Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Bitkiler Karbonu Beklenenden Daha Kısa Süre Tutuyor!

4 dakika
303
Bitkiler Karbonu Beklenenden Daha Kısa Süre Tutuyor! SciTechDaily
Tarihi Geçmiş Haber

Bu haber 4 ay öncesine aittir. Haber güncelliğini yitirmiş olabilir; ancak arşivsel değeri ve bilimsel gelişme/ilerleme anlamındaki önemi dolayısıyla yayında tutulmaktadır. Ayrıca konuyla ilgili gelişmeler yaşandıkça bu içerik de güncellenebilir.

Tüm Reklamları Kapat

Science dergisinde yayınlanan bir çalışma, küresel olarak bitkiler tarafından depolanan karbonun daha geçici ve iklim değişikliği etkilerine karşı daha savunmasız olduğunu ortaya koyuyor. Londra Emperyal Kolejinden Dr. Heather Graven liderliğindeki araştırma, mevcut iklim modellerinin bitkilerin yıllık olarak emdiği karbondioksit miktarını önemli ölçüde düşük tahmin ettiğini, tutulma süresini ise olduğundan fazla tahmin ettiğini gösteriyor.[1]

Bu, karbonun beklenenden daha erken atmosfere geri salındığını gösteriyor. Bu durum, fosil yakıt emisyonlarının hızla azaltılması gerektiğine işaret ediyor. Ayrıca büyük ölçekli ağaç dikimi gibi doğa temelli karbon uzaklaştırma stratejilerinin etkinliğinin sınırlı olduğunu ortaya koyuyor.

Araştırma, bitkilerin daha önce düşünülenden daha hızlı karbondioksit emdiğini ve karbondioksit salımı yaptığını gösteriyor. Bu durum, doğa temelli karbon uzaklaştırma stratejilerinin etkinliğini sorguluyor ve iklim değişikliğiyle mücadelede fosil yakıt emisyonlarını azaltmanın aciliyetini vurguluyor.

Tüm Reklamları Kapat

Yeni bir çalışma, bitkiler tarafından küresel ölçekte depolanan karbonun, iklim değişikliği etkilerine karşı daha geçici ve savunmasız bir yol olduğunu ortaya koyuyor. Ancak, özellikle kitlesel ağaç dikimi girişimleri gibi doğa temelli karbon uzaklaştırma projeleri için önem taşıyor. Londra Emperyal Kolejinin Fizik Bölümü'nde İklim Fiziği Okutmanı olan Dr. Graven şöyle diyor:

Dünya genelindeki bitkiler aslında düşündüğümüzden daha üretken.

Bulgular aynı zamanda karbonun bitkiler tarafından düşünülenden daha hızlı alınmasına rağmen, karbonun daha kısa bir süre için kilitlendiği, yani insan faaliyetlerinden kaynaklanan karbonun daha önce tahmin edilenden daha erken atmosfere geri salınacağı anlamına geliyor. Dr. Graven şöyle ekliyor:

Hükümetler ve şirketler tarafından iklim değişikliğini ele almak için geliştirilen stratejilerin çoğu, gezegeni ısıtan karbondioksiti azaltmak ve ekosistemde kilitlemek için bitkilere ve ormanlara güveniyor. Ancak çalışmamız, canlı bitkilerde depolanan karbonun düşündüğümüz kadar uzun süre orada kalmadığını gösteriyor. Bu durum, doğa temelli karbon uzaklaştırma projelerinin potansiyelinin sınırlı olduğunu ve iklim değişikliğinin etkisini en aza indirmek için fosil yakıt emisyonlarının hızla azaltılması gerektiğini vurguluyor.

