Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Antik Mısır’daki Kedi Mumyaları

3 dakika
172
Antik Mısır’daki Kedi Mumyaları
  • Blog Yazısı
Blog Yazısı
Tüm Reklamları Kapat

Antik Mısır'da kediler, tanrıların temsilcileri olarak görülürdü ve onlara çok saygı duyulurdu. Bu kutsallık, kedilerin özenle mumyalanarak sonsuzluğa taşınmasında kendini en belirgin şekilde göstermektedir.

Bastet Tanrıçası'nın Önemi

Antik Mısır tanrılarına baktığımızda, bir kaç kedi başlı tanrısal figür görüyoruz, bilinen ilk kedi başlı tanrısal figürün ise Mafdet olduğunu görüyoruz. Fakat, kedilerin mumyalanmasında Bastet diğer tanrıçalara göre daha önemlidir. Kedilerle ilgili bu kadar Mısır mitolojisinde, güneş tanrısı Ra'nın kızı olarak karşımıza çıkan Bastet yuvanın, evcilliğin, kadınların sırlarının, kedilerin, bereketin ve de doğurganlığın Mısır’a özgü tanrıçasıdır. Kadın ve çocuklar başta olmak üzere evleri kötü ruhlardan ve hastalıklardan korurdu. Bastet ,görünüş olarak genellikle bir kedi ya da kedi başlı bir kadın figürü olarak betimlenmiştir.

Bastet Tanrıçası
Bastet Tanrıçası
TarihPedia

Kediler ve Bastet karakter bakımından bir çok ortak özelliğe sahiptir. Kedilere verilen değer, anlam ve önem Bastet'e de yüklendiği için ve buna ek olarak kediler fiziksel ve sembolik olarak Tanrıça Bastet'i somutlaştırdığı için bu Antik Mısır'da kedileri daha özel kılıyordu. Bu nedenle Bastet’in onurlandırıldığı tapınaklarda ve ritüellerde kediler önemli bir yer tutar ve bu kedilere yapılan ritüel sunular, tanrıçanın koruyucu etkisinden yararlanmak amacıyla mumyalanırlardı.

Tüm Reklamları Kapat

Antik Mısır Kültürü

Eski Mısırlılar binlerce yıl boyunca birçok hayvana tapındılar. Kediler ise Antik Mısır'ın kuruluşundan yıkılışına kadar neredeyse 3.000 yılı aşkın süre boyunca hem sosyal hem de dini uygulamalarda önemli bir yere sahipti.

Araştırmalar, kedilerin Yakın Doğu ve Mısır'da kendi kendine evcilleştiğini gösteriyor. Evcil kediler, özellikle evleri zararlılardan koruma işlevleri nedeniyle yüksek değer gördüler; fareleri ve diğer kemirgenleri avlayarak tahıl ambarlarını korudular, bu da tarım toplumunda bereket ve refahın sembolü olmalarını sağladı. Bunun yanı sıra sahiplerinin zenginlik ve prestijini yansıtmak için kediler besleniyor ve bakımları özenle yapılıyordu. Kediler ayrıca estetik ve sanatsal temsilin bir parçası olarak da kültürde yer aldı. Mısır sanatında, kedilerin zarif ve bağımsız doğası sıklıkla resmedilmişti. Kedilere yönelik bu sanatsal betimlemeler, onların güzellik ve zarafet simgeleri olarak kabul edilmesini sağladı.

Ne yazık ki, kedilere bu kadar çok atfedilen önem, Antik Mısır'da olumsuz bir durumu beraberinde getirmişti. Kediler dini adak olarak büyük miktarlarda mumyalanmaya başlamış ve sayısız kedi kurban ederek mumyalanmıştı. 1887 ve 1889'da Bastet tapınağı kazıldığında 300 binden fazla mumyalanmış kedi bulundu.

Kedilerin Mumyalanma Süreci

Kediler Bastet inanışının kalbi olan Bubastis şehrinde mumyalanırdı ve hatta kendilerine ait mezarlıkları bile verilirdi. Bir kediyi mumyalamak için mumyacılar iç organlarını çıkarırdı; çürümesini önlemek için kum veya toprakla değiştirir, ardından korunmasını sağlamak için tuza batırılmış bandajlara sararlardı. Kedinin bacakları ve kuyruğu bu işlem sırasında içeri sokulur ve duruşu neredeyse insan arkadaşlarının duruşunu yansıtır.

Tüm Reklamları Kapat

Kedi Mumyası
Kedi Mumyası

Sergilenen Kedi Mumyaları

Türkiye

Aksaray ve çevresinde yapılan kazılarda bulunan 10, 11 ve 12. yüzyıllara ait kedi, bebek ve yetişkin insandan oluşan toplam 13 mumya müzede sergileniyor. Bu mumyaların içinde bin yıllık kedi mumyası da bulunuyor.

Aksaray'da sergilenen kedi mumyası
Aksaray'da sergilenen kedi mumyası
İngiltere (British Museum)
Yetişkin bir kedinin mumyası (arka bacaklar pelvise doğru itilmiş ve ön bacaklar gövdeye doğru çekilmiş; iskelet travma belirtisi olmaksızın tamamlanmış görünüyor; yumuşak doku mevcut); açık ve koyu kahverengi dar keten şeritlerden oluşan sargılar, tekrarlayan bireşkenar dörtgen deseni oluşturacak şekilde ustalıkla düzenlenmiştir; yüz hatları gözler için kaba ketenden uygulanan düğmelerle modellenmiştir, ağız köşeleri kabarık bir görünüm vermek için içten yastıklanmıştır, ağız ve bıyıklar keten ipliklerle daha da temsil edilmiştir ve gözler ve ağız kahverengi boya ile vurgulanmıştır.
Carnegie Museum of Natural History (Amerika)

Mumyalanmış bir kedi ve x-ray görüntüsü.

Okundu Olarak İşaretle
9
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Raporla
Mantık Hatası Bildir
Yukarı Zıpla
Bu Blog Yazısı Sana Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 2
  • Muhteşem! 1
  • Bilim Budur! 1
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 1
  • Güldürdü 1
  • Umut Verici! 1
  • Merak Uyandırıcı! 1
  • İnanılmaz 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 24/04/2025 06:56:44 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/18424

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Size Özel
Makaleler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000

Bize Ulaşın

ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close