Bir Müzede Mısır Heykeli "Kendi Kendine" Mi Döndü?
Manchester Müzesinde (İngiltere) 80 yıldır sergilenen ve 3800 yaşında olduğu belirtilen bir Mısır Heykeli (''Neb-Senu'' olarak bilinmektedir) bir gün dönmeye başlayınca, olay haberlere yansıdı. Olay ile ilgili bir videoyu Kaynak 1'e bakarak izleyebilirsiniz.
Müze müdürü olan Campbell Price şunları söyledi: ''Bir gün döndüğünü fark ettim... Bunun garip olduğunu düşündüm çünkü kapalı bir yerdeydi ve sadece bende anahtarı bulunmaktadır... Geri koydum, ancak bir sonraki gün gene dönmeye başladı. Zaman ayarlı bir video kurduk çünkü çıplak gözle izlenemiyor, ve böylece döndüğünü açıkça görebiliyorsunuz... Eski Mısır'da eğer bir mumya yok edilirse o zaman heykelin ruh için alternatif bir araç olabileceğine inanılıyordu. Belki heykelin hareket etmesinin sebebi budur''
Bu 25 santimetrelik heykelin saat yönünde ters döndüğü fark edilmişti. Sadece gündüzleri hareket eden heykele yakından ilgi duyan İngiliz fizikçi Brian Cox heykelin gelen ziyaretçilerin yarattığı titreşimlerden dolayı dönmüş olabileceğini belirtti. Eğer videoyu dikkatle izlerseniz siz de aynı sonuca varabilirsiniz. Brian bunun ''diferansiyel sürtünme'' olduğunu düşünüyor. Bu durumda heykelin tabanı ve camın yüzeyi ile oluşturulan ince titreşimlerle heykel dönmeye başlıyor. Yine de bu durumda Müze müdürü Campbell Price ''bunca zamandır o yüzeyin üzerindeydi ancak daha önce hiç hareket etmemişti... Üstelik neden mükemmel bir daire çiziyor?'' dedi. Price bunları söylediği halde heykel mükemmel bir daire değil de tam arkasına gelecek şekilde 180 derece dönüp durdu.
San Francisco'dan üst düzey bilim insanı olan Paul Doherty bu heykelin doğa-üstü güçler yerine sıradan bir şey olan ''titreşimli stick-flip sürtünmesi'' olduğunu söyledi. Doherty'nin anlattığına göre cam yüzeyi azıcık bile olsa titremeye başlarsa heykel de aynı yönde dönmeye başlayacaktır. Kısacası yine titreşimi ilgilendiren bir açıklama görüyoruz. Aynı şeyi siz de evinizde gözlemleyebilirsiniz. Mutfak tezgahında bir blender gibi titreşim yapan bir cihazı çalıştırdığınızı düşünün. Yanında bir bardak bulunuyorsa, o zaman titreşimlerden dolayı yürüyormuş gibi görünecektir. ''Peki heykel neden 180 derece döndükten sonra durdu?'' diye sorabilirsiniz. Doherty bunun asimetrik ağırlıkla ilgili olduğunu söyledi. Heykelin bir tarafı diğer tarafından daha ağır olduğu için döndükten sonra daha sabit bir pozisyona geçmiştir.
''The Skeptic Detective'' adlı blogun yazarı bu konuya farklı bir açıdan yaklaşmaktadır, o da heykelin tek başına dönmediği, birisinin ya da bir başka şeyin döndürdüğü ile ilgilidir. Belki heykelin altında bir cihaz olabilir, bu olay da müzeye daha fazla ilgi duyulması için yerleştirilmiş olabilir. Sonuçta siz de şahsen gidip bu heykeli sırf bu olaydan dolayı görmek isteyebilirsiniz. Ya da videonun kendisini yavaşlatır isek, belki onu döndüren bir el görebiliriz. Daha fazla bilgi için Kaynak 4’e bakabilirsiniz.
Kısacası burada 3 farklı açıklama görebiliyoruz:
(1) Mısır Heykelini yaşlı bir ruh ele geçirdi.
(2) Ziyaretçilerin ya da müze dışında/içinde bulunan hareketli şeylerin ya da araçların oluşturduğu titreşimlerden dolayı heykel hareket etti.
(3) Bir cihaz ya da birisi heykeli çevirdi ancak hızlandırılmış görüntüde bu anlaşılmadı.
Sizce hangisi kulağa mantıklı geliyor?
Kaynaklar Ve İleri Okuma:
İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!
Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.
Soru & Cevap Platformuna Git- 2
- 1
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?
Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:
kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci
Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 05/12/2024 07:27:21 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/1790
İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.