Şimdiye kadar, bitkilerin küresel olarak yeni dokular ve diğer parçalar üretmek için karbondioksiti kullanma hızı, Net Birincil Verimlilik (İng: "Net Primary Productivity") olarak bilinen bir ölçütten elde edilen veriler kullanılarak yaklaşık olarak hesaplanıyordu. Ancak kapsamlı ölçümlerin azlığı, Net Birincil Verimliliğin küresel olarak doğru bir şekilde hesaplanmasını imkânsız kılıyordu.

Bitkilerin verimliliği 1900'lerin başından beri artıyor ve şu anda bitkiler tarafından alınan karbondioksit miktarı, havaya geri salınandan daha fazla. Araştırmacılar, insan faaliyetlerinden kaynaklanan karbondioksit emisyonlarının yaklaşık %30'unun bu nedenle her yıl bitkilerde ve topraklarda depolandığını, böylece iklim değişikliğini ve etkilerini azalttığını belirtiyor. Ancak, bu depolamanın nasıl gerçekleştiği ve gelecekteki istikrarı henüz iyi anlaşılmış değil.

Tüm Reklamları Kapat

Araştırmacılar, bitkilerin karbondioksiti küresel ölçekte nasıl kullandığını anlamak için radyokarbonu (karbon-14) model simülasyonlarıyla birleştirdi. Bu sayede, atmosfer ve biyosfer arasındaki etkileşim hakkında değerli bilgiler elde edildi.

Radyokarbon doğal olarak üretilmesine karşın 1950'ler ve 1960'lardaki nükleer bomba testleri atmosferdeki karbon-14 seviyesini artırdı. Bu ekstra karbon-14 küresel olarak bitkilerin kullanımına hazırdı.

Yazarlar, önemli nükleer patlamaların olmadığı ve Dünya sistemindeki toplam karbon-14'nin nispeten sabit olduğu 1963 ile 1967 arasında bitkilerdeki karbon-14 birikimini inceleyerek karbonun atmosferden bitkilere ne kadar hızda ulaştığını ve ulaştıktan sonraki süreçleri değerlendirdiler.

Sonuçlar, kara ve bitki örtüsünün atmosferle etkileşimini simüle eden ve yaygın olarak kullanılan modellerin bitkilerin küresel Net Birincil Verimlilik ölçütünün olduğundan düşük tahmin edildiğini gösteriyor. Ayrıca sonuçlar, modellerin bitkilerdeki karbonun depolanma süresini olduğundan fazla tahmin ettiğini ortaya koyuyor. Makalenin ortak yazarı ve Lawrence Berkeley Ulusal Laboratuvarı'ndan Dr. Charles Koven şöyle diyor:

Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Aslında maddi destek istememizin nedeni çok basit: Çünkü Evrim Ağacı, bizim tek mesleğimiz, tek gelir kaynağımız. Birçoklarının aksine bizler, sosyal medyada gördüğünüz makale ve videolarımızı hobi olarak, mesleğimizden arta kalan zamanlarda yapmıyoruz. Dolayısıyla bu işi sürdürebilmek için gelir elde etmemiz gerekiyor.

Bunda elbette ki hiçbir sakınca yok; kimin, ne şartlar altında yayın yapmayı seçtiği büyük oranda bir tercih meselesi. Ne var ki biz, eğer ana mesleklerimizi icra edecek olursak (yani kendi mesleğimiz doğrultusunda bir iş sahibi olursak) Evrim Ağacı'na zaman ayıramayacağımızı, ayakta tutamayacağımızı biliyoruz. Çünkü az sonra detaylarını vereceğimiz üzere, Evrim Ağacı sosyal medyada denk geldiğiniz makale ve videolardan çok daha büyük, kapsamlı ve aşırı zaman alan bir bilim platformu projesi. Bu nedenle bizler, meslek olarak Evrim Ağacı'nı seçtik.

Eğer hem Evrim Ağacı'ndan hayatımızı idame ettirecek, mesleklerimizi bırakmayı en azından kısmen meşrulaştıracak ve mantıklı kılacak kadar bir gelir kaynağı elde edemezsek, mecburen Evrim Ağacı'nı bırakıp, kendi mesleklerimize döneceğiz. Ama bunu istemiyoruz ve bu nedenle didiniyoruz.

