3 Robot Kanunu Nedir?

- Blog Yazısı
Isaac Asimov, 1940-1950 yılları arasında yazdığı birbirleriyle bağlantılı 9 hikayeyi birleştirerek 1950 yılında “Ben, Robot” adlı kitabı yayımlamıştır. Kitapta robotlar insan yaşamına önemli ölçüde girmiştir ve Asimov insan-robot ilişkisini düzenlemek için 3 Robot Kanunu'nu çıkarmıştır. Bu kanunlar şunlardır:
1. Robotlar, insanlara zarar veremez ya da eylemsiz kalarak onlara zarar gelmesine göz yumamaz.
2. Robotlar, Birinci Kanun'la çelişmediği sürece insanlar tarafından verilen emirlere itaat etmek zorundadır.
3. Robotlar, Birinci ya da İkinci Kanun'la çelişmediği sürece kendi varlıklarını korumak zorundadır.
Kanunlarda önce 1. Kanun, sonra 2. ve en son 3. olacak şekilde bir önem sırası vardır. Yani bir kişi robota emir vermişse bile etrafında zarar gören birisi varsa veya emir bir kişiye zarar vermeyi içeriyorsa 1. Kanun devreye girerek robot emri uygulamaz ve zarar gören kişiyi kurtarır. Aynı şekilde etrafında zarar gören birisi varsa veya bir insan tarafından emir verilmişse kendini korumayı bırakıp o kişiyi kurtarır veya emri uygular.
Kitapta bütün robotlar üretilirken pozitronik* beyinlerine bu kanunlar işlenmektedir. Kanunlar düşünüldüğü gibi düzeni sağlamış olsa da bazı durumlarda kanunların önem sırasının değişmesi sonucu sıkıntılar çıkmıştır. “Ben, Robot” kitabında da bu sıkıntıların bulunup nasıl çözüldüğü anlatılmıştır. Bu kanunlar “Ben, Robot” kitabı için çıkarılmış olsa da Asimov, Robot Serisi’nde de bu kanunları kullanmıştır.
Robot Serisi’nde Birinci Kanun bazı konularda yetersiz kalmıştır. Bunu çözebilmek için Asimov “Sıfırıncı Kanun“ adını verdiği başka bir kanun çıkarmıştır. Bu kanun ise şudur:
• Robotlar, insanlığa zarar veremez ya da eylemsiz kalarak insanlığa zarar gelmesine göz yumamaz.
Bu kanun Birinci Kanun'dan çok farklı görünmese de birtakım sorunlar karşısında işe yaramaktadır. Örneğin bu kanun eklenmeden önce bir kişi bir insan topluluğuna zarar vermeye kalkışacak olursa ve robot da o kişiye zarar vermeden diğerlerini kurtaramayacak olursa Birinci Kanun kendi içinde çelişir ve robot hiçbir şey yapamazdı. Ama Sıfırıncı Kanun sayesinde topluluğu korumak amacıyla o kişiye zarar verebilmekte, kendi içinde çelişkiye uğramamaktadır.
*Ek Bilgi: Bu hikayelerin yazıldığı yıllarda henüz elektron keşfedilmemişti ve elektrik enerjisinin protonlardan yani pozitif yüklerden kaynaklandığı düşünülüyordu. Bu nedenle de hikayelerde elektronik kavramı yerine pozitronik kavramı kullanılmıştır. Asimov da ilk başta bu şekilde kullandığı için Robot Serisi’nin diğer kitaplarında da pozitronik olarak kullanmıştır.
- 1
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- Isaac Asimov. (2016). Ben, Robot. ISBN: 9786053756040. Yayınevi: İthaki Yayınları.
- M. Erdoğan. (2017). Sifirinci Yasa. Muhasebe Bilim Dünyası Dergisi, sf: 746-759. | Arşiv Bağlantısı
Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?
Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:
kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci
Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 16/07/2025 11:14:31 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/18415
İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.