Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Bir Öte Gezegen Keşfetmek İster misiniz? Halka Açık Yeni Öte Gezegen Algılama Programı Başlatıldı!

Bir Öte Gezegen Keşfetmek İster misiniz? Halka Açık Yeni Öte Gezegen Algılama Programı Başlatıldı!
4 dakika
924
Tarihi Geçmiş Haber

Bu haber 1 yıl öncesine aittir. Haber güncelliğini yitirmiş olabilir; ancak arşivsel değeri ve bilimsel gelişme/ilerleme anlamındaki önemi dolayısıyla yayında tutulmaktadır. Ayrıca konuyla ilgili gelişmeler yaşandıkça bu içerik de güncellenebilir.

Tüm Reklamları Kapat

SETI Enstitüsü ve ortağı Unistellar, dünya çapında "yurttaş bilim insanları"nı bir araya getirecek yeni bir öte gezegen tespit programı başlatıyor: Amatör astronomlar, NASA'nın öte gezegen araştırma uydusu Transiting Exoplanet Survey Satellite (TESS) tarafından belirlenen öte gezegen adaylarının doğrulanmasına yardımcı olmaya davet edilecek. Astronomlar, Unistellar'ın eVscope'unu veya başka bir teleskobu kullanarak, olası öte gezegen transitlerini Dünya'dan gözlemleyecek.

  • Gelişmeler ve anonslar için bu sayfayı takip edebilirsiniz.

Bilinen çoğu öte gezegen, özellikle de Kepler Misyonu tarafından "transit metodu" kullanılarak tespit edildi. Artık bu araçlara TESS de eklendi. Transit; bir gezegenin, yıldızı ile gözlemci arasından geçmesine verdiğimiz bir isim: Gözlemci (bu durumda biz insanlar), gezegenin yörüngesinde ilerlemesi sırasında yıldızının önünden geçerken yıldızın bir kısmını bloke ettiği için yıldızın ışığının azaldığını gözlüyor.

Transit yapan öte gezegenlerin takip gözlemine olan talep her zamankinden daha fazla. Şu anda 5,100'den fazla doğrulanmış öte gezegen bulunuyor ve tespit edilmiş binlercesi de doğrulanmayı bekliyor. Bu program, bahsedilen NASA görevleri tarafından tespit edilmiş öte-Jüpiterlere odaklanacak. Bazı tahminlere göre TESS, 10,000'den fazla öte gezegen adayı belirleyecek.

Tüm Reklamları Kapat

Takip gözlemleri, doğrulanmamış öte gezegenlerin yanlış pozitif olup olmadığını belirlemek için gerekli. Çünkü bazen, tutulma ikilileri veya düşük kütleli yıldız geçişleriyle karıştırılabiliyorlar. Doğrulanmış gezegenlerin yörünge efemerislerini güncel tutmak için, yer tabanlı sistemler tarafından düzenli olarak yeniden gözlem yapmak gerekiyor.

Yurttaş bilim insanlarının, öte gezegen bilimine katkı potansiyeli yüksek ve STEM eğitimine heyecan verici etkileri olacak. Profesyonel olmayan astronomların, gözlem yapma ve topladıkları verilerle öte gezegen araştırmasına veya eğitimine katkı sağlama fırsatları bugüne kadar pek yoktu. Gözlem ekipmanını çalıştırmak, inşa etmek veya işletmek için gereken yüksek maliyetler ve yüksek düzeyde teknik uzmanlık; amatör astronomlara engel olabiliyordu.

Unistellar Öte Gezegen Kampanyası, amatörlere profesyonel mentorluk ve özel hedefler sağlıyor. Kampanya, amatörleri ve öğrencileri bu heyecan verici çalışmaya dâhil ederek öte gezegen araştırmasına önemli katkılarda bulunabilir. Örneğin, geçiş sürelerini izlemek ve yaygın uzun dönemli öte gezegenleri doğrulamak için fotometrik veriler sağlanabilir.

Yeni ağın en güncel başarılarından bir tanesi, TOI 1812.01 isimli TESS gezegen adayının tespitidir. TOI 1812, ilk defa TESS tarafından keşfedilen ilginç bir çoklu gezegen sistemidir. Bu çoklu gezegen sistemi, Dünya'dan 563 ışık yılı uzaklıkta ve içerisinde 3 tane gaz gezegen barındırıyor. Gezegenler ise şöyle: 11 günlük yörüngede 3 Dünya yarıçaplı Neptün alt gezegeni, 43 günlük yörüngede 5 Dünya yarıçaplı Satürn alt gezegeni ve daha önce serbest yörüngede olan 9 Dünya yarıçaplı Satürn boyutunda bir dış gezegen (TOI 1818.01). Bu kadar geniş bir yarıçap aralığıyla üç gaz gezegenine sahip olmak, TOI 1812'yi dev gezegenlerin nasıl oluştuğunu ve göç ettiğini anlamak için ideal bir sistem haline getiriyor. Ayrıca K2V ana yıldızının düşük sıcaklığı sayesinde TOI 1812.01, Dünya'nın iki katından daha az güneş ışığı alıyor. Hatta gelecekteki dış uydu aramaları için heyecan verici bir hedef bile olabilir.