Bu gözlemler, 1960'lardaki atmosferde atomik silah testlerinin zirvesinin hemen ardından, tarihte benzersiz bir anı yansıtıyor. Gözlemler, o zamanki bitki büyümesinin mevcut iklim modellerinin tahmin ettiğinden daha hızlı olduğunu gösteriyor. Bunun önemli olmasının sebebi, karbonun atmosfer ve biyosfer arasında düşündüğümüzden daha hızlı döndüğünü ima etmesi. Ayrıca iklim modellerinde bu daha hızlı döngüyü daha iyi anlamamız ve hesaba katmamız gerekiyor.

Yazarlar; araştırmanın bitkilerin nasıl büyüdüğü ve ekosistemleriyle nasıl etkileşime girdiği hakkındaki teorileri geliştirme ihtiyacını gösterdiğini ayrıca, biyosferin iklim değişikliğini nasıl hafiflettiği konusunu daha iyi anlamak için küresel iklim modellerini buna göre revize etmek gerektiğini ortaya koyduğunu belirtiyor. Ulusal Atmosfer Araştırmaları Merkezi'nden makalenin ortak yazarı Dr. Will Wieder son olarak şöyle diyor:

Bilim insanları ve politika yapıcılar, gelecek on yıllarda bu kritik ekosistem hizmetine ilişkin öngörülere bilgi sağlamak için karasal karbon alımının tarihsel tahminlerinin iyileştirilmesine ihtiyaç duyuyor. Çalışmamız, iklim değişikliği projeksiyonları için kullanılan modellere bilgi sağlayabilecek karasal karbon döngüsü dinamikleri hakkında kritik bilgiler sunuyor.
Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
Özetini Oku
10
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

Feragatname: Evrim Ağacı, doğrudan üniversiteler, akademik dergiler veya resmi bilim kurumları tarafından yayınlanan bu basın açıklamalarını temel editöryal düzenlemeden geçirmektedir; ancak açıklamaların isabetliliğinden sorumlu değildir. Basın açıklaması konusundaki sorularınızı aşağıdaki medya irtibat kişisine yöneltebilirsiniz.

Medya İrtibat

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Muhteşem! 1
  • Tebrikler! 1
  • Bilim Budur! 1
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 1
  • İnanılmaz 1
  • Merak Uyandırıcı! 1
  • Güldürdü 0
  • Umut Verici! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 31/10/2024 09:18:30 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/17983

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Yaşamın Başlangıcı
Mikoloji
Maske
Olumsuz
Enzim
Gerçek
Gelişim
Tekillik
Biyografi
Öğrenme
Koruma
Doğa Yasaları
Mit
Veri Bilimi
Karanlık Enerji
Tür
Kartal
Köpek
Canlı Cansız
Memeli
Biyocoğrafya
Teknoloji
Hayvanlar Alemi
Devir
İletişim
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
U. Derin. Bitkiler Karbonu Beklenenden Daha Kısa Süre Tutuyor!. (27 Haziran 2024). Alındığı Tarih: 31 Ekim 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/17983
Derin, U. (2024, June 27). Bitkiler Karbonu Beklenenden Daha Kısa Süre Tutuyor!. Evrim Ağacı. Retrieved October 31, 2024. from https://evrimagaci.org/s/17983
U. Derin. “Bitkiler Karbonu Beklenenden Daha Kısa Süre Tutuyor!.” Edited by Ufuk Derin. Evrim Ağacı, 27 Jun. 2024, https://evrimagaci.org/s/17983.
Derin, Ufuk. “Bitkiler Karbonu Beklenenden Daha Kısa Süre Tutuyor!.” Edited by Ufuk Derin. Evrim Ağacı, June 27, 2024. https://evrimagaci.org/s/17983.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close