eğitim ve Araştırmaya Önem Vermek

Üniversite eğitimini sadece diplomaya yönelik bir süreç olarak görmek yerine, bilimsel araştırma ve üretkenlik için bir fırsat olarak değerlendirmeliyiz.

  • Türk Bilim İnsanlarını Örnek Almak

Cahit Arf, Aziz Sancar, Feza Gürsey gibi bilim insanlarının izinden giderek, ülkemizi uluslararası bilim dünyasında daha ileriye taşımalıyız.

Tüm Reklamları Kapat

  • Türkçeyi Bilim Dili Olarak Güçlendirmek

Atatürk, Türkçenin bilim dili olarak gelişmesini çok önemsiyordu. Bu yüzden bilimsel düşünceleri ifade ederken dilimizi doğru ve etkili kullanmalıyız.

Kendimize Örnek Alabileceğimiz Türk Bilim İnsanları

Atatürk’ün işaret ettiği bilim yolunda ilerleyen ve dünya çapında ses getiren Türk bilim insanları, bizler için önemli rol modelleridir. Hem bilime hem de Türklüğe bakış açılarıyla bize yol gösteren bu isimlerden bazıları şunlardır:

1. Feza Gürsey (1921-1992) – Teorik Fizikçi

Tüm Reklamları Kapat

Agora Bilim Pazarı
Dâhiler Sınıfı - Süfrajetler: Tüm Kadınlara Oy Hakkı

DÂHİLER SINIFI: OKUMASI KOLAY, UNUTMASI ZOR

Cesaretin bir araya getirdiği bir grup kadın, tarihin akışını değiştirdi. Süfrajetler alaya alındı, baskı gördü, tutuklandı, ama kadınlar için oy hakkı elde edinceye kadar mücadeleden vazgeçmediler.

Büyük ilgi gören Dâhiler Sınıfı serisi SÜFRAJETLER: TÜM KADINLARA OY HAKKI ile devam ediyor.

Dâhiler Sınıfı Serisi Hakkında:
Bunlar, her biri kendi yöntemiyle; kelimeleriyle, icatlarıyla, seçimleriyle ve hatta kaderleriyle dünyayı değiştirmiş kadınların ve erkeklerin hayat hikâyeleri; şaşkınlık ve hayranlık duymanızı sağlayacak, hayal gücü ve merak duygunuzu harekete geçirecek büyüleyici hikâyeler. Dâhiler Sınıfı serisi bu özel insanları çocuklarla (9 yaş ve üstü) tanıştırmak üzere tasarlandı. İlk olarak yayımlandığı İtalya’da büyük övgü toplayan ve ardından pek çok dile çevrilen Dâhiler Sınıfı, minik ebadı, renkli illüstrasyonları, bilgiyi heyecan ve macerayla birleştiren anlatımıyla çocukların kolay okuyacağı, zor unutacağı, onlara öğrendiklerinden daha da fazlasını merak ettirecek bir seri.

Devamını Göster
₺200.00
Dâhiler Sınıfı - Süfrajetler: Tüm Kadınlara Oy Hakkı

Feza Gürsey, özellikle genel görelilik ve kuantum alan teorisi üzerine yaptığı çalışmalarla bilinir. Yale Üniversitesi'nde profesörlük yapmış ve birçok önemli bilimsel çalışmaya imza atmıştır.

"Türk gençliği, milletini bilimde en ileri seviyeye çıkarmakla görevlidir."

Kendisi, bilim yapmanın aynı zamanda milli bir görev olduğuna inanıyordu. Türkiye'nin bilimde geri kalmaması gerektiğini vurgulamış ve uluslararası başarılarıyla Türk gençlerine bilimde ilerleme azmi aşılamıştır.

2. Cahit Arf (1910-1997) – Matematikçi

Cahit Arf, cebir ve geometri alanında yaptığı çalışmalarla tanınan dünyaca ünlü bir matematikçidir. "Arf Sabiti" ve "Arf Halkaları" gibi terimler onun adıyla anılmaktadır.

Atatürk’ün kurduğu eğitim sistemi sayesinde yurt dışına gönderilen başarılı öğrencilerden biri olan Arf, bilimin evrensel olduğunu ancak onu geliştirmek için sağlam bir milli eğitim sistemine ihtiyaç duyulduğunu savunurdu.

“Matematik, ancak onu sevenler tarafından öğrenilebilir.”

Cahit Arf, bilim insanlarının halktan kopuk olmaması gerektiğini düşünüyordu. Ona göre bilim, sadece laboratuvarlarda değil, toplumun her alanında etkili olmalıydı.

3. Aziz Sancar (1946-) – Nobel Ödüllü Biyokimyacı

DNA onarım mekanizmaları üzerine yaptığı çalışmalarla 2015 yılında Nobel Kimya Ödülü’nü kazanan Aziz Sancar, Atatürkçü düşünceye olan bağlılığıyla da bilinir.

Tüm Reklamları Kapat

“Beni yetiştiren bu Cumhuriyete borcumu ancak bilime hizmet ederek ödeyebilirim.”

Kendisini Atatürk’ün bilim ve eğitim vizyonuna adamış olan Sancar, bilimde ilerlemenin bir milletin bağımsızlığı için şart olduğunu vurgulamıştır. Atatürk’ün kurduğu eğitim sistemi olmasa, bu başarıları elde edemeyeceğini sık sık dile getirir.

4. Oktay Sinanoğlu (1935-2015) – Kuantum Kimyacısı

26 yaşında profesör olarak tarihe geçen Oktay Sinanoğlu, moleküler biyoloji ve kuantum kimyası üzerine önemli teoriler geliştirmiştir. Türkçenin bilim dili olması gerektiğini savunan Sinanoğlu, Batı'ya bilimde meydan okumanın yolunun dilimizi ve kültürümüzü koruyarak çalışmaktan geçtiğini savunurdu.

Tüm Reklamları Kapat

“Atatürk gibi düşünmek, her zaman bilimle hareket etmek demektir.”

Atatürk’ün bilimi merkeze alan yaklaşımını benimseyen Sinanoğlu, gençlere her zaman çok çalışmalarını ve milli kimliklerini kaybetmeden bilim yapmalarını öğütlemiştir.

Sonuç: Atatürk’ün Yolunda Bilimle İlerlemek

Atatürk’ün bize gösterdiği yol nettir: Bilimle, akılla, eğitimle ve araştırmayla yükselmek. Bizler, onun mirasını ancak bilime yönelerek yaşatabiliriz. Çünkü dediği gibi:

Tüm Reklamları Kapat

“Ey Türk gençliği! Birinci vazifen, Türk istiklâlini, Türk Cumhuriyetini, ilelebet muhafaza ve müdafaa etmektir.” (Nutuk, 1927)

Ve bunu ancak bilim ve akıl ile başarabiliriz. Bizler bu aziz vatana sahip çıkmalıyız.

Okundu Olarak İşaretle
10
1
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Raporla
Mantık Hatası Bildir
Yukarı Zıpla
Bu Blog Yazısı Sana Ne Hissettirdi?
  • Muhteşem! 5
  • Umut Verici! 3
  • Tebrikler! 2
  • Bilim Budur! 2
  • İnanılmaz 2
  • Merak Uyandırıcı! 2
  • Güldürdü 1
  • Üzücü! 1
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 02/05/2025 07:49:28 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/20035

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Size Özel
Makaleler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000

Bize Ulaşın

ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close