Tüm Reklamları Kapat

Bunların yanı sıra; TOI 1812.01'in bilinmeyen yörünge dönüş süresi, daha detaylı nitelemeye engel oluyordu. TESS bu gezegenin, önemli bir veri boşluğu tarafından ayrılmış 8 saatlik transitlerini gözlemledi; olası yörünge dönüş süresinden kaynaklı bu boşluk nedeniyle bir dizi takma ad açıkta bırakıldı. Aralıklı radyal hız verisi ve istatistik analiz, en olası üç yörünge dönüş süresine dikkat çekti: 71 gün, 87 gün veya 112 gün. Bu üç olasılık, Temmuz ve Ağustos 2022'de üç muhtemel transit penceresi ile örtüştü. Ağ, her durumda kıtalararası kampanya gerektiren her bir pencereyi inceledi. 7 ülkeden 20 astronom, bu üç pencereden 27 veri seti elde etti. Ağ ilk iki penceredeki transitleri başarıyla eledi. 27 Ağustos 2022'de, üçüncü pencerede geçiş çıkışını (bitiş) keşfetti. Bu da yörünge dönüş süresinin 112 gün olduğunu doğruladı.

Bu çalışma, TOI 1812.01 gibi oldukça değerli, uzun periyotlu ve uzun geçiş süreli öte gezegenlerin yörünge efimerislerindeki iyileşmede vatandaş bilimi ağının eşsiz katkısını ortaya koyuyor. SETI Enstitüsü ve Heising-Simons vakfından araştırmacı bilim insanı Paul Dalba şöyle söylüyor:

TOI 1812.01 gibi öte gezegenleri, ana yıldızlarının önünden geçiş yaparken gözlemlemek, onların gerçek gezegen doğalarını doğrulama açısından oldukça önemli. Ayrıca, bizim bu gezegen sistemleri üzerine gelecekte çalışmamızı da garantiliyor. Bu gezegenin belirli özellikleri, yani uzun yörüngesi ve uzun geçiş süresi, onu Unistellar Ağı gibi küresel düzeyde koordine edilen vatandaş biliminin son derece etkili olabileceği bir kategoriye sokuyor.

SETI Enstitüsü araştırma görevlisi ve Unistellar'da Uzay Bilimi başkanı Tom Esposito şunları ekliyor:

Bu erken başarı, bilimi doğrudan insanların eline vermenin gücünü gösteriyor. Bu; SETI Enstitüsü, Unistellar ve NASA ortaklığının temel prensibi. Dünya çapında vatandaş astronomların trilyonlarca metre uzakta keşfedilen yeni gezegenleri insanlara öğretmek için birleşmesi, kelimenin tam anlamıyla muhteşem.
Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
44
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

Feragatname: Evrim Ağacı, doğrudan üniversiteler, akademik dergiler veya resmi bilim kurumları tarafından yayınlanan bu basın açıklamalarını temel editöryal düzenlemeden geçirmektedir; ancak açıklamaların isabetliliğinden sorumlu değildir. Basın açıklaması konusundaki sorularınızı aşağıdaki medya irtibat kişisine yöneltebilirsiniz.

Medya İrtibat

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 6
  • İnanılmaz 2
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 1
  • Muhteşem! 0
  • Bilim Budur! 0
  • Güldürdü 0
  • Umut Verici! 0
  • Merak Uyandırıcı! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 26/04/2024 22:34:34 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/12534

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Yeni Doğan
Hayvan Davranışları
Işık Yılı
Bağırsak
Virüs
Psikanaliz
Maske Takmak
Yeşil
Saldırı
Zeka
Solunum
Köpekler
Arkeoloji
Bebek Doğumu
Karar Verme
Genel Görelilik
Mistik
Epistemik
Besin
Evrim Ağacı
Ağrı
Mers
Akıl
Algoritma
Güneş
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
S. Küçükkıvanç, et al. Bir Öte Gezegen Keşfetmek İster misiniz? Halka Açık Yeni Öte Gezegen Algılama Programı Başlatıldı!. (18 Ekim 2022). Alındığı Tarih: 26 Nisan 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/12534
Küçükkıvanç, S., Bakırcı, Ç. M. (2022, October 18). Bir Öte Gezegen Keşfetmek İster misiniz? Halka Açık Yeni Öte Gezegen Algılama Programı Başlatıldı!. Evrim Ağacı. Retrieved April 26, 2024. from https://evrimagaci.org/s/12534
S. Küçükkıvanç, et al. “Bir Öte Gezegen Keşfetmek İster misiniz? Halka Açık Yeni Öte Gezegen Algılama Programı Başlatıldı!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, 18 Oct. 2022, https://evrimagaci.org/s/12534.
Küçükkıvanç, Sena. Bakırcı, Çağrı Mert. “Bir Öte Gezegen Keşfetmek İster misiniz? Halka Açık Yeni Öte Gezegen Algılama Programı Başlatıldı!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, October 18, 2022. https://evrimagaci.org/s/12534.